İşte yeni teşvik ve istihdam paketi

İşte yeni teşvik ve istihdam paketi
Başbakan Erdoğan, yeni teşvik paketini açıkladı. İşte paketin tüm ayrıntıları...

YENİ TEŞVİK VE İSTİHDAM PAKETİ NE GETİRİYOR?

Yeni sisteme göre Türkiye 4 bölgeye ayrılıyor. Yerel ve bölgesel teşvikler verilecek. 81 ilin tamamı bu sistemden faydalanacak. Elektronik sanayi, sağlık sektörü, makine imalatı yatırımları, madencilik yatırımları, büyük yatırımlar desteklenecek. Bölgelere göre kurumlar vergisi ödemeleri de yeni bir plana bağlandı. Az gelişmiş bölgelerde yapılan yatırımlara yönelik teşvikler daha uzun sürecek. İşveren primlerine yönelik desteklemeler geldi. Kredi faizlerinde de belirli puanların hazine tarafından karşılanması öngörülüyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörleri ile ilgili olarak da önemli destekler var. 

İşte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinin tüm ayrıntıları: 

-Bugün dünya tarihinin en önemli günlerinden geçiyor. Zorda kalan finansal kuruluşlara sermaye aktardığını gördük. Para politikaları ile ilgili yoğun çabalar sonucunda piyasalar rahatlamaya başladı. Yüksek üretim artışlarının yakalanması zaman alacak. Ama sürecin olumlu yönde seyretmeye başladığını görüyoruz. 2010 yılında ılımlı da olsa bir toparlanma gerçekleşeceği ön görülmektedir. Türkiye ekonomisi son 6 buçuk yılda küresel ekonomiye tam anlamıyla entegre oldu. Kaydettiğimiz tarihi başarılar, artık küresel bir aktör haline geldiğimizin bariz göstergesidir. 

-Diğer ülkelerde finans sektöründe iflaslar, banka kurtarmaları gündemi meşgul ederken ülkemizde sıkıntı yaşanmamış ve hatta ciddi kazançlar ve karlar da ortaya çıkmıştır. Bu durum iktidarımız döneminde bu sektörün denetim ve izleme mekanizmalarını güçlendirmiş olmamızın bir göstergesi. Bizim tedbir almadığımızı söyleyenler çok büyük haksızlık yapıyorlar. Daha önce sık sık dengeleri alt üst olan Türkiye, son 6 buçuk yıldır sapasağlam bir ekonomiyle ilerliyor. 

-Bize hiç bir zaman bir şey olmaz demedik. Bir sürü düzenleme hayata geçirdik. KDV ve ÖTV indirimleri yoluyla piyasanın canlanmasına yönelik önlemler aldık. İşsizlikle ilgili düzenlemeler yaptık. Yatırımları desteklemeye çalıştık. KOBİ'lerimize düşük faizli krediler sağladık. 60'tan fazla tedbir aldık ve bunun faydalarını gördük. 

İŞTE TÜM AYRINTILARIYLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

-Bugün de sizinle 3 yeni çalışmayı paylaşacağım. Bunu tüm sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla gerçekleştirdik. Çalışmalarımıza destek verdiler. İstihdamla ilgili çalışmalarımıza sendikalarımız katkıda bulundular. 

-Yeni Teşvik Sistemi çalışması, yeni yatırımları desteklemek amacıyla hazırlandı. Yeni yatırımları destekleyecek, sektörel kümelenmeyi de destekleyecek. Bölgesel teşvik sistemi, yerel teşvik sistemi ve büyük projeleri teşvik sistemi olarak üç bölümde uygulanacaktır. 

-Az gelişmiş bölgelerdeki yatırım için yapılan hizmetlerin faizinin bir bölümünün karşılanması, yatırımları için yapılacak tahsisler ve KDV oranında yapılacak indirimler. Ülkemizi üretim yapısı açısından bir ileri aşamaya götürecek yatırımlar için 12 sektör belirledik. Dış ticaret açığımızın olduğu sektörleri destekleyeceğiz. Enerji koridoru olmamız hasebiyle taşımacılık hizmetlerini teşvik edeceğiz. Motorlu kara taşımacılığı imalatı ile ilgili projeleri büyük projeler kapsamında destekleyeceğiz. Demiryolu taşımacılığı ve liman hizmet yatırımlarına önem veriyoruz. Metro ve hafif raylı sistem yatırımlarımız sürüyor. Lokomotif üretimi ile ilgili destekler. 

-Elektronik sanayi de iddialı sektörler arasındadır. Sağlık sektörü ülkemizde gittikçe gelişen ve potansiyeli olan sektördür. Üretim merkezi oluşturmak amacıyla ilaç ve tıbbi malzeme üretimine yönelik yatırımlar desteklenecektir. Yapısı itibariyle yüksek teknoloji ve sermaye gerektiren madencilik sektörü yatırımlarını da büyük yatırımlar projesine dahil ettik. 

-Bölgesel teşvik sistemiyle bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bazı iller farklı değerlendiriyor ama bunun yeni sistemle izlenmesini sağlayacağız. Sosyoekonomik düzeylerini göz önünde bulundurarak illerimizi 4 bölgeye ayırıyoruz. Doğu ve güneydoğu illerimizin yer aldığı bölgelerde emek yoğun sektörler teşvik edilecek. Turizm, sağlık ve eğitim yatırımları desteklenecek. İkinci bölgelerde nispeten teknolojik ağırlıklı çalışmalar desteklenecek. Birinci bölgede ise motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, makine imalat ve tıbbi yatırımlar desteklenecek. 

-Bunların dışındaki yatırımlar ise KDV istisnası ve Gümrük vergisi muafiyeti ile desteklenecektir. Bu sayede 81 ilimizin tamamı az ya da çok destek almış olacak. 

-Yatırımcılarımız elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine, birinci bölgede yüzde 20, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyecek. Bu bölgelere ve yatırım büyüklüğüne göre değişecek. Az gelişmiş bölgelerdekiler daha uzun süre faydalanacak. SSK işveren primlerini de 2 ile 7 yol arasında bir sürede ödemeyecekler. TL kredi faizinin bölgelere göre 3 ve 5 puanını hazine karşılayacak. 

-Kredi faiz desteğinin üst limitleri ar-ge ve çevre yatırımları için 300 bin lira, diğer yatırımlar için 500 bin bira olacak. Büyük yatırımlar için yatırım yeri tahsisi de yapılacaktır. 3 ve 4. bölgede istihdamı arttırmak amacıyla tekstil ve deri mamulleri üretimi desteklenecek. 

-İkinci paketimiz işsizlik ile ilgili. 6 aya kadar iş imkanı sağlayacağız. 120 bin işsizin bakım ve onarım hizmetlerinde istihdamını hedefliyoruz. Bu yaz içinde okullarımızın bakım onarım çalışmaları başlayacak. Vasıflı işgücü ihtiyacının giderilmesi için de mesleki eğitim kursları ile 200 bin kişiye meslek edinme imkânı veriyoruz. 10 bin işsizimize kendi işini kurmasını sağlıyoruz. 100 bin gencimizin stajyer olarak çalışarak iş sahibi olmalarını sağlıyoruz. Bunlara 6 ay boyunca maddi destek sağlıyoruz. İşe alınacakların sosyal güvenlik primlerini 6 ay boyunca devlet olarak ödüyoruz. İşsizlerimizin bir an önce işe dönmelerini sağlamış oluyoruz. 

-Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. İşverenlerimizin özel istihdam bürolarınca sağlanacak işçilerin hizmetinden geçici sözleşme karşılığında yararlanması sağlanacak. Çalışmalar hızlandırılacak. İstihdam şurası en kısa sürede toplanarak uzun vadede bir çalışma yapacak. Yapılan yardım ve verilen eğitimlerin daha doğru planlanması amacıyla gerekli adımlar atılacak. Bu paketle yaklaşık 500 bin kişiye mesleki uygulamalı ve girişimcilik eğitimi ya da doğrudan istihdam imkanı oluşturuyoruz. Gerektiğinde alınan tedbirleri gözden geçireceğiz ve yakın takibe alacağız. 

-KOBİ'lere verilen kredilerin düzenlenmesine yönelik adımları attık. Özellikle istihdam açısından kredi garanti sistemini başlatıyoruz. Finansman imkanlarına dahi daha kolay ulaşmasını sağlayacak, üretim, istihdam ve ihracatta devamlılığın sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu sistemle birlikte özellikle yıllık cirosu 25 milyar liranın altında ve en az 250 çalışanı olan firmalar yararlanacak. Geçmiş borcu bulunmaması şartı aranacaktır. Bu sistem sayesinde bankalardan yeni krediler de sağlayabilecekler. Sunulan bu imkandan yararlanma şansı olacak. Krediler TL cinsinden olabileceği gibi döviz cinsinden de olabilecektir. Kredi riskinin yüzde 35'i bankalarca, geri kalanı da hazine tarafından karşılanacak. Sağlayacağımız 1 milyar TL kaynağa karşılık en az 10 milyar liralık bir kaynak sağlanmasını bekliyoruz. Bankalarımızın ve reel sektörümüzü temsil edem kurumlarımızın da gerekli katkıyı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle bu kriz sürecinde bu çalışmalar önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu adımlarla finansmana erişimi kolaylaştırıyor ve istihdama katkı sağlıyoruz. Türkiye bu krizi atlatacaktır. Her açıdan daha sağlam bir ekonomiye doğru ilerlemeye devam edeceğiz. Hükümet olarak ekonomimizi son derece korunaklı bir limanda tutuyoruz. Fırtına sonrasında yine kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. İhtiyaç hâsıl olunca yoğun istişareler yapıyoruz.

SORULARI VE ERDOĞAN'IN CEVAPLARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.