Atık kızartmalık yağların lavaboya atılması yasaklandı

Atık kızartmalık yağların lavaboya atılması yasaklandı
Bir litrelik atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar veriyor.

Evde, lokantada ve fabrikalarda kızartılmış bitkisel yağların lavaboya veya çöpe dökülmesi 2872 sayılı çevre Kanunu kapsamında 1 Ocak 2008 itibariyle yasaklandı. Yasağa uymayanlara değişik oranlarda idari para cezası verilecek.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), çevre İl Müdürlüğü, Alternatif Enerji ve Biyodizel üreticileri Birliği (ALBİYOBİR)'nin ortaklarıyla düzenlediği 'Atık Bitkisel Yağlarla İlgili Mevzuat ve Belediyelerin Yükümlülükleri' konulu eğitim semineri, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleşti.

TBB Eğitim Şube Müdürü Mustafa Dönmez, 2872 sayılı çevre Kanunu'nun belediyelere önemli yükümlülükler getirdiğini söyledi. Aynı yasanın, 'Bitkisel Atık Yağlar ve Denetimleri' görevini belediyelere verdiğini hatırlatan Dönmez, ülke genelinde çok sayıdaki otel, motel, fabrika, lokanta ve evlerde kızartılmış yağların çevreye büyük zararlar verdiğini kaydetti.

Lavaboya dökülerek veya çöp kutularına atılan bitkisel atık yağların nasıl bertaraf edileceğine değinen Dönmez, 1 Ocak 2008'den itibaren atık yağların rastgele toprak, su ve kanalizasyona dökülmesinin suç sayıldığını belirtti. Dönmez, bu yağların ya belediyelerce toplanması veya lisanslı şirketlere verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bitkisel atık yağlar çevreye rastgele bırakılmasının doğada yol açacağı tahribatlar üzerinde duran Dönmez, çevrenin korunup geliştirilmesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.


BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN TEKNİK VE İDARİ STANDARTLARI BELİRLENDİ


'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' hakkında bilgi veren Adana Büyükşehir Belediyesi çevre Koruma ve Kalite Kontrol Şube Müdürü Hülya Kuş, kullanılmış kızartmalık bitkisel yağla ilgili firmaların lisanslı ve sözleşmeli hale getirildiğini anlattı. Bitkisel atık yağların üretiminden bertarafına kadar çevreye zarar vermeyecek şekilde gerekli teknik ve idari standartların belirlendiğine dikkat çeken Kuş, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin çevreye uyumlu olmasının zorunlu hale getirildiğine işaret etti.

Adana Büyükşehir Belediyesi yetki sahasında 2007'de taşıma ve geçici depolama lisansına sahip firmalarla 52 bitkisel atık yağ üreticisi arasında sözleşme imzalandığını vurgulayan Kuş, 73 bin 968 kg atık yağ lisanslı geri kazanım tesislerine ulusal atık taşıma formu ile sevkiyat yapıldığını beldirdi.

çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Biyolog Filiz Karaçor'da atık yağların ithalinin yasak olduğunu söyledi. Atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılmasının esas olduğunu aktaran Karaçor, "Kullanılmış kızartmalık yağların doğrudan veya dolaylı olarak, yemeklik, ham ve mineral yağlara karıştırılması yada doğrudan yakıt olarak kullanılması yasaktır." dedi.

Yağlı toprakların, orman ve ağaçlandırma alanlarına, tarım arazilerine ve buna benzer yerlere bırakılamayacağını hatırlatan Karaçor, atık yağların toplama lisanslı geri kazanım tesisleri ile geçici depolama izni almış kişiler dışında kimsenin toplayamıyacağını açıkladı. Atık yağların meydana getirdiği kirlenme ve bozulmadan üretici, taşıyıcı ve bertafçıların kusur şartı aranmaksızın sorumlu bulunduğuna değinen Karaçor, Adana'da yönetmelik gereği biyodizel üretimi amacıyla kullanılmış kızartmalık yağ toplama lisanslı bir firmanın faaliyet gösterdiğini kaydetti. Karaçor, belediyelerin yetki sahaları içinde lokanta, sanayi mutfakları, otel, tatil köyleri vb. yerlerde gerekli denetimleri yaparak kullanılmış kızartılmış yağların kanalizyona dökülmesini önlemekten mesul olduğunu bildirdi.


BİR LİTRELİK ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE İçME SUYUNU KİRLETİYOR


Alternatif Enerji ve Biyodizel üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan da bitkisel yağların yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olduğunu ve kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik özellikler gösterdiğini ifade etti. Bir litrelik atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebileceğine işaret eden Afacan, kullanılmış bitkisel atık yağların evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturduğuna işaret etti. Afacan, denize, akarsuya veya göle ulaşan bitkisel yağların kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verdiğini hatırlattı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise teknolojinin ilerlemesi, nüfusun ilerlemesi ve hızlı sanayileşmenin çevreyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de bu hususta bir takım önlemler aldığını bildiren Durak, bitkisel atık yağlarla mücadelede ilgili yasa ve yönetmeliklerin belediyeleri öncelikli sorumlu kurumlar haline getirdiğini açıkladı. Adana'da atık suların arıtılıp, içindeki gazdan enerji elde ettiklerini dile getiren Durak, ancak bu atıklardaki bitkisel yağlar konusunda bugüne kadar bir şeyler yapmada geç kaldıklarına işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.