Eğitim-Bir-Sen, Çubukçu'ya sorunları aktardı

Eğitim-Bir-Sen, Çubukçu'ya sorunları aktardı
Eğitim-Bir-Sen, Bakan Çubukçu ile Eğitim Sorunlarını Görüştü

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu. 

Gündoğdu, ziyaretinde, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerilerinden oluşan bir dosyayı da Bakan Çubukçu’ya sundu. 

Eğitimin Türkiye’nin en sorunlu alanlarının başında geldiğini ifade eden Gündoğdu, “Eğitim alanındaki sorunlar toplumumuzdaki ekonomik, sosyal, psikolojik ve siyasal sorunların temel kaynağıdır. Eğitim ve eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü, toplumdaki diğer sorunların da çözümü demektir” dedi. 

Eğitim fakültelerinden mezun olup atanmayı bekleyen 200 binin üzerinde öğretmen adayı varken, eğitim kurumlarında 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacının hala varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirten Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bakanlık öğretmen açığını, sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatmaya çalışmaktadır. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmadığı gibi öğretmenin de olamaz ve olmamalıdır. Bu nedenle vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, mevcut sözleşmeliler de kadroya geçirilmelidir. Bakanlığın öğretmen ihtiyacı konusunda gerekli hizmeti sunamaması ya da eksik hizmet sunması, yükseköğrenim aşamasında birçok sorunun da kaynağını oluşturduğundan; bu konuda köklü bir çözüme gidilmesi ve öğretmen ihtiyacı olan yerlere, atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının dengeli bir şekilde atanması konusunda bir an evvel planlama yapılması gerekmektedir.” 

Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda özveriyle görev yapan, bugüne kadar sosyal ve ekonomik sorunları çözüme kavuşturulamayan genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları hakkında yer değiştirmeye ilişkin yeni bir düzenlemeye gidilerek, bunlara ilişkin yeni görev tanımları yapılması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, “Başta ücret olmak üzere, sosyal ve özlük haklarına ilişkin iyileştirilmeler yapılmalı, personel yetersizliği gerekçe gösterilerek, memur ve hizmetlilerin eş, sağlık, öğrenim gibi özür durumlarında iller arası ve il içi yer değiştirme talepleri reddedilmemeli ve muvafakat şartına son verilmeli, bu konularda gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. Diğer yandan, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları belirli periyotlarla düzenli olarak yapılmalı, sınava müracaat eden kişi sayısının ve/veya müracaat eden kişilerden başarılı olanların sayısının azlığı nedeniyle ilan edilen kontenjanların dolmaması halinde buna yönelik bir çözüm üretilmeli ve gerekirse ikinci bir sınav yapılarak, ilan edilen kadroların doldurulması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. 

Gündoğdu, kalkınmada öncelikli yörelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere öğretmenler bu yörelere zorunlu olarak gönderilmesine rağmen açığın bir türlü kapatılamadığını dile getirerek, “Bu açığı kapatmaya yönelik olarak, kalkınmada öncelikli yörelere zorunlu hizmet kapsamında gönderilen eğitim çalışanları için teşvik amaçlı, illerin mahrumiyet durumlarına göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmeli, bu yörelerde çalışan öğretmenlerin çocuklarına eğitim bursu verilmelidir. Bu tür uygulamalar, hem bölgenin eğitim çalışanı açığının kapatılması hem de bölgenin zorluğuna göre eğitim çalışanının yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesi bakımından zaruret haline gelmiştir. Bununla ilgili gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu. 
Gündoğdu, eğitim camiasında kanayan yara haline gelen İLKSAN’ın feshedilmesini isteyerek, şunları kaydetti: 
“Yardım ve dayanışma amacıyla kurulan İLKSAN hakkında son dönemlerde kamuoyunda şaibeler oluşmuş, Denetim Kurulu raporları ve bağımsız denetim şirketlerince yapılan denetimlerde sandıkla ilgili olumsuzluklar ortaya konulmuştur. Ayrıca, yasal değişikliklerle kurum yasal bir boşluk içine düşmüştür. Bu durumu pekiştiren Danıştay kararları da mevcuttur. Bu yasal boşluk kurumun bir anlamda havada asılı kalmasına yol açmış, belirsizlikler nedeniyle etkinliği iyice azalmış ve hareket sahası kısıtlanmıştır. İLKSAN, şu andaki hali ile misyonunu tamamlamış bir görüntü sergilemekte, zayıf ve yetersiz bir kadro ile idare edilmekte, işler kalifiye olmayan personel ile yapılmakta ve uygulamada çok ciddi aksaklıklar bulunmaktadır. Artık yasal dayanağı da ortadan kalkmış bir kurum olan İLKSAN hakkında bir an önce gerekli çalışmalar yapılmalı ve kurum tasfiye sürecine sokulmalıdır” 

Gündoğdu, görüşmede, yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücreti, kariyer basamakları, öğretim yılına hazırlık ödeneği, tedavi ve geçici görev yollukları, öğretmen atama ve yer değiştirme işlemleri, okullardaki hizmetli ve temizlik sorunu ile 4/C statüsünde çalışanların durumuyla ilgili de bilgi verdi. 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, Eğitim-Bir-Sen’in, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına yönelik önerilerini dikkate alacağını, çözüm noktasında atacağı adımlarda söz konusu önerilerin kendilerine ışık tutacağını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.