Bakan Çağlayan, otomotivcileri uyardı

Bakan Çağlayan, otomotivcileri uyardı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotivde ÖTV indirimine rağmen şu anda yerli üreticilerden zam yapan olmadığını belirterek, kimsenin bindiği dalı kesmeyeceğini ifade etti. Çağlayan, "Otomotiv sektörünü uyardım.

İçlerinde yanlış, hata yapanlar varsa bu müşteri her zaman onlara lazım. Onun için tedbiri buna göre yapmaları lazım. İthal edilenlerde kurların değişmesinden dolayı bir fiyat farkı talebi olduğunu bana ifade ettiler." dedi.

Büyük Mağazalar Kanunu'nun Meclis'te odluğunu dile getiren Çağlayan, 2009 yılında çıkaracaklarını müjdesini verdi. Sebze-meyve ticaretini düzenleyen kanunun da Başbakanlık'ta olduğu bilgisini veren Bakan Çağlayan, bu kanunu da 2009 yılı içerisinde çıkartacaklarını ifade etti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak'ı ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, gazetecilerin ÖTV indirimine rağmen otomotivcilerin zam yapmalarına yönelik sorularla karşılaştı. Çağlayan, şu anda yerli üreticilerden zam yapanın olmadığını belirterek, "Kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum."

Renault genel müdürünün kendisini aradığını ifade eden Çağlayan, Rekabet Kurumu'nun da inceleme başlattığını kaydetti. Otomotiv sektörünün iyi bir imkan yakalamışken elindeki nimeti, müşterisini kaçırmaması gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Otomotiv sektörünü uyardım. İçlerinde yanlış hata yapanlar varsa bu müşteri her zaman onlara lazım. Onun için tedbiri buna göre yapmaları lazım. İthal edilenlerde kurların değişmesinden dolayı bir fiyat farkı talebi olduğunu bana ifade ettiler. Ben sektörle çok yakın görüşüyorum. Bir de sağ olsunlar beni otomotiv bakanı ilan ettiler, iyice sektöre bizi bağladılar. Ancak şunu ifade edeyim, Türkiye'de üretim yapan hiçbir fabrika şu anda zam yapmadığı gibi, bana iletileni söylüyorum diğer taraftan da üretimlerine devam ediyorlar, 24 saat çalışıyor, işçi çıkartmıyorlar." diye konuştu.

ÖTV indiriminin Bakanlar Kurulu kararı olduğunu hatırlatan Çağlayan, ona uyulması mecburiyeti olduğunu söyledi. Uyulmaması halinde Maliye Bakanlığı ve kendi bakanlığının harekete geçeceğini ifade eden Çağlayan şunları söyledi: "Diğer taraftan bu tüketici ile ilgili tüm şikayetler yine benim bakanlığıma bağlı. Tüketici Genel Müdürlüğü benim bakanlığıma bağlıdır, Rekabet Kurulu benim bakanlığıma bağlıdır. Yani etkin denetim yaparız, ancak ben bunun bir kaç, böyle özel boyutta olduğu konusunda, yapmış olduğum araştırmada bilgi sahibi oldum. Ne yaparlarsa kendilerine yaparlar. Onun için ben bu konuda da üreticilerin hassasiyetlerini yalnız görüyorum. Zam yapma konusunda çok fazla bir hareket içinde olmadıklarını da ben tekrar bugün yapmış olduğum görüşmede gördüm. İthal edilenlerde yalnız kurun değişmesinden dolayı bir fiyat farkı doğduğu ifade ediliyor. Ama kimse bindiği dalı kesmez diye düşünüyorum."

Ayrıca, Büyük Mağazalar Kanunu'nun Meclis'te odluğunu dile getiren Çağlayan, 2009 yılında çıkaracaklarını müjdesini verdi. Türk Ticaret Kanunu'nun kendisiyle yaşıt olduğunu söyleyen Çağlayan, "1957 model. Şimdi yenilenmesi gerekiyor. Çok önemli yenilikler içeriyor, şimdi detaylarına girmeyeyim." dedi. 

Diğer yandan, Turizmin Türkiye'nin son 6 yılında elde etmiş olduğu çok önemli bir kazanım olduğunu da vurgulayan Çağlayan, sayının 8 milyondan 26 milyon çıkmasının anlamlı olduğunu kaydetti. 

Bu arada, BOTAŞ'ta teminat mektubu isteme konusuna da açıklık getiren Çağlayan, "Nisana ayına ertelenmişti. Ancak ben tekrar ifade ediyorum, sayın bakanla da görüştüm. Şu anda Türk özel sektörünün teminat mektubu verme durumu söz konusu değildir. Şartları müsait değildir. Bankalar teminat mektubu vermek için kimseye yalvarmıyorlar. Tekrar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi beyle görüşeceğiz. Ben daha önce kendisine söylerken nisan ayında da ben tekrar teminat uygulaması gündeme gelirse karşı çıkacağımı söylemişti. Dolayısıyla burada çok isteniyorsa sizlerden teminat senedi veya teminat çeki alınabilir ama sizlerin varlığı bizim için en büyük teminattır. Ama BOTAŞ çok istiyorsa bir senet veya çekle bu işi halledebilir." dedi.

Bakan Çağlayan, sebze-meyve ticaretini düzenleyen kanunun da Başbakanlıkta olduğu bilgisini vererek, şöyle dedi: "İnşallah çok kısa süre içinde o kanunu da 2009 yılı içerisinde çıkartacağız. Çok ciddi yenilikler içeren bir kanun, gerek seracılık gerek fidecilik konusu son derece önemli. Artık sanayi, ticaret ve hizmet sektörü birbirinin ayrılmaz parçası. Zincirin üç halkası ama kopmaz halkası, bu çerçevede biz Sanayi Sicil Kanunu'nu yenileyecektik, ancak gördük ki sanayi sicil kanunu değil artık bunun adı, bunun adı işletme sicil kanunu." şeklinde konuştu.



(CİHAN) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.