'Dar gelirliye “Cansuyu paketi” hazırlanmalı'
Piyasaların canlanması için psikolojik bir gerilim yaşadıkları için alışverişi kesen, küçük olsa da birikimlerini yastıkaltına kaydıran orta ve dar gelirli kesimin düşünülerek yeni bir çalışma daha yapılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “İşsizlik oranı tarihimizdeki en yüksek seviyeye çıkmıştır. Bu da, bugünlerde işsizlik ödeneğinden faydalanarak geçimini temin edenlerin sayısının arttığı anlamına gelir. Bu sebeple, işsizlik ödeneği revize edilerek, işsiz kalan vatandaşlarımızın iş buluncaya kadar hem geçimini temin etmeli, hem de alışverişini kesmemeli. Yanı sıra emekli, dul, yetim gibi küresel krizin güven bunalımını yaşayan kesimlere de, cansuyu niteliğinde bir çalışma yapılmalıdır. Bu kesimlere en azından bir maaş tutarında ikramiye verilerek ödeme dengelerine katkıda bulunulabilir, alışveriş motivasyonu sağlanabilir. Sektörler arasındaki ÖTV indiriminin yanı sıra, alışveriş psikolojisini canlı tutabilmek için dar gelirlinin de alımgücüne katkı yapacak küçük ödenekler planlanmalıdır. Krize karşı önlem stratejisini iki yönlü düşünmek zorundayız: Piyasalardaki biriken stokların eritilmesi. İnsanların alışveriş motivasyonunu sağlayacak girdi katkıları. Yoksa, tek ayaklı bir önlem, tek başına bir anlam ifade etmeyebilir” diye konuştu.
Sanayi üretiminin yüzde 21.3 gerilediği, işsizliğin tarihimizde ilk defa yüzde 13.6 seviyesine tırmandığı bir ortamda, piyasalara güven ve moral aşılamak için böyle bir paketin dört gözle beklendiğini belirten Yıldırım şöyle devam etti, “Kriz ortamından çıkabilmek için tedbirlerin sadece bir kereye mahsus değil, sürekli revize edilerek uygulanmasını beklemekteyiz. Otomotiv, inşaat ve beyaz eşya sektöründeki ÖTV indirimi, krize en önce girme eğilimindeki bu sektörlere çok önemli bir ivme sağlayacaktır. Bu tür paketlerin maliyetleri ve kaynak sorunlarını düşünmemek, canlanacak piyasalardan elde edilecek gelirlerin çok daha önemli bir artı oluşturacağını ortaya koymak zorundayız. İstihdamın korunması, üretimin sürmesi, pazarlama ve rekabet avantajları, piyasaların ayakta kalması açısından çok daha önemli bir strateji izlememizi gerektiriyor” dedi.
Küresel kriz ortamında atılması gereken iki önemli adım olduğunu kaydeden Yıldırım, “İç talebi artırmak, ihracat pazarlarındaki düşüşü ise minimuma indirmek zorundayız. Beyaz ve elektronik eşya, otomotiv, konut sektörü uzunca bir süredir yaşanan belirsizlik ortamından dolayı stokları aşırı şekilde şişmişti. Bu stokların eritilmesi, öncelikle yürüyen sistemin ayakta kalması ve istihdam kabiliyetinin sağlanması açısından çok önemlidir. Ayrıca, pakette Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) 5 puan düşürülerek, kredi maliyetleri hafifletiliyor. Sanayide uygulanan indirimli gece tarifesinin, hafta sonu ve diğer tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması da üretim maliyetlerini aşağı çekecek. Ayrıca 75 milyon TL’lik ilave KOSGEB desteği, finansman arayışındaki firmalara kısmen de olsa bir rahatlama getirecek. Tüm bu tedbirler, üretim ve tüketimin desteklenmesi için çok önemlidir'' diye konuştu.
Krizin derinlik kazandığı ilk günden bu yana, hükümete alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerini ve çözüm yollarını aktarmaya çalıştıklarını, hükümetin de bu önerilerini dikkate alarak zaman zaman çalışmalar yaptığını da dile getiren Yıldırım, “KOSGEB kanalıyla KOBİ’lere aktarılacak kredinin 750 milyon TL’ye çıkarılması aşamasında TÜMSİAD’ın fonksiyonu çok büyük olmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Zafer Çağlayan’ın kendisini ziyaretimizde böyle bir artırımı açıklamış olması, sorumlu sivil toplum kuruluşu olarak üstlendiğimiz fonksiyonun önemini ortaya koymuştur. Ayrıca, bu kaynağın daha da artırılmasına yönelik Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan’a ve bakanlar kurulunun kaynak artırımına onay vermesi gerekmesi dolayısıyla diğer tüm bakanlara da birer mektup gönderme kararı da almış bulunuyoruz” açıklamasını yaptı. Açıklanan pakette Eximbank’ın sermayesinde 500 milyon TL’lik yeni bir artış daha öngörüldüğünü vurgulayan Yıldırım, “Türkiye, ekonomik krizi, stratejik konumuyla aşabilecektir. Bu tedbir, komşu ülkeler, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ile kuracağımız yeni ticaret köprülerinin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Yeni pazarlar ve ticaretin artırılmasına yönelik yeni bir seferberlik başlatılmasına ön ayak olacaktır” dedi.
TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, alınan tüm tedbirleri takdirle karşıladıklarını belirterek, “3 ay olarak ortaya konulan dolaylı vergi indirim, ÖTV’lerin düşürülmesi konusunun, en kısa zamanda revize edilerek, uzatılması gerekmektedir. Çünkü, krizin 2009’un sonuna dek süreceğine ilişkin ekonomistlerin ve uzmanların beklentisi büyüktür. Bizim de kriz bitiş tahminimiz, 2009’un sonudur” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.