Doğudaki çiftçi daha çok prim desteği alacak
2010 yılından itibaren çiftçiye verilen parayı, bölgeler arası gelişmişlik farkı belirleyecek. Çukurova'daki çiftçiye bin lira verilirken Kars'taki çiftçi 5 bin lira alabilecek. Ayrıca bölgelerin en değerli 5 ana ürünü çıkarılacak. Toprağına bunları ekenler tarım desteklemelerinden en üst seviyede faydalanacak. Bu ürünler dışında ekim yapanlar ise destek primi alamayacak. Çiftçiye bu yıl boyunca 5 milyar lira destek verilecek.
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gelecek yıl başında uygulamaya geçecek Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin ayrıntılarını Cihan'a anlattı. Halihazırda uygulanan doğrudan gelir desteğinin adaletsiz olduğunu dile getiren Mirmahmutoğulları, "Bundan önce buğdayı her yerde destekliyorduk. Üretim fazlası oluyordu, Toprak Mahsulleri'ne al diyorduk. Görev zararı çıkıyordu. Bunun yerine yeteri kadar üretip geriye kalanda başka ürünler üretmeyi tercih ettik." dedi.
Yeni model için Türkiye'deki toprakların etüt edildiğini kaydeden Tarım Bakanlığı müsteşarı, bu çerçevede 190 çeşit havza belirlendiğini, bunun dünya ortalamasının üstünde bir zenginlik olduğunu ifade etti. "190 çeşit havza, 190 ayrı tarım politikası uygulamaya imkan tanıyor." diyen Mirmahmutoğulları, ilk etapta 30 ana havza başlığı altında tarımsal politika uygulayacakları bilgisini verdi.
Doğrudan gelir desteğinde 2 yılda bir ürün alanla senede 2 ürün alan bölgeler arasında haksızlık meydana geldiğini örnekle açıklayan müsteşar, bu durumu Matematiksel Destekleme Modeli ile aşacaklarını söyledi. Bölgeler arası gelişmişlik farkını gözeten söz konusu desteklemeyi de şöyle özetledi: "Bölgeler arası gelişmişlik açısından Çukurova'ya bin lira verirken Kars'a 5 bin lira vereceğiz. 30 ana havzanın ilk 5 ana ürününü çıkaracağız. 5 ürünü ekerseniz verilen destek maksimum olacak. Diğer ürünleri üretmek isteyenlere destek verilmeyecek."
STRATEJİK ÜRÜNLERE DAHA FAZLA PARA
"Türkiye'nin stratejik ürünün üretmesi lazım." diyen Vedat Mirmahmutoğulları, buğdayda iç piyasanın ihtiyacı kadar üretim yapıldıktan sonra stratejik ürünler yetiştirileceğini kaydetti. Ardından hububat sonra yem bitkileri ve yağlı tohumlara daha fazla destek verileceğini dile getiren Tarım Bakanlığı müsteşarı, "Dünyada hangi ürün para ediyor. O ürüne yönelik destek ve teşvik verilecek. Türkiye'nin buğday ihtiyacı 17 milyon ton. Bu miktardan sonra buğday yerine ihraç edilecek ürünleri üretirim." şeklinde konuştu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.