Domuzlar itlaf edilsin
Meksika’da ortaya çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan domuz gribinin her geçen gün yayılması Türkiye’yi de tedirgin ediyor. ABD'den Irak'a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan bir kişide “domuz gribi” virüsü bulunması üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Domuz gribinin ülkemize girmesi, sağlık ve tüketici haklarıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti.
TEDBİRLER YETERLİ
Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, domuz gribiyle mücadelede Hükümetin aldığı tedbirlerin yeterli olduğunu ve kendilerinin de veteriner odaları ile görüştükten sonra ortak bir çalışma başlatacaklarını belirtti. Gürsoy, “Hükümetin domuz gribi ile mücadelede aldığı önlemler yeterlidir. Bu konuda bir sıkınıtı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca bizim de domuz gribi ile ilgili Veteriner Hekimleri Odası’yla birlikte çalışmamız olacak. Bunu da ilerleyen günlerde basınla paylaşacağız” dedi.
SALGIN OLMADAN...
Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar ise Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu tedbirlere ek olarak domuzların da itlaf edilmesi gerektiğini söyledi. Domuz gribinin salgın haline gelmemesi için itlafa başvurulabileceğini belirten Kaçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıllarda kuş gribi konusunda ciddi vakalar meydana geldi. Yayılma tehlikesi görülmesi üzerine hükümet geleneksel olarak evde beslemiş olduğumuz kanatlı hayvanların itlafı ile ilgili karar aldı. Türkiye’de domuz çiftliği çok yaygın olmamakla birlikte domuz gribinin yayılması tehlikesi vardır. Dolayısıyla bu çok ciddi bir riskin var olduğunu gösteriyor. İnsanımızın sağlığını tehlikeye sokmamak için domuzların itlaf edilmesi dahil her tür tedbir alınmalıdır.”
TÜ-MER: “İTLAF EDİLMELERİ SAĞLANMALI”
Ülke genelindeki domuz çiftlikleri haritasının çıkarılmasını isteyen Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Başkanı Muhammet Efe de domuz çiftliklerinde çalışan insanlar ve hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesi, yetiştirilen domuzların nerelere satıldığının tespit edilmesi ve itlaf edilmelerinin sağlanmasını istediklerini söyledi. Efe, "Ülkemizdeki talebi olmayan bu domuz çiftliklerinin varlığı, burada üretilen sağlıksız ve kontrolsüz domuz etlerinin nerede tüketildiği konusunda çok ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Maalesef tüketilen birçok gıda ve Batı kaynaklı katkı malzemelerinin kökeninin domuz kaynaklı olabileceği hususu endişelerimizi artırmaktadır" dedi.
***
Mustafa Göktaş: Denetim altına alınsın
Çetkoder Genel Başkanı Mustafa Göktaş ise “Türkiye’deki domuz çiftlikleri ruhsatlı değildir. El altından yetiştirilmektedir. Her şeyden önce üretimin denetim altına alınması gerekir. Kaçak yollarla üretilen domuzlar bir şekilde merdiven altı üretimle sofralarımıza gelmektedir. Bir Müslüman olarak domuz eti yemek istemiyoruz. Tarım Bakanlığı bu konuda acil bir çalışma başlatmalıdır. Her yıl on binlerce ton domuz eti tüketiliyor. Domuz giribi bugün gündeme geldiği için biliniyor. Domuzdan insana geçen bir sürü hastalık var. Bu konuda acil tedbirler alınmalı” şeklinde konuştu.
“ABD VE AVRUPA’DANGELEN ÜRÜNLERİ TÜKETMEYİN”
Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Başkanı Kemal Özer de “Bakanlık, ruhsatlı ve ruhsatsız domuz çiftliklerindeki domuzlardan elde edilen et, deri ve diğer yan mamullerin nerelere satıldığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmalı. Domuz ürünü satış izni almış kasap ve marketler ilan edilmeli ki tüketiciler buralardan et alışverişi yapmasın. Hastalık şüphesi olanların yapması gerekenler ile toplumun alması gereken önlemler hiçbir siyasi, ekonomik endişeye mahal bırakmadan açıklanmalı. Domuz eti satan ya da satma ihtimali olan kasap ve marketlerden et ve et ürünleri alınmamalı. Özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'dan gelen gıdalar tüketilmemeli” uyarısında bulundu.
***
Mısır, 300 bin domuz itlaf edecek
Kuş gribinden sonra bu defa da domuz gribinden etkilenmemek için Mısır hükümetinin, 300 binden fazla domuzu itlaf etme kararı aldığı belirtiliyor. Mısır hükümeti 29 Nisan'da aldığı bir kararla sayılarının 300-400 bin olduğu tahmin edilen domuzların itlaf edileceğini açıklamıştı. Kuş gribinden etkilenen ülkelerin başında gelen 82 milyon nüfuslu Mısır'da şu ana kadar 30'a yakın kişi hayatını kaybetti. Hastalık dolayısıyla 25 milyondan fazla tavuk itlaf edilirken, bu hayvanların evlerde beslenmesi de yasaklandı.
***
ABD’de domuz gribinden ölenlerin sayısı 5’e yükseldi
ABD’de domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virisünden kaynaklanan ölüm sayısı 5’e yükseldi. Texas eyaleti Sağlık İdaresi Sözcüsü Doug McBride, kısa süre önce hayatını kaybeden 33 yaşındaki bir erkekle ilgili analizlerin tamamlandığını, analiz sonuçlarına göre ölüm sebebinin H1N1 virüsü olduğunun belirlendiğini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelindeki doğrulanmış H1N1 virüs vakası 7 bin 500’ü aştı.
***
Ruhsatsız 5 domuz çiftliği var
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Türkiye'de domuz üreten ruhsatlı çiftlik bulunmadığını, ancak ruhsatsız durumda olan yaklaşık 5 çiftlik olduğunu söyledi. 5 çiftlikte 3 bine yakın domuz bulunduğunu belirten Kaya, “Bu domuz çiftlikleri derhal kontrol altına alınmalıdır. Şimdi çiftlik sahipleri panikle ellerindeki domuzları eritmek için hamle arayışı içindedirler” uyarısında bulundu.
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.