Kalp sağlığı

Kalp sağlığı
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Beyhan Tiryaki, sağlıklı bir insanda kalp atışlarının (nabız) dakikada

Gaziantep özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Beyhan Tiryaki, sağlıklı bir insanda kalp atışlarının (nabız) dakikada 60-80 arasında olduğunu belirtti.

Halka açık konferanslar kapsamında Aritmiler (Kalp Ritm Bozukluğu) konusu anlatıldı. Kardiyoloji Uzmanı Tiryaki tarafından verilen konferansta, kalp ritmi bozuklukları üzerinde duruldu.

Sağlıklı bir insanda kalp atışlarının dakikada 60-80 arasında olduğunu belirten Dr. Tiryaki, "Bu ritme uymayan çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz ritme, aritmi (kalp ritim bozukluğu) denir'' dedi.

Kalp ritm bozukluğunun, kalbin normal elektriksel aktivitesinin iletildiği ileti sisteminde meydana gelen sapma veya fonksiyon bozukluğu sonucu oluşan anormal kalp atışı olduğunu kaydeden Tiryaki, "Aritmi anormal hızlı (taşikardi), anormal yavaş (bradikardi) olabilir. Bazı aritmiler daha ciddi kalp problemlerinin işareti olabilir'' diye konuştu.

Bazı aritmilerin basit ve önemsiz olabilirken, bazılarının korkutucu ve ölümcül olabileceğine dikkat çeken Tiryaki, "Her yaşta ve her an karşılaşılabilecek bir sorun olan kalp ritm bozukluğunun erken teşhisi çok önemlidir ama bu çokta kolay değildir. Kalp ritm bozuklukları, kalp krizi, kalp kapak hastalıkları, kalp kaslarında iltihaplanma, kalp damarlarının sertleşmesi, kalp yetersizliği, bazı ilaçlar ve tiroid bezi hastalıklarından kaynaklanabilir." dedi.

Bazı insanlar tarafından kalp ritm bozukluğunun çok ciddi olarak algılanırken, bazılarının ise hiç hissetmediğini kaydeden Tiryaki, "Baş dönmesi, bitkinlik, yorgunluk, nefes darlığı, şuur kaybı, kalbin durması, kalp çarpıntısı ve terleme, aritmilerin neden olabileceği önemli rahatsızlıklardır.'' şeklinde konuştu.

Alkol ve sigara kullanımı ile stres ve kafeinli içeceklerin aritminin belirtilerini daha fazla hissedilebilir hale getirdiğini anımsatan Tiryaki, sözlerini şöyle tamamladı: "Ritm bozukluğunun başlangıçta tespit edilmesi halinde, kateterle kasıktan girilerek sorun giderilir. Aritmilerin genetik yönden de incelenmesi gerekir. Ailesinde aritmi olan kişilerde aritmi görülme ihtimali fazla olur. Ayrıca, 24 saat boyunca kalp ritmini ölçen holter cihazıyla gerekli inceleme yapılır, daha uzun sürmesi istenen kalp ritm kayıtları için event recorder cihazı kullanılır. Kan testleri ile kandaki mineraller, tiroid hormonları, kan sayımları ve gerekirse hastanın efor durumu incelenir ve efor testleri yapılır."

Konferansta sunumunun ardından Dr. Beyhan Tiryaki katılımcıların sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.