Tam Gün Yasası çalışma süresini kısaltacak

Tam Gün Yasası çalışma süresini kısaltacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamuoyunda ''Tam Gün Yasası'' olarak bilinen kamudaki hekimlerin muayenehane açmasına yasak getiren tasarının, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesini, ek ödemelerle nöbet ücretlerinin artırılmasını öngördüğ

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde tam gün çalışan hekimlerin oranının yüzde 80'e yaklaştığını ifade eden Akdağ, ancak yüzde 20'lik dilimde yer alan, özellikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının da aralarında bulunduğu bazı hekimlerin hala muayenehanesinin bulunduğuna dikkati çekti. 

Üniversite hastanelerinde ise ''özel muayene'', ''özel ameliyat'' ya da ''özel işlem'' adı altında yürüyen bir sistem olduğunu hatırlatan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Bu yasal bir sistem. Ama siz hala vatandaş olarak üniversite hastanesine gittiğinizde bir öğretim üyesiyle karşılaşmak için genellikle ilave, ciddi bir para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu hukuki ama bana göre etik değil.'' 

Tasarının yasalaşması durumunda bunların tamamen ortadan kalkacağını ifade eden Akdağ, doktorların kamu ya da özelde çalışmak arasında bir tercih yapmak zorunda kalacaklarını söyledi. 

Tasarının haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesini, mesai dışında çalışmak kaydıyla ek ödemelerle nöbet ücretlerinin arttırılmasını öngördüğünü belirten Akdağ, ''Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. Emekliliğe yansıyacak ilave bir tazminat oluşturmaya çalışıyoruz. Böylece hem hekimlerle hastaların doğrudan para ilişkisinin tamamen ortadan kalkacağı, hem de vatandaşın rahat edeceği herkesi mutlu edecek bir nihai çözüme ulaşmış olacağız'' diye konuştu.AA

Mazeret tayinlerine yeni düzenleme  
 
Sağlık Bakanlığı, mazeret nedeniyle görev yeri değiştirilen personelden, atamaları Bakanlık Atama ve Nakil Yönetmeliğinin yayınlandığı 8 Haziran 2004 tarihinden önce gerçekleşen personeli, yönetmelik kapsamı dışında bırakan bir genelge yayınladı.

Sağlık-Sen, daha önce detaylarını açıkladığı düzenleme ile ilgili genelgenin 9 Nisan 2009 tarihinde 81 ilin valiliklerine gönderildiğini duyurdu. Söz konusu genelgeye göre, 8 Haziran 2004 tarihinden önce mazeret nedeniyle görev yeri değiştirilen personel, mazeret nedeni ortadan kalksa dahi bulundukları yerde görevlerine devam edebilecek. Düzenleme, 5283 Sayılı Kanun kapsamında Bakanlığa devredilen personeli de kapsayacak.

Genelgede ayrıca mazeret nedeniyle görev değişikliği yapan tüm personele, bulundukları bölgede 1 yıl görev yapma şartını taşımaları halinde bir alt hizmet grubundaki illere tayin isteme hakkı da getirildi. Buna göre örneğin mazeret nedeniyle A Bölgesine ataması yapılan bir personel, bir yılı doldurduktan sonra, dilerse B, C ve D hizmet grubundaki illerden birine tayin isteyebilecek.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, düzenlemenin Atama ve Nakil Yönetmeliğinin yayınlandığı 8 Haziran 2004 tarihinden öncesini kapsıyor olmasının yetersiz olduğunu ve yaşanan mağduriyeti önlemek adına mazeret nedeniyle ataması yapılan tüm personelin bu haktan yararlanması gerektiğini söyledi.CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.