Karadeniz'de petrol ve doğal gaz araştırmaları

Karadeniz'de petrol ve doğal gaz araştırmaları
Karadeniz'deki sismik petrol ve doğalgaz araştırmaları derinleşti

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de yeniden başlattığı sismik petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını derinleştirdi. TPAO, Karadeniz açıklarında derin deniz petrol aramacılığının yeterince yapılmamasından hareketle, Samsun açıklarında petrol ve doğalgaz arıyor. ABD'nin Exxon Mobil ve Brezilya'nın Petrobrass şirketlerinin ortaklıkları ile 2 noktada yapılan derin sismik araştırmaya Türk ve yabancı bilim adamları da katılıyor. Araştırmalardan olumlu netice alınması halinde, bölgeye 20-40 milyar dolar arasında yatırım geleceği belirtiliyor. 

TPAO, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını bitirmek ve yılda 40 milyar dolara varan girdi sağlamak amacıyla arama çalışmalarına hız verdi. Yapılan data ve jeoloji verilerine göre, Karadeniz'de büyük petrol rezervleri olduğu anlaşılmıştı. Daha önce Doğu ve Batı Karadeniz'de yapılan sismik araştırmalarda ise önemli petrol ve doğal gaz rezervleri keşfedilmişti. Karadeniz'in el değmemiş yataklara sahip olması, yabancı petrol şirketlerinin iştahını kabartıyor. Öyle ki data verilerini inceleyen şirketlerden Exxon Mobil, hızlı davranarak TPAO ile ortaklık anlaşması yapmıştı. Bu nedenle Karadeniz'e ciddi yatırımlar yapan TPAO, yabancı şirketler aracılığı ile yeni petrol ve doğalgaz rezervlerine ulaşmaya çalışıyor.

Bugüne kadar denizlerin yüzde 1'i, karaların ise yüzde 20'sinde toplam 106 noktada petrol ve doğalgaz arayan ortaklık, yönünü bir kez daha Karadeniz'e çevirdi. 3 aydır Sinop ve Samsun açıklarında yapılan incelemeler sonucu, Orta Karadeniz'de derinlemesine araştırma yapılması amacıyla kiralanan Norveç bayraklı SRZ Viking Vanouih sismik gemisi, Samsun'un Bafra ilçesinin 100 mil açıklarına geldi. Denizlerde bugüne kadar yapılan sondajlar 2 bin metresi deniz derinliği olmak üzere 6 bin metre ile sınırlı kalırken, ilk defa daha derine inilerek sondajlama yapılıyor. Arama yapılan noktalar gizli tutulurken, Exxon Mobil şirketi, açacağı iki kuyudan petrol veya doğal gaz çıkması halinde Türkiye ile paylaşacak.

TPAO yetkililerinden alınan bilgiye göre, ABD'nin Chevron şirketi yetkilileri de Karadeniz'le yakından ilgileniyor. Derin deniz alanlarında petrol ve doğal gaz aramaları yapmak isteyen şirket yetkilileri, ortaklık yöneticileriyle görüşmeler yapıyor. Chevron yetkilileri, söz konusu görüşmelerde, TPAO ile anlaşmaya temel oluşturacak olan paylaşım esasları, taahhütler, süreler, olası yatırım miktarı, katılım paylaşım payları gibi konularda görüş alışverişinde bulunuyor. Petrol arama çalışmaları devam ederken, Almanya'nın önemli bir petrol şirketinin, iki temsilcisini Samsun'a göndererek, Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde yer ve depo araştırması yaptırdıkları ve Samsun Liman Müdürlüğü yetkilileri ile görüştükleri öğrenildi.

Karadeniz'de 3 trilyon metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rezerv, Türkiye'nin 60 yıllık doğalgaz ihtiyacının giderilmesi anlamına geliyor. Karadeniz'de petrol rezerv beklentisi ise 10 milyar varil civarında. Bu da ülkenin 50 yıllık ihtiyacının milli petrol kaynakları ile sağlanması demek. TPAO, bugüne kadar Karadeniz'e 4 milyar dolar, son 5 yılda ise 1.5 milyar dolar kaynak aktararak ciddi yatırım yapmıştı. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.