Türkiye'nin ilk 'usta bankası' kuruldu
İstanbul'da bu amaçla çalışan bir dernek, hem müteahhitler ve inşaat firmaları hem de vatandaşların, işinin ehli sertifikalı ustalara istedikleri anda ve hiçbir ücret ödemeden ulaşması için Türkiye'nin ilk usta bankasını kurdu.
Türk müteahhitlerinin yurt dışında başarılı işlere imza atması, bu alanda kalifiye eleman ihtiyacını arttırıyor. İnşaat sektöründe usta olarak çalışanlar, bundan sonra sertifikalı hale gelecek. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün "Temel Eğitimi Destek Projesi" içinde yer alan çalışmayla, inşaat sektöründe kayıt dışı faaliyet gösteren yüz binlerce kişi, hem kayıt altına alınacak hem de gelişmiş ülkelerdeki meslektaşları gibi sertifikalı olacak.
Projeyle ilgili bilgi veren, İstanbul'da kurulu Yapı Sanatkarları Yardım ve Geliştirme Derneği (YAPSANDER) Başkanı Mustafa Albayrak, usta bankasıyla hem müteahhitlerin hem de vatandaşların, istedikleri zaman işinin ehli ustalara ulaşabileceğini söyledi. Halk Eğitim müdürlükleriyle başlattıkları çalışmayla derneğe üye inşaat ustalarına sertifika verileceğini aktaran Albayrak, "Günümüz dünyasında meslek sahiplerinin, yaptıkları işle ilgili bir sertifika taşıması gerekiyor. İster yurt içi ister yurt dışında çalışacak ustalar, Türkiye'de de sertifikalı hale gelmelidir." dedi.
Derneğin amacının, yurt içi ve dışında müteahhitlerle birlikte çalışan yapı ustalarını sertifikalandırmak ve her önüne gelenin, "Ben ustayım." demesini önleyerek gerçek zanaatkârları ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Mustafa Albayrak, bu projeyle aynı zamanda sektörde kalitenin de artacağını vurguladı. İki yıl önce kurdukları YAPSANDER'in, inşaat firmaları ve ustaları tarafından beğeniyle karşılandığını ifade eden Albayrak, sadece kendini işinde ispatlamış ustaları kaydettiklerini söyledi. Gelişmiş ülkelerde her meslek grubunun sertifikalı çalıştığına değinen Albayrak, "Bu projeyle yapı zanaatkârlarını sertifikalı, profesyonel çalışanlar haline getirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar babalarından ve çevrelerinden öğrendikleriyle inşaatlarda çalışan ustalar, artık daha bilgili ve işlerinin ehli olacak. Bu da inşaat sektöründe sertifikalı ustaların tercih edilmesini sağlayacak." şeklinde konuştu.
Türk müteahhitlerinin uluslararası arenada yüzlerce iş aldığını ve bunlar için Türkiye'den binlerce inşaat ustasının yurt dışına gittiğini hatırlatan YAPSANDER Başkanı, "Şu anda 4 bin üyeye ulaştık. Hedefimiz, sezon başına kadar 10 bin üye kaydı yapmak. Dernekleşmeyle işveren inşaat firmalarımız ve müteahhitlerimizle yapı ustalarımız arasında köprü vazifesi göreceğiz. Müteahhitler ve vatandaşlar, istedikleri alanda ve meslek grubunda kaç usta istiyorlarsa internete girip "www.yapisanatkarlari.net" adresinden veya derneğimizle irtibata geçerek, bu işi profesyonelce yapan sertifikalı ve ehil ustalarla çalışma imkanına kavuşacak. Yakın bir zamanda, lisansı ve serfikası olmayan yapı ustaları yurt içi ve dışında iş bulamayacak." dedi.
YAPSANDER'le Halk Eğitim arasında yapılan protokolle ilk etapta inşaat sektöründe betonarme demirciliği, fayans, karo ve seramik döşemeciliği, plastik ve metal doğrama montajcılığı, inşaat camcılığı, boya ve badanacılık, duvarcılık, inşaat kalıpçılığı, sıvacılık, dış cephe ısı yalıtımcılığı, mermer mozaik yapımı, kartonpiyer alçı levha montajcılığı, mermer kaplama ve döşeme ustalarına sertifika verilecek. Bu ustalar önce derneğe üye olacak, ardından Halk Eğitim'de açılacak kurslar sonunda ustalık belgesi lisansıyla belgelendirilecek. Kurslar Türkiye'nin her yerinde açılabilecek. Bu hizmetten vatandaşlar da faydalanabilecek. Mesela boyacıya ihtiyacı olan bir kişi, derneğin internet sitesine girecek. Kendisine en yakın usta boyacının telefonunu alıp doğrudan irtibata geçebilecek.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.