Çağlayan: Maaş zamları piyasaya yansıyacak
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, memur ve emekliye verilmesi düşünülen ikramiyenin piyasaya canlılık getireceğini belirtti.
Muş'a gelerek bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunan Bakan Çağlayan, Valilik ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Memur ve emekliye verilecek ikramiyenin miktarı hakkında her hangi bir rakam açıklamayan Bakan Çağlayan, "Bu konuyu ekonomik koordinasyon kurulunda daha görüşmedik." dedi.
Türkiye'nin iç tüketiminin çok büyük olduğunu aktaran Bakan Çağlayan, "2007 yılında Türkiye'de yapılan toplam ciro, bankacılık sektörü hariç 1,5 trilyon dolardır. Bu tarihte yapılan ihracat 107 milyon dolardır. Geriye kalan 1,4 trilyon dolar Türkiye'deki iç pazardan elde edilen bir cirodur. Yani son derece dinamik, doymamış bir iç pazarımız var. Tabi bunun harekete geçirilmesi lazım. Bu konuda başka ülkelerin geçmişte yapmış olduğu uygulama modelleri var. O modeller dikkate alınabilir ama Amerika'da bu yapıldı, orada verilen çekler maalesef ekonomiye girmedi, insanlar götürüp kendilerini koruma bir içgüdüsüyle beraber bankacılık sistemine aktarıldı. Oysa bu paralar bankacılık sistemine değil iç piyasada ekonomiye girmesi ve tüketime aktarılması gerekirdi." dedi.
Önümüzdeki günlerde ekonomi koordinasyon kurulunda bu konuyu görüşeceklerini aktaran Bakan Çağlayan, "Ticaret hayatının mutlak suretle canlı ve diri tutulması gerekiyor. Çünkü bizi diğer ülkelerden ayıran fark da zaten bu. Dolayısıyla bizim ihracatımız son derece önemli." diye konuştu. Türkiye'de 66 milyon GSM abonesi bulunduğunu aktaran Çağlayan, bunun 44 milyonunun kredi kartı kullandığını kaydetti. Gelişmiş ülkelerde bin kişiye 20 den fazla otomobil düşerken ülkemizde 85 otomobil düştüğünü hatırlatan Bakan Zafer Çağlayan, "Bunlar Türkiye'de iç tüketimin ne kadar önemli odluğunu göstergesidir. Benim yaptığım incelemelere göre çek veya vatandaşa destek yapılırsa bunun mutlak suretle ekonomiye girmesi sağlayacak tedbirlerle olması gerekir. Bu konuda üzerinde çalıştığım modeller var. Azalan bir bakiye verilecek evrakı bir ay içinde harcamasını ön görecek bir sistem koyması lazım. Daha sonraki aylara kaldıkça değeri düşen bir sistem oluşturulabilir. Önümüze geldiği zaman bunlarla ilgili oturup değerlendirme imkanın sahip olacağız." ifadelerini kullandı.
IMF'nin de program yaptığı bir çok ülke bulunduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan şunları söyledi: "Şu anda bütün ülkelerdeki problem özellikle istihdam konusu ve ticaretin ve ekonominin canlı tutulmasıdır. Türkiye ayrıcalıklı bir konumda değil. Bugün ABD, Avrupa ve diğer ülkelerin yaptığını Türkiye yapmak mecburiyetinde. Türkiye sanayisinde yüzde 21'lik bir küçülme var. Bunun yanında sanayinin küçüldüğü bir yerde kapasite kullanım oranı zaten düşer. Ancak Türkiye 132 milyar dolar ihracat yapıyor. Türkiye ihracatın yüzde 90'nı sanayi mamullerinden oluşuyor. Yine Türkiye ihracatının yüzde 60 Avrupa pazarlarına yapılıyor. Avrupa pazarında ülkeler çökmüş durumda. Avrupa ekonomilerinde çok ciddi problemler var. İhracat yapmış olduğunuz pazarlarda bir daralma olduğu zaman ihracat yapamazsanız ve ihracatınızın yüzde 90'nı sanayi ise sanayinin küçülmesi kadar kaçınılamaz bir şey olamaz. Bu bir sebep sonuç ilişkisidir. Burada dünyadaki küresel krizin ortaya çıkardığı bir gelişme. Bu Türkiye'nin küresel bir oyuncu olmasının ortaya çıkardığı bir sonuç. Türkiye'nin küresel oyuncu olması Türkiye adına övünülecek bir hadisedir. Türkiye'yi bir ABD ile Avrupa ile mukayese edersek yanlış yaparız. Türkiye sanayi ihracatsızı konumundadır ve Türkiye bundan 10-15 yıl öncesinde kadar her türlü ihtiyacımız ithal etmek zorunda kaldığımız Avrupa'ya ihracat yapıyor. Dünyadaki bir küresel krizden Türkiye'nin etkilenmemesi söz konusu olamaz. Küçülmenin sebebi de budur."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.