'Türkiye'nin konumu oldukça iyi'
Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) ''Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'' töreninde yaptığı konuşmada G-20 Zirvesi'nde çok önemli kararlar alındığını ifade ederken, krizin küresel olması nedeniyle çözümünün de küresel olması gerektiğini, küresel krizden çıkış için çok yönlü bir çabanın şart olduğunu söyledi.
Şimşek, ''Bir yandan bu tür sistemik krizlerin tekrarlanmaması için yapmamız gerekenler var, ama öte yandan dünyadaki bu resesyon, daralma sürecinin bir bunalımla son bulmaması için yapılması gerekenler var. Bu yapılması gerekenler konusunda bir fikir birliği var'' diye konuştu.
Mehmet Şimşek, bir yandan krizin etkilerini sınırlamak, daralmanın boyutlarını azaltmak için çaba göstermek gerektiğini, bir taraftan da bu krizin bir daha yaşanmaması için yapılması gerekenlerin önemli olduğunu, siyasiler açısından da bunun büyük önem taşıdığını kaydetti.
Ekonomilerin canlandırılmasına yönelik ortaya konulan mali tedbirler paketine de değinen Şimşek, IMF'in ülkelerin eğer bütçe imkanları elveriyorsa mutlaka en azından milli gelirlerinin yüzde 2'si kadar mali canlandırma programlarını uygulamaya koymalarını öngördüğünü, Türkiye'deki bütçe dengeleri itibariyle bakıldığında IMF'in Türkiye için bu yıl öngördüğü rakamın yüzde 2,1 olduğunu, Türkiye'nin söz konusu eşiğin üzerinde bulunduğunu kaydetti.
Şimşek, ''Tartıştığımız konulardan bir tanesi de mali canlandırma paketleri sadece 2009'la sınırlı kalmasın, 2010'da da devam etsin. Kalıcı bir toparlanma başlayana kadar maliye politikası destekleyici bir nitelikte olsun'' dedi.
''Küresel krizi ancak dünyayla birlikte aşarız. Keşke bizim sihirli değneğimiz olsa, aşabilsek'' diyen Şimşek, Türkiye'de hane halkının borçluluk seviyesinin diğer bölgeler ve ülkelerle karşılaştırıldığında düşük olduğunu kaydetti.
Şimşek, şöyle devam etti: ''(Bu krizden güçlü bir şekilde çıkabilecek miyiz, yoksa buradan çıkış çok yavaş mı olacak?) sorusu kısmen dünya ile ilişkili, kısmen kendi iç dinamiklerimizle ilişkilidir. Bugün Doğu Avrupa, Latin Amerika veya Batı Avrupa ile karşılaştırın, bankacılık sektörünün dinamikleri, hane halkının durumu açısından aslında Türkiye'nin konumu oldukça iyi, ama bu kötümserlik bulaşıcı. Bunu da aşmamız lazım." (AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.