Yerli üretim tren...
Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım Sen) Genel Başkanı Nazmi Güzel, 2,5 yıllık ar-ge çalışmaları sonucunda mevcut hatları en iyi şekilde kullanan ve 160 kilometre hız yapabilen raylı araç ürettiklerini söyledi. Yerli kaynaklar kullanılarak üretilen raylı aracın güvenlik sistemlerinin tren kazalarını asgariye indireceğini belirten Güzel, aracın Ankara-İstanbul arasındaki yolcu taşıma maliyetini 1 TL'ye düşüreceğini kaydetti.
Türk Ulaşım Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, açıklamasında, Öncüler Ulaşım Teknolojileri A.Ş bünyesinde Türk mühendisleri tarafından başlatılan yerli tren üretiminde önemli bir başarı sağladıklarını ifade etti. Güzel, Avusturya'da 12 yıl demiryolu tasarımında görev yapan Elektrik ve Elektronik Mühendisi Sabahattin Çelik'in başında bulunduğu ekibin 2,5 yıl süren arge çalışmaları sonucu dünyada benzeri olmayan, tamamen yerli tasarım bir tren ürettiğini söyledi. Üretilen yerli trenin çok kısa sürede raya indirileceğini bildiren Güzel, "Mevcut hatları en iyi kullanabilen ve 160 kilometre hız yapabilecek bir tren ürettik. Proje artık ar-ge olmaktan çıktı, seri üretim aşamasına geldi. Ürettiğimiz aracı çok yakın bir zamanda raya indireceğiz. Krizde herkesin heyecanının kırıldığı bir dönemde böyle bir üretimin ortaya çıkması herkesi umutlandıracaktır. Bunun arkasından yerli hızlı tren aracı kızaktadır. Öyle zannediyorum ki 2009 yılının sonunda bu hızlı aracımızı da ülkemiz tanıyacaktır. Farklı bir altyapı sistemi ve yeni geliştirilecek aracı Türk halkının hizmetine sunacağız. Bunun heyecanını şimdiden yaşıyoruz." dedi.
Başlangıçta şehir içi toplu ulaşım için tasarlanan raylı aracın, yerli tasarım ve yerli üretim olması nedeniyle maliyetlerinin çok düşük olduğunu dile getiren Güzel; araçtaki haberleşme, konfor, güvenlik ve tahrik sistemlerinin de yüksek teknolojiye sahip olduğunu vurguladı. Üretilen raylı aracın vagonlarının her birinin bir lokomotif gibi olduğunu anlatan Güzel, raylı araçta kullanılan düz bandajlı tekerleğin araçların raydan çıkma hareketini ortadan kaldırdığını belirtti. Üretilen raylı aracın hem mevcut hatlardan elektrik alarak hem de kendi dizel-jeneratör grubundan beslenerek hareket ettiğini ifade eden Güzel, gittiği yolu belleğinde tutan aracın makinistin rolünü en aza indirdiğini söyledi. Güzel, araçla ilgili şu bilgileri verdi:
"Araç, mevcut sistemlere göre bir çok üstünlük içeriyor. Bütün vagonlar lokomotif özelliğinde. Vagonlarımızın her biri lokomotif gibidir. Her bir vagon kendini taşımaktadır. Önünde 120 tonluk bir makine, arkasında kör tekerlekli bir kitle yok. Her vagon 4 çeker araba gibi kendini götürüyor. Böylelikle aracın yol tutuşu daha da artıyor.Tamamı birbirinden bağımsız ve araç hareket halinde iken bile ayarlanabilen paylaşımlı dinamik süspansiyon sayesinde aracın yol tutuşu, yolcu konforu ve araç güvenliği üst düzeyde bulunmaktadır. Vagonların çekici özelliğe sahip olması nedeniyle yüzde1,5 lik eğimin çok üzerindeki eğimlerde dahi kaymadan tırmanma özelliğine sahiptir. Araç, dinamik fren sayesinde daha güvenli ve daha kısa mesafede durabilmektedir. Gittiği yolu belleğinde tutan, makinistin rolünü asgari düzeyde tutan bir sistem. Makinist kırmızı ışıkta geçemez. Belirli bir hızın üstüne çıkamaz. Ayrıca, terör bölgesinde başka çözümlerimiz var. Kılavuz araçlar geliştirerek trenlerin önünden göndererek, tuzakları arkadaki trene bildiren bir çalışma yaptık. Dünyada bu teknolojide bir örneği yoktur. Avrupa'nın çok önüne geçiyoruz. "
"ANKARA-İSTANBUL ARASINDAKİ YOLCU TAŞIMA MALİYETİNİ 1 TL'YE DÜŞÜRECEK"
Üretimi Ankara'da yapılan raylı aracın yolcu taşımacılığında önemli tasarruflar sağlayacağını anlatan Güzel, bir metro aracının fiyatına 4 vagonlu, motoruyla birlikte set halinde bir araç ürettiklerini ifade etti. Bir metro vagonunun maliyetine bir set yaptıklarını dile getiren Güzel, "Bir metro aracının bir vagonu 1,5 milyon dolardır. Biz 1,5 milyon dolara karşılık 4 vagonlu, motoruyla beraber set halinde araç üretebiliyoruz. Bir metro vagonu maliyetine bir seti yapabiliyoruz. Ülkemizin, bu tür yatırımlar için dışarıdan borç almasına gerek yok. Aracın ekonomik olması bakımından Ankara İstanbul arasındaki bir yolcunun maliteyi bize 1 TL'dir. 10 TL'ye insan taşıdığımzda çok büyük bir kar etmiş oluruz. Sistem kendini kısa zamanda amorti eder. Her vagon lokomotif gibi. Yeter ki platformlarınız yolcu taşımaya elverişli olsun. Yolcunuz az ise 2 vagon gönderin. Bizim yaptığımız sistem bunların hepsine müsait. Benzer teknoloji şehirlerarası yük treninde kullanıldığı taktirde Ankara-İstanbul arasında 1 ton yükün taşıma maliyeti 1 TL'nin altında olacaktır." diye konuştu.
"HIZLI TREN YAPABİLECEK DÜZEYDEYİZ"
Üretimini yaptıkları raylı aracın patent hazırlıklarının tamamlandığını bildiren Güzel, test çalışmalarının ardından seri üretime geçeceklerini belirtti. Aracı kamuoyuna açıklamadıkları halde uluslararası alandan bir çok müşterinin başvuruda bulunduğunu kaydeden Güzel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Testlerimizden sonra seri üretime geçeceğiz. Şu anda elektronik testler yapıldı. 3 adet vagon üretmiştik. Yürüyen aksamları da test ettik.Patent için hazırlıklar tamamlandı. Proje aşamasında bu müracaatı yapmak istemedik. Kopyalama sistemiyle projelerin çalındığını biliyoruz. Bütün hazırlıklar yapıldı. Çalışmamızı TÜBİTAK'a vereceğiz. Yük taşımacılığından, şehirler arası yolcu taşımacılığına ve hızlı treni yapabilecek düzeydeyiz. Çok çeşitli projeleremizi var. Basamakları birer birer çıkmak istiyoruz. Ülkemize teknoloji kazandırmak istiyoruz. Bunu da demiryolları kendisi yapsın istiyoruz. Kamuoyuna açıklamadığımız halde uluslararası alandan birçok müşteri başvurdu. Ayranınız varsa sinek Bağdat'tan gelir. Hakikaten gerkeli yatırım yapın, müşteri korkusu yaşamayın. Yurt dışındaki ülkelerden ciddi istekler var."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.