Bakan Çelik ilaç tüketiminde rakamları verdi

Bakan Çelik ilaç tüketiminde rakamları verdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Uygulama Tebliği'nde sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ilaç tüketiminin arttığını söyledi.

Bakan Çelik, 2009'da ilaç faturasının 12 milyar TL'yi bulduğunu belirterek, "Sabah emar çektiren bir kişi 5 gün sonra başka hastanede emar çektiriyor, sistem de bunu sorgulayamıyor. Bu aksaklıkları gidermemiz gerekiyor." dedi. 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, seçim bölgesi Bursa'da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Çelik, açılışını gerçekleştirdiği yanık ünitesinde bir gazeteciyi yatağa yatırarak gazetecilere poz vermesi dikkat çekti. 


Bursa Valisi Şahabettin Harput ve hekimlerin katıldığı açılışta konuşan Bakan Çelik, ilaç israfına dikkat çekti. Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girdiğini anlatan Bakan Çelik, sistemdeki aksaklıklar sebebiyle ilaç faturasının kabardığını kaydetti. Bakan Çelik, "Sağlık Uygulama Tebliği ile ilgili önemli açılımlar, önemli kısıtlamalar yapılıyor. Hafta sonları gelişimizde yoğun trafik içerisinde hekimlerimizle uygulamadaki aksaklıkları konuşamadık. Bu kadar önemli konuya zaman ayıramadığımızdan dolayı kendimi suçlu görüyorum. Uygulamada sorunlar nelerdir, oturup konuşmak gerekiyor. Seçim bölgemde yaşanılan sorunları görmem gerekiyor. Önemli hususlar varsa, bunlar nelerdir, değerlendirmemiz gerekiyor. Engeli koymak için değil, suistimalleri ortadan kaldırmak için bazı düzenlemeler yapmak zorunluluğumuz var. İlaç konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Gün be gün artan ilaç faturaları var. 2009'da 12 milyar TL ilaç ödeme faturası çıkmıştır karşımıza. Bu şekilde yürüdüğü zaman ne olacağı, sağlık kuruluşuna ihtiyaç duyan vatandaşa 'engel teşkil eder mi' diye değerlendirme yükümlülüğümüz var. Kısıtlama zorunluluğu var. Burada en önemli husus tetkiklerdir. 6 ayda bir emar ihtiyacı varken hastaneye gitme özgürlüğünden dolayı sabah Şevket Yılmaz Hastanesi'nde emar çektiren bir vatandaş 5 gün sonra değişen bir şey olmamasına rağmen fakültede emar çektirebiliyor. Sistemin bunu sorgulayamamasından dolayı kayıp var. Bunları siz hekimlerimiz dile getirince medyada 'Sağlıkta sıkıntı var, millet yandı, yanacak' şeklinde olumsuz haberleri görünce üzülüyorum. Esas hedefimiz batı ve gelişmiş ülkelere olduğu gibi birinci derecede yüzde 80'lere varan sağlık hizmetlerinin görüldüğü noktaya gelebilmektir" dedi. 

Türkiye'deki Sağlık Uygulama Tebliği'nin gelişmiş batı ülkelerinde dahi olmadığını anlatan Bakan Faruk Çelik, kişinin dilerse fakülteye, dilerse birinci basamağa, dilerse ikinci basamak sağlık kuruluşlarına gidebildiğini kaydetti. Bunun da gerçekten nitelikli sağlık hizmeti alması gereken kişinin gerekli imkanlar ve mekanlarda tedavi edilmemesine sebep olduğuna işaret eden Bakan Çelik, sorunları gezerek tespit edebildiğini belirtti. 

Hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının vatandaşa güleryüzlü hizmet vermesinin zorunlu olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, "Hepimizin işi çok zor. Ben son 6.5 yıldır ortalama 4 saat uyuyorum. Gece 2'den önce yattığıma kimse şahit olmamıştır. Tavla oynamıyorum, okey de oynamıyorum. Vatandaşın derdiyle ilgileniyorum. Kulaklarımın pası silininceye kadar vatandaşı dinliyorum. Derdi çözülmese de bakanın onla ilgilenmesi vatandaşı mutlu ediyor. Hepiniz hekimsiniz, tedavide psikolojik durumun önemli olduğunu herkes biliyor. Vatandaşa güleryüzlü olmamız gerekiyor. Bu konuda şikayetler alıyoruz. Kendinizi her zaman vatandaşın yerine koyun. Hastaneye gelen vatandaş zayıftır" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Yanık Ünitesi'nin açılışı gerçekleşti. Açılış sonrası üniteyi gezen Bakan Çelik, bir muhabiri kolundan tutup ünitedeki özel bölüme yatırarak gazetecilere poz verdi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.