TCMB: Toparlanma zaman alacak

TCMB: Toparlanma zaman alacak
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği öngörüsünde bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 19 Mart 2009 tarihinde yaptığı toplantının ''özeti'' yayımlandı. 

Kurul, Mart ayında yıllık tüketici enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici olarak yükselebileceği, sonrasında ise düşüş eğilimine geri döneceğini öngördü. 

Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekilen özette, sanayi üretiminin 2009 yılı Ocak ayında yıllık yüzde 21,3 oranında düşüş kaydettiği, mevsimsellikten arındırılmış verilerle bir önceki aya kıyasla belirgin bir gerileme gösterdiği, imalat sanayi kapasite kullanım oranları, elektrik tüketimi ve güncel ihracat verileri doğrultusunda, sanayi üretiminin şubat ayında da yıllık bazda yüksek bir oranda azalacağı öngörüldü. 

Toplantı özetine göre, iş gücü piyasasına ilişkin veriler de iktisadi faaliyetteki belirgin yavaşlamayı teyit ediyor. Bu verilere göre, Kasım 2008-Ocak 2009 döneminde issizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 3 puan artarak yüzde 13,6 düzeyine yükseldi. Tarım dışı issizlik oranı ise aynı dönemde 4,3 puanlık artışla yüzde 17,3 oranında gerçekleşti. 

Kurul, işsizlik ödeneğinden yararlanan kişi sayısının Şubat ayında da artmaya devam etmesi ve iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağının ortaya çıkmasının, yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranının yükselmeye devam edeceğine işaret ederek, bu çerçevede birim işgücü maliyetleri üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği tahmininde bulundu. 

''Kurul üyeleri, gerçekleştirilen faiz indirimlerinin 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığını düşünmektedir'' ifadesine yer verilen toplantı özetinde, şunlar kaydedildi: 

''Dolayısıyla Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesi, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.''
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.