Hıfzıssıhha'dan rahatlatan 'domuz gribi' açıklaması

Hıfzıssıhha'dan rahatlatan 'domuz gribi' açıklaması
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Demir, domuz gribinden (H1N1) öldüğü iddia edilen M.A.'dan otopsi sonucu alınan materyallerde domuz gribine rastlanmadığını duyurdu. 

İbrahim Demir, M.A. adlı şahıstan alınan ve Ankara'daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilen materyallerin mikrobiyolojik test sonuçlarının geldiğini belirterek, konunun hassasiyetine ve olayın hastanelerinde yaşanması üzerine kendisine telefonla bilgi verildiğini söyledi.

İbrahim Demir, "Mikrobiyoloji testinin negatif olduğu, domuz gribine rastlanmadığı bize bildirilmiştir. Tüm Türkiye kamuoyuna duyurulur. Ülkemizde ve ilimizde bizim bildiğimiz domuz gribi vakası yoktur. Sözü edilen vakada da hem klinik bulguları hem de mikrobiyolojik testleriyle domuz gribi olmadığı tanısı kesinleştirilmiştir." dedi. 

M.A.'nın ölüm nedeninin araştırılmaya devam edildiği bilgisini veren Demir, "Biz sadece domuz gribiyle ilgili kısmına baktık. Bu aciliyet arz ettiği ve kamuoyu bu konuda bilgilenmek istediği için. Ölüm nedeninin ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor." diye konuştu. 

İddianın ortaya atılmasından sonda gerek hastanede, gerekse personel üzerinde ciddi huzursuzluk meydana geldiğini ifade eden Demir, "Bu huzursuzluk tüm Antalya ve Türkiye kamuoyunda yaşandı. Dün telefonlarımız adeta kilitlendi. Çok ciddi bir huzursuzluk oluştu. Gerek turizm camiasından gerek vatandaşlardan ama biz onları dün teskin etmeye çalıştık." şeklinde konuştu.

HER HASTADA H1N1'E BAKILMAZ

Açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün domuz gribinden dolayı evre 5 düzeyinde teyakkuz halinde olduğunu, bu nedenle de hastanelerinde geçen hafta bir akış şeması yayınladıklarını bildiren Demir, kuşkulu bir hasta gelmesi halinde nasıl hareket edilmesi gerektiğinin bu şemada yer aldığını kaydetti.

Demir, şöyle devam etti: "H1N1 her hastanenin bakabileceği bir test değil. Türkiye'de H1N1'e iki merkezde bakılır. O merkezlere örnek gider. Ancak biz kuşkulanırsak o hastayı örnek sonucu gelinceye kadar izole ederiz. Ama böyle bir kuşku söz konusu değil. Bu hastada H1N1 bakıldı. Bakılmasının nedeni kamuoyunda yaratılmış olan tedirginlik ve paniğin ortadan kaldırılması içindir. Önünüze gelen her gribal enfeksiyonda H1N1 var mıdır diye bir tarama dünyanın herhangi bir ülkesinde söz konusu değil. H1N1 olabileceği yönünde kuvvetli klinik deliller varsa ancak o zaman tarama yapılır."

SORUMLULAR BULUNUP CEZALANDIRILACAK

Kamuoyunda ciddi paniğe sebep olan konunun kimler tarafından, nasıl çıkarıldığını araştırmaya başladıklarını ve sorumlular hakkında gerekli yaptırımın uygulanacağı vurgulayan Başhekim Demir, "Bizler bu haberin nasıl çıktığı konusunda hastanede soruşturmamızı yaptırıyoruz. Bu haber basına kim tarafından nasıl servis edildi? Bizim hastanemizde çalışanlar mı sorumlu? Yoksa 112'de çalışan arkadaşlar mı sorumlu? Basına yansıyan kişiyle de görüşeceğiz. İlk haberi yapan kişiyle nereden, hangi bilgiye dayanarak bunun haber yaptığı konusunda. Tabii ki sonuç negatif olunca haberi yapan ve yayınlayan basın kuruluşunun da kendisini sorgulaması gerekir diye düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

MEDYA HASSAS DAVRANMADI, HABERDE KAYNAK BİLE YOK 

Basının, bir takım bilgileri yayınlarken bir yerlerden teyit alması gerektiğinin altını çizen Demir, "Basın etiği açısından baktığınızda dünya ve Türkiye kamuoyunda bu kadar hassas bir konunun Antalya'dan yapılırken ben olsaydım çok daha hassas davranırdım. En azından hastanede yetkili bir kişinin ağzından bunu doğrulatırdım. Hiç yetkili kimse yok ortada. Kaynağı belirsiz bir haber." ifadesini kullandı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.