Hatay'da köylüler Kiviye yöneldi
Samandağ Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Nisan ayı başında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bütçesiyle 25 çiftçiye deneme maksatlı 160 kivi fidanı dağıttıklarını belirtti. Kurtbeyoğlu, açıklamasında, ürün desenini genişletmek açısından deneme amaçlı dağıtıkları kivi fidelerinden yapacakları hasatlardan önemli bir sonuç almayı hedeflediklerini söyledi. Kurtbeyoğlu, Samandağ'ın Mağaracık ve Tekebaşı beldeleri ile Batıayaz köyünde ağırlıklı olarak yapılan deneme dikiminin daha sağlıklı sonuç vermesi için çiftçilere eğitim verildiğini kaydetti.
Kivinin dikimi, budanması bakımının yanı sıra üretim şartları ile ilgili bilgileri de üreticilere aktardıklarını hatırlatan Kurtbeyoğlu, ilçelerinde köylülerin Kivi üretimi için çok heyecanlı olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, kivi üretiminde yolun başında olduğunu söyleyen Kurtbeyoğlu, "Yılda sadece üç bin ton üretiyoruz. Dünyada sevilen kivinin alıcısı çok. Bu bakımdan kivi üretimi, narenciye, maydanoz, sebze kıskacındaki Samandağlıların can simidi olabilir. Ama bir tehlike var. Bazı açıkgözler, kiviyi erken toplayıp ham olarak pazara sunuyor. Bu, hem tüketiciyi küstürüyor hem de üretimin yüzde 30'unun çöpe gitmesine neden oluyor." dedi.
Öte yandan, lezzet ve vitamin deposu olan kivi, üretici açısından da çok kârlı bir ürün. Fidanı, germe teli, sulama sistemi, beton direkler dahil bir dönüm kivi bahçesinin ilk tesis masrafı bin dolar civarında. 4 yaşındaki bir kivi bahçesinden, 3,5 ton meyve elde edilebiliyor.
Özellikle diyabet için çok faydalı bir besin maddesi içeren kivide, gelişme çağındaki çocuklar için çok gerekli ve faydalı vitamin, mineraller bulunuyor.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.