Kadın girişimciler ipekçilik kursu görüyor

Kadın girişimciler ipekçilik kursu görüyor
Kadın girişimciler Borsa binasının koridorunda ipekçilik kursu alıyor

Hataylı kadın girişimciler, unutulmaya yüz tutan ipekçiliği kuşaktan kuşağa aktarmak için Ticaret Borsası binasının koridorunda kurs görüyor. 

Toplam 120 kadın kendilerine yeni bir hayat ve yeni bir iş kurmak için Hatay'ın merkez ilçesinde haftanın belirli günlerinde ipekçilik kursunun verildiği Antakya Ticaret Borsası'nın yolunu tutuyor. Borsa binasının koridorlarında kurulan ipek dokuma tezgâhlarının etrafında halka oluşturarak ipekçiliği öğrenmeye çalışan kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunmanın planlarını kuruyor. 

Harbiye beldesinde yol boyu sıralanan ve ipek kumaş satan ustaların şimdi bu kurslarda kurs hocalığı yapması ise dikkat çekiyor. Koridorlarında kurulan ipek dokuma tezgâhının etrafında toplanan kadınlara kurs verenlerden biri de en büyük ipek iplik ve ipekli el dokuması üreticisi Refik Büyükaşık. Yaklaşık 7 ay sürecek ipekçilik kursunda kadın girişimciler bir aydır ipekçiliğin pirlerinden ders alıyor. Kadınlar kozadan kumaşa kadar ipekçiliğin bütün evrelerini öğrenmeye çalışıyor. Kimi kadınlar ekonomik sıkıntıdan kurtulmanın arayışını ipek böcekçiliği kurslarında ararken kimi kadınlar da ipekçilik kurslarıyla yeni bir yaşamın penceresinden bakmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kurslara devam eden kadınlardan Beyhan Gümüş, eşini iki yıl önce kaybetmiş. Bir çocuk annesi genç kadın ayakta durmak geçim kaynağını oluşturmak için bu kurslara merak saldığını söyledi. Beyhan Gümüş, kurslar sayesinde hem unutulmaya yüz tutan ipekçiliği yaşatmanın hazzını duyduğunu hem de sertifikasını aldıktan sonra bir atölye açmanın hayallerini kurduğunu belirtti. "Atölye açamazsam da, ipekçilik yapan iş yerinde tezgâh başında işçi olmak istiyorum." diyen Beyhan Gümüş, ipekçilik kursuna yaklaşık bir aydan bu yana devam ettiğini söyledi. Beyhan Gümüş, kurs sonunda mikro krediden faydalanıp bir atölye açmanın da en büyük hayali olduğunu ifade etti.

İpek Böcekçiliği kursuna katılan kadınlardan biri de 4 çocuk annesi Velihan Erkekoğlu. Eşi sıcak demir ustası olan Velihan Erkekoğlu'nun ipekböcekçiliği kurslarına merak salmasının altında yine aile bütçesine katkıda bulunmak yatıyor.


İPEKÇİLİĞİN PİRİNDEN DERS ALIYORLAR


Antakya Ticaret Borsası koridorlarında kurulan ipek dokuma tezgâhının etrafında toplanan kadınlara kurs veren Antakya'nın en büyük ipek iplik ve ipekli el dokuması üreticisi Refik Büyükaşık, 7 aylık kurs süresinin yeterli olmadığını söyledi. Kadın girişimcilerin kurslara olan ilgisinden memnun olduğunu aktaran Büyükaşık, ipekçiliğin yeniden canlandırılması için bu kursların önemli olduğunu ifade etti.

Öte yandan, dut ağacı yaprakları üzerinde ipek kozası üretimi çok geriledi. 1990'lı yıllarda üretim 30 bin tona kadar düştü. 2003 yılında Hatay'da sadece 2 bin 277 kilo, 2004 yılında ise 2 bin 440 kilo koza üretimi gerçekleşti. 2 bin 440 kilo kozadan 400 kilo iplik üretiliyor. Bu miktar iplik ile 4 bin metre ipek kumaş dokunuyor. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.