KOBİ'ler ABİGEM'den habersiz

KOBİ'ler ABİGEM'den habersiz
Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek amacıyla kurulan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)'ne bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki KOBİ'lerden hiç başvuru olmadı.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek iş geliştirme ve danışmanlık merkezi olan ABİGEM'den bölgedeki KOBİ'ler habersiz. Kobi'lere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla kurulan ABİGEM'e bugüne kadar hiçbir KOBİ başvuruda bulunmadı.

Toplam 9 ile ve Erzurum'da 10 KOBİ'ye iş geliştirme yöntemi ile ilgili teklif verdiklerini belirten ABİGEM Erzurum Şube Müdürü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, teklif verilen 9 ilden de sadece Erzincan'ın kendileri ile çalışmak istediğini belirtti. Erzurum'daki 10 işletmeye kendilerinin gittiklerini belirten Demirdöğen, işletmelerde check up çalışması yaptıklarını dile getirdi. Bu çalışmayla işletmenin daha verimli çalışabilmesi için neler yapılması gerektiği yönünde tespitlerde bulunduklarının altını çizen Demirdöğen, işletmede 30 sayfalık anket çalışması yaptıklarını ifade etti. Anket çalışmasının ardından yaklaşık 10 günlük bir analiz çalışması yaptıklarına vurgu yapan Demirdöğen, işletmedeki personel, pazar, finans ve işletmecilik yönünden problemlerin tespit edildiğinin altını çizdi. Bu çalışmalar sonrasında işletmenin hangi konularda neler yapması gerektiğinin rapor halinde sunulduğunu ifade eden Demirdöğen, bu çalışmaların ücretsiz yapıldığını sadece 10-20 TL arasında dökümantasyon ücretinin alındığını belirtti. Şimdiye kadar ABİGEM'e bunun için KOBİ'lerden hiç başvuru olmadığını söyleyen Demirdöğen, Doğu Anadolu'daki işletmecilerinin eğitim merkezinden yeterince faydalanmadıklarını söyledi.

Eğitimlerle profesyonel yardım alma, eleman çalıştırma ihtiyacı, eğitimin çeşitliliği nedeniyle kendi firma ve sektörüyle ilgili bilgilerin verildiğini ifade eden Demirdöğen, seminerlere katılımın istedikleri seviyede olmadığına da vurgu yaptı. Bunda, eğitim saatlerinin de etkisinin olduğunun altını çizen Demirdöğen, "Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki seansta kurs düzenliyoruz. Gün içinde olduğu için işletmeci kimi zaman iştirak edemiyor. Önümüzdeki eğitim döneminde daha çok katılımcının sağlanmasına yönelik bir zaman dilimini belirlemeye çalışacağız." dedi.

Şimdiye kadar değişik konularda eğitim seminerleri düzenlendiğini ifade eden Demirdöğen, 900 kişiye sertifika verildiğini, bunların yaklaşık yüzde 10'unun KOBİ'lerden oluştuğunu belirtti. Mayıs, haziran ve temmuz dönemlerinde de işletme konularına yönelik eğitim seminerlerinin süreceğini bildiren Demirdöğen, dış ticaret işletmeleri, kurumsallaşma, toplu kalite yönetimi, gıda sağlığı güvenliği, satış-pazarlama yöntemleri, finans yönetimi, kamu ihale yönetimi gibi konularda eğitim verileceğini kaydetti. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.