Süt işletmesi, üniversite-özel sektör işbirliğiyle işletilecek
Özel bir şirkete 3 yıllığına kiralanan tesiste SDÜ Gıda Mühendisliği öğrencileri ve öğretim üyeleri gerek staj, gerekse bilimsel araştırmalarında işletmeden yararlanabilecek.
Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi aynı zamanda ÜNSÜT işletmesi akademik danışmanı Doç. Dr. Zeynep Seydim, üniversite ile özel sektörün birlikte çalışmasının en iyi örneklerinden birisinin başarıldığını kaydetti.
İşletmede farklı tip peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, tereyağı, dondurma üretimlerinin gerçekleştirileceğini kaydeden Seydim, "Gıda işletmelerinin kontrolü Tarım Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Türkiye'de ilk örneklerinden olan bu uygulamayla üniversitemiz tesisinde üretilen ve halkımıza sunulan ürünlerin denetimi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yapılarak değerlendirilecektir." dedi.
Seydim, ayrıca ürün yelpazesinin genişletilebilmesi için de AR-GE ve ürün geliştirme faaliyetlerine destek olunacağını söyledi.
Isparta'da ilk olarak pastörize günlük sütün SDÜ işletmesi tarafından üretildiğinin altını çizen Seydim, şöyle devam etti: "Isparta Kuleönü ve Atabey'den temin edilen haftada yaklaşık 15 ton çiğ süt işletmeye alınmadan önce, tüm gerekli analizleri yapılmakta ve bakteriyolojik kalitesi belirlenmektedir. Kalitesi uygun bulunan çiğ sütten, yoğurt, ayran, süzme yoğurt, peynir çeşitleri işlenmekte ve halkımızın beğenisine sunulmaktadır."
Son olarak Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle endüstriyel olarak üretilen yoğurtlarda katkı maddesi kullanımının azaltılmasının istendiğini ifade eden Seydim, işletmede hiçbir katkı maddesi kullanılmaksızın besin değeri yüksek geleneksel yoğurdun doğal olarak üretilmeye devam edileceğini anlattı.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.