İslam Kalkınma Bankası toplandı

İslam Kalkınma Bankası toplandı
İslam Kalkınma Bankası 34. yıllık toplantısı Aşkabat'ta başladı

İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) 34. yıllık olağan toplantısı Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta başladı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un katıldığı toplantıya, İKB'ye üye 56 ülkeden 760 temsilci katılıyor. Türkiye'yi Hazine, Merkez Bankası, Eximbank, Ziraat ve Halk Bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaları yetkilileri temsil ediyor. 

Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde yapılan İKB toplantısı, Türkmen lider Berdimuhamedov'un gelmesiyle başladı. Berdimuhamedov ilk önce toplantıya katılan bütün temsilciler ile aile fotoğrafı çektirdi. Ardından, toplantının yapıldığı salona geçti. Toplantı Türkmenistan Müftüsü Rövşen Allaberdiyev'in Kuran-ı Kerim okumasıyla başladı. 

Berdimuhamedov, İslam Kalkınma Bankası'nın özel girişimi desteklemeye, uluslararası ticareti, eğitim ve sağlık hizmetlerini geliştirmeye, halkın refah seviyesini yükseltmeye, yoksulluğu azaltmaya çalıştığını belirterek, Türkmenistan'ın da bu çalışmaları desteklediğini söyledi. Berdimuhamedov, ekonomik krizin bankanın önemini daha da arttırdığını belirterek, İKB'nin sağladığı mali desteklerle ekonomik krizin etkilerini azaltmaya ve işbirliğini geliştirmeye çalıştığını anlattı.

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammet Ali de konuşmasında Türkmenistan'ın enerji alanında önemli ülkelerden biri olduğunu ve enerji güvenliği meselesinin de geçmişteki İpek Yolu kadar önemli olduğunu söyledi. Türkmenistan'ın krizden fazla etkilenmediğini belirten Muhammet Ali, bunun diğer ülkelere de örnek olabileceğini anlattı. Muhammet Ali, krizin sosyal hayatı da olumsuz olarak etkilediğini ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi. Ali, bankanın yıllık kredi hacmini 5 milyar 700 milyon dolara çıkaracaklarını bildirdi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da, bankaya üye ülkelerin krizden gelişmiş ülkeler kadar etkilenmediğini ancak tam bir bağışıklığa da sahip olmadıklarını söyledi. Çanakçı, kriz nedeniyle küresel ticaretin son 30 yılda ilk defa daralacağını ve milyonlarca insanın fakirlik sınırının altına düşeceğini aşırı fakirlikle yüz yüze kalacağını anlattı.

Bu nedenle bankanın gelir üreten ve istihdam yaratan sektörlere destek vermesi, sağlık ve eğitime daha çok katkıda bulunması gerektiğini anlatan İbrahim Çanakçı, bankanın üye ülkelerin yapısal reformlarına katkı sağlamasını ayrıca yüksek likidite tutma politikasını gözden geçirmesini ve fakirliğin azaltılmasında daha çok rol almasını istedi.




(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.