İş dünyası heyecanlandı!
Karadeniz İş Adamları Derneği (KARGİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, teşvik ve istihdam paketinin, yani yatırımların önünü açacağına inandığını söyledi. Altıntaş, teşvik paketlerinin arkasının iyi doldurulması ve bölgesel sektör organizasyonlarının da yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Yaşanan küresel ekonomik kriz ortamında açıklanan paketlerin Türkiye'nin önünü açacak lokomotifler olduğunu anlatan Altıntaş, "Belki başlangıçta hızlı bir yansıması olmayabilir ama uzun vadede yatırımlar, işveren ve çalışanlar açısında olumlu yansımaları olacaktır. Yeni yatırımların ve istihdamın da önünü açacaktır. Piyasalarla ilgili tereddüdü olan yatırımcılar yatırım kararlarını yeniden gözden geçirecekledir." dedi.
Vergi indirimi ve SSK primi ödememe kolaylığının önemli açılımlar olduğunu kaydeden Altıntaş, teşviklerin arkasının doldurulması ve takibinin de iyi yapılması gerektiğinin altını çizdi.
BÖLGE YATIRIMCI İÇİN CAZİBE MERKEZİ
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB)Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, endüstriyel anlamda yeterli gelişimi sağlayamayan bölgede uygulamaya geçirilecek teşviklerin bölgeyi yatırımcı açısından cazibe merkezi haline getireceğine inandığını belirtti.
Gürdoğan, bundan sonra en önemli görevlerden birisinin de girişimcilere arsa tahsis edilmesi gereği ile yerel yönetimlere düştüğüne vurgu yaptı.
Krizden çıkış için uygulanacak formüllerden birisinin de ihracatın ve ihracatçının uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak olduğuna işaret eden Gürdoğan, bu nedenle 'kalkınmanın lokomotif sektörü' dediği ihracat için pozitif ayrımcılık yapılarak bu sektördeki teşviklerin de bir an önce hazırlanması ve uygulanmaya konulması gerektiğini sözlerine ekledi.
TRABZON'DA YATIRIM ORTAMI GÜÇLENİR
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı da yeni teşvikle Trabzon'daki yatırım ortamının güçleneceğini belirtti.
Sarı, paketin Türkiye'nin orta vadede büyüme performansına önemli katkılar sağlayacağını olan inancını dile getirdi. Sarı, küresel krizin derinlerini etkinleştirerek devam ettirdiği bir dönemde gelişmiş ülkelerde sadece mali piyasalara yönelik yapılan yardımların Türkiye'de direk olarak piyasa odaklı olarak gerçekleştirilmesinin oldukça yerinde bir adım olduğuna değindi.
Trabzonlu işadamlarını Trabzon'a yatırıma çağıran Sarı, "Trabzon'un sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre yapılan düzenlemeyle 4. bölgede yer almış olması diğer bölgelere göre teşviklerden daha fazla yararlanacağını göstermektedir. Trabzon olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeli teşvikleri fırsata çevirmeliyiz. Vergilerin önemli bir şekilde azaldığı, yatırım sahalarına dahi teşviklerin uygulandığı bir dönemde Trabzonlu iş adamlarının Trabzon'a yatırımlarını kaydırmalarını talep ediyor ve onlara çağrıda bulunuyorum." dedi.
BÖLGENİN ÖNÜNÜ AÇAR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise yeni teşviğin bölgenin önünü açacağına vurgu yaptı.
Hacısalihoğlu, sağlanan destekleri memnunlukla karşıladıklarını, bir önceki teşvikin de devam etmesinin Trabzon ve bölge için ayrı bir kazanım sağladığını söyledi.
Trabzon'un altyapı imkanları bakımından yeni yatırımlar için en avantajlı şehirlerden biri olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, "Bölgemizi ön plana çıkaran fındık ve çay başta olmak üzere tarım ve tarıma dayalı sanayi, hayvancılık ile konfeksiyon yatırımları, sağlık, eğitim ve turizm yatırımları açısından bakılınca bölgemiz için iyi bir destek olduğu görülmektedir." diye konuştu.
Hacısalihoğlu, altyapı çalışmaları süren tersane ile enerji yatırımlarının yeni teşvik kapsamında bulunmadığını, beklentilerinin bu iki sektörün de desteklenmesi olduğunu ifade etti. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.