Kriz, otlu peyniri de vurdu

Kriz, otlu peyniri de vurdu
Van ünlü otlu peyniri de ekonomik krizden etkilendi

Türkiye'nin lezzet haritası üzerinde önemli yere sahip Van'ın ünlü otlu peyniri de ekonomik krizden nasibini aldı. Van'ın köylerinde yaz aylarından yapılarak Türkiye'nin her yerine dağılan ve kahvaltı sofralarının baş tacı otlu peynirin sergilendiği kentteki Peynirciler Çarşısı esnafı kriz sebebiyle satışların düştüğünü söylüyor. 

Yöre halkının, otları yoğun biçimde kullandığı gıda maddesinin başında, isminden de anlaşıldığı gibi otlu peynir geliyor. Bu peynire, yörenin yüksek kesimlerinde yetişen en az 20-25 ot çeşidi katılıyor. Otlu peynire katılan ve aralarında yöre insanının sirik, sirmo, mendo, heliz ismini verdikleri bu otlar peynire lezzet katmanın yanı sıra, besin değerini artırıyor, sindirimi kolaylaştırıyor, insan sağlığına zararlı mikroorganizma faaliyetlerini frenliyor. 

Son yıllarda market raflarında da yerini almaya başlayan otlu peynirin kendi havzası dışında taklit edilerek üretiminin yapıldığını dile getiren peynirci esnafı, gerçek otlu peynirin Van'da yapıldığını söylüyor. Lezzetinin, yöreye has olan ve peynire lezzet katan bitki çeşitlerinde gizli olduğunu anlatan Vanlı peynirciler, tüketicilere otlu peynirin taklitlerinden kaçınılmasını tavsiye ediyorlar. 

Köylü hayvan besicilerinin bahar aylarında sütün bol olduğu dönemlerde yaptıkları peynirleri plastik bidonlara bastırarak toprağın altına gömdüklerini dile getiren Peynirciler Çarşısı esnaflarından Selçuk Kıvanç, 3-4 ay toprak altında kalan peynir bidonlarının havaların soğumasıyla birlikte çıkarıldığını kaydetti. Van köylerinde yıllık 300 ile 400 ton arasında peynir üretimi olduğunu ifade eden Kıvanç, bu peynirin yüzde 40 ile 50'sinin üreticiler tarafından istek üzerine il dışına gönderildiğini vurguladı. 

Kıvanç, ekonomik kriz sebebiyle bu yıl satışların düştüğünü belirterek, geçmiş yıllarda Binlerce insanın geçimini sağladığı otlu peynirin de ekonomik krizden etkilendiğini anlattı. 


OTLU PEYNİR FİYATI KIRMIZI ETİ GEÇTİ


Van geçmiş yıllara göre azalmış olsa da geçim kaynağının önemli kısmını hayvancılık oluşturuyor. Bu sebeple bölgede otlu peynir olduğu gibi sofralarda kırmızı etin ve lokantalarda kebabın yeri önemli yer tutuyor. Van merkezde 2006 yılında kırmızı etin kilosu 8 ile 10 TL arasında değişirken 2009 yılında fiyatlar 11 ile 13 TL arasında değişiyor. Aynı yıllarda 5 ile 6 TL olan otlu peynir fiyatları şimdi 10 ile 12 TL arasında oynuyor. Otlu peynir fiyatlarındaki yükselişi doğrulayan Selçuk Kıvanç, fiyatları belirleyenlerin üretici olduğunu kaydetti. 

Kıvanç, köylerdeki üreticilerin otlu peyniri yıllardan beri anadan babadan görme usulleriyle yaptığını hatırlatarak, "En lezzetli otlu peyniri Gevaş'ın Görentaş koyun otlu peyniri olarak bilinir. Peynirci esnafı olarak herkes tanıdığı ailelerden toplu olarak peynirlerini alıyor. Burada kilosu 10 TL'den 12 TL'ye kadar peynir çeşidimiz var. Geçen yıla göre satışlarımızda yüzde 40 oranında düşüş var" dedi. 

Esnaflardan Mehmet Emin Nar ise, büyükşehirlerde marketlerde satılan peynirin Van'ın otlu peyniri olmadığını iddia ederek, otlu peynirinin ününden dolayı birçok kişi normal peynire dereotu gibi değişik ot çeşitlerini katarak, marketlerde Van'ın otlu peyniri diye sattığını savundu. Tüketicilerin buna karşı duyarlı olmasını isteyen Nar, otlu peynirin tadını alan bir kişinin sahte otlu peyniri rahatlıkla tespit edebileceğini kaydetti. 



(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.