Polenler astımı tetikliyor
Dursun, hava yollarının kronik iltihaplanmasının astım hastalığına yol açtığını belirterek, nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi ve tıkanıklık hissinin hastalığın en önemli belirtileri olduğunu bildirdi.
Ailesinde astım hastası bulunanlarda risk faktörünün yüksek olduğuna dikkati çeken Dursun, ''Bu kişilerde astım görülme oranı yüzde 30'dur. Birden fazla kişinin astım hastası olması halinde genetik yatkınlık yüzde 60-70'lere çıkmaktadır'' dedi. Dursun, astımın her hastada kendine özgü bir seyir izlediğini vurgulayarak, ''Aynı ailede birden fazla kişide olsa bile astım aynı şiddette, aynı karakterde ve aynı seyirde olmayabiliyor. Her kişinin astımının kendine özgü tetikleyicileri bulunmaktadır'' dedi.
Dursun, kişiye ait faktörlerde obezitenin ve beslenme biçiminin çok etkili olduğunu, obezitenin astıma yol açabildiğini söyledi.
Hava kirliliğinin çok önemli bir faktör olduğuna işaret eden Dursun, sigara tüketimi ya da pasif içiciliğin astımı tetiklediğini kaydetti.
''Astım hastalarının, mevsim geçişlerinde şikayetlerinin artmaması ve mevcut hastalıklarının daha ciddi sorunlara yol açmaması için mutlaka tedavi altında tutuldukları kliniklerde takip edilmesi'' gerektiğini vurgulayan Dursun, bahar dönemine ilişkin şu önerilerde bulundu:
''-Polen mevsiminde dışarıda çok vakit geçirilmemesine özen gösterilmeli.
-Eve dönüşte kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalı.
-Rüzgarlı havada polenler yapışabileceği için çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı.
-Klima filtresi her yıl yenilenmeli.
-Arabayla seyahat edilirken camlar kapalı tutulmalı.
-Açık havada geniş kenarlı gözlük takılmalı.
-Ev ve araba içerisinde hepa filtreli hava temizleme cihazları kullanılmalı.
-İlaçlar aksatılmamalı.''
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.