Çinlilerin gözü yabancı ülkelerdeki konutlarda
Başkent Pekin'de dün sona eren emlak fuarı, Çinli ziyaretçilerin akınına uğradı. Küresel krizin vurduğu ve krizin etkilerinin görüldüğü Çin'de halk, en uygun yerde ev alabilmek için beş gün süren fuara akın etti. Metre karesi 300 dolardan başlayan ve 2 bin dolara kadar çıkan emlak fiyatları halkın gözünü korkutmadı.
Fuarı özellikle genç çiftlerin ziyaret etmesi dikkat çekti. Fuarda yerli konut satanlardan Pang, krizin Çinlileri emlak alımı konusunda çok etkileyemeyeceğini, çünkü ev almanın Çin'de özellikle gençler arasında bir gelenek olduğunu söyledi. Pang, fuara katılımın beklediklerinden çok olduğuna da dikkat çekti.
Fuarda stant açan Fransız CPI emlak şirketi temsilcisi Oliver Bonnet, Çinlilerin fuara ve ülkesindeki konut fiyatlarına ilgisinin kendisini çok şaşırttığını söyledi. "Bize Fransa'daki ev fiyatlarını soruyorlar. Çocuklarını Fransa'daki üniversitelere göndermek, emekliliklerini Fransa'da sahil kenarında geçirmek için ev alımı konusunda somut projelerle geliyorlar" diyen Bonnet, sorular arasında "Ev aldığımda vize alabilir miyim ve Fransa'da aldığım evde yaşayabilir miyim?" konularının önemli yer tuttuğuna değindi. Fransız emlakçı, "Biz vize konusunda garanti vermiyoruz ancak 500 bin euroluk bir ev aldığınızda bu sizin vize almanıza büyük katkı sağlar'' diye konuştu.
Fuardaki Avustralya standı da yine Çinliler tarafından, eğitim ve yerleşme sebeplerinden dolayı büyük ilgi gördü. Fuar binasının dışında ise ''seyyar emlakçılar'' da broşür dağıttı ve müşteri bulmaya çalıştı. Fuarı gezen bazı Çinliler, krizden dolayı duran emlak piyasasını canlandırma yolarını arayan ve Çinlilerin ev alma alışkanlıklarını bilen bazı ABD'li emlakçıların yeşil kart garantisi verdiğini aktardı. Fuarın birinci gününde metrekaresi ortalama 1735 dolardan 437 lüks daire satıldı. Kasım 2008'deki emlak fuarında ise ortalama 1679 dolardan 120 lüks daire satılmıştı.Bu arada Çin Devlet İstatistik Bürosu (NBS), ülkedeki 70 büyük şehirdeki mülk fiyatlarının Mart ayında geçen yıla oranla yüzde 1,3 düştüğünü açıklamıştı.
YAO MİNG ÜZERİNDEN EMLAK SATIŞI
Çin'deki emlak piyasasına çıkarma yapan ABD'li emlakçılar, Pekin Oteli'nde düzenlenen ''Çin-ABD Emlak Zirvesi Uluslararası Ticaret Fuarı'' na 76 emlak şirketiyle katıldı. Bu fuarı 3 günde 7 bin kişi gezerken, bunlardan 500 kişi ev alımı ve emlak yatırımı konusunda ön anlaşma imzaladı.
ABD'li emlakçılar ellerindeki mülkleri satmak için hemen her yola başvuruyor. Çin'in NBA' deki milli basketbolcusu Yao Ming'in maçlarını yaptığı Houston'daki Toyota Center'a yürümeyle 10 dakika uzaklıktaki daireler, 260 bin dolardan ile 1 milyon doların üstündeki fiyatlarla fuara gelen Çinli zenginlere sunuluyor. Amerikalı emlakçılar, fuarda en çok Çinli ailelerin çocuklarının ABD'deki öğrenimleri sırasında kalacakları evlere baktıklarını aktarıyor.
Çin'deki Halkın Günlüğü Gazetesi'nin haberinde, bazı ABD'li emlakçıların, alıcı çekmek için ABD'ye göç etme ve yatırım çekme konusunda proje sundukları da belirtiliyor. Fuara katılan bazı ABD'li emlakçılar da amaçlarının sadece bulundukları şehirlere ve projelere dikkat çekmek olduğunu ifade ediyor.
Fuara katılan emlakçıların en büyük hedefi düşük fiyatla alıcıları kendine çekmek. Seattle merkezli bir emlak şirketi, emlak fiyatlarında yüzde 63 indirim yaptığını duyurdu ve orijinal fiyatının 12,8 milyon dolar olan banliyödeki bir villanın şimdiki fiyatının 4.799 milyon dolardan satıldığını öne çıkardı. Bu şirket aynı zamanda gelişmemiş bazı arazileri de ortalama metrekaresi 6 dolardan satılığa çıkardı. Fuarda satlığa çıkarılan ABD mülklerinin çoğunun 300 bin doların altında ve bunların sahiplerinin ise bankalar olduğu kaydedildi.
ABD bankalarına ait dairelerin satın alınmaması konusunda alıcılar uyarılırken, hukuki risk taşıyan bu dairelerin alınmadan önce muhakkak araştırılması ve görülmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca bu dairelerin satış fiyatlarına ek olarak dairenin değeri üzerinden yıllık mülk vergisi (en az yüzde bir) ile yönetim aidatı gibi ücretler alınacağına da dikkat çekildi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.