Panik yok, rehavet de yok
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Eğer Türkiye mali disiplinden taviz vermezse, yapısal reformlar ve özelleştirmelere devam ederse, yabancı sermaye çekmeye devam ederse, bu konuda şimdiye kadarki en şanslı durumunda olur" dedi.
Unakıtan, dalgalanmadan kaynaklanan menfi etkileri en aza indirmeye çalışacaklarını belirterek, "Rehavete kapılmayalım ama paniğe de kapılmanın gereği yoktur. Türkiye iyi yoldadır, doğru yoldadır" diye konuştu.
Unakıtan, ocak ayı ihracat rakamlarını açıklamak amacıyla Şişecam fabrikasında Eskişehir Genç İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, global dalgalanmanın tam ortasında Türkiye'nin teknolojide daha nitelikli olduğu şu günlerde Şişecam'dan ayrı bir atılım beklediklerini ifade etti. Unakıtan, şöyle konuştu:
"O da LCD camı yatırımı. Bu konuda bir adım atıldığın takdirde, Türkiye teknolojik anlamda çok büyük bir adım atmış olacak. Bunu kendilerinden bekliyoruz." Türkiye ihracatının geldiği noktaya işaret eden Unakıtan, yaklaşık yüzde 50'lik artış dolayısıyla ihracatçıları kutladı.
Global dalgalanmanın zaman olarak tam ortasında yaşayan Türkiye'nin artık dış şoklara karşı yeteri kadar dayanıklılığa sahip olduğunu ifade eden Unakıtan, "Türkiye'nin küresel dalgalanmalardan etkilenmemesi mümkün değil ancak bunu en az hasarla atlatmasını bilecektir. Eğer Türkiye mali disiplinden taviz vermezse, yapısal reformlar ve özelleştirmelere devam ederse, yabancı sermaye çekmeye devam ederse Türkiye bu konuda şimdiye kadarki en şanslı durumunda oluyor. Hükümetin bir üyesi olarak söylüyorum, 2008 yılında Türkiye yapısal reformları çok daha fazla yapan bir ülke olacak, mali disiplinden taviz vermeyen, özelleştirmeleri en yüksek düzeyde yapan bir ülke olacak. Türkiye şimdiye kadar ne özelleştirme yapmışsa, yıl bazında bunun çok daha fazlasını 2008 yılında yapacak. çok büyük reformlar yapıyor" dedi.
Türkiye'nin AB müzakerelerinde de çok daha fazla yol alacağını ifade eden Unakıtan, bunun, Türkiye'nin yabancı sermaye açısından cazibe merkezi olmaya devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için maliyetleri düşüren tedbirler alacağını ifade eden Unakıtan, bu bakımdan Türkiye'nin küresel dalgalanmaları çok dikkatli takip eden bir ülke olacağını kaydetti. Unakıtan, "Bunları takip edeceğiz, devamlı dikkatli olacağız. Gelebilecek menfi etkileri en aza indirmeye çalışacağız. Türkiye'nin önündeki günler iyi günler olacaktır. Bu bakımdan rehavete kapılmayalım ama paniğe de kapılmanın gereği yoktur. Türkiye iyi yoldadır, doğru yoldadır" diye konuştu.
TüZMEN: "GüNLüK 350 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPMAMIZ LAZIM"
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Bakan Unakıtan'ın söz ettiği LCD yatırımına değinerek, Şişecam'ın değerli yöneticilerinin bu işleri başaracak güçte olduğunu dile getirdi. Yaklaşık yüzde 50 ihracat artışının son derece önemli bir rakam olduğunu söyleyen Tüzmen, 2008 yılı ihracat hedefi olan 125 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için günlük 350 milyon dolarlık ihracat yapılması gerektiğini kaydetti.
Tüzmen, dünyada ABD'den kaynaklanan bir küresel kriz yaşandığına, bu konuyla ilgili bir enformasyon kirliliği olduğuna işaret ederek, "çok ayaklar yere basmadan konuşuluyor. Bu sürecin fırsata dönüştürülmesi için Başbakan öncülüğünde çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Konjonktürel gelişmeler, piyasa dalgalanmaları ve diğer kısa vadeli faktörlerin kendilerini hedeflerinden alıkoyamayacağını dile getiren Tüzmen, "Türkiye son 5 yılda en gözde, en heyecan verici dönüşümü yaşamıştır. Yapısal reformlar bu performansın temelini oluşturmaktadır. Reform süreci ödünsüz devam edecektir. Küresel ekonomide yaşanacak sarsıntılar artık Türkiye'de deprem yaratmaz" şeklinde konuştu.
SATICI: "TüRKİYE'NİN KENDİ İç GüNDEMİNE KAPANMASINI UYGUN BULMUYORUZ"
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise, küresel dalgalanmaya ilişkin olarak, şu görüşleri dile getirdi: "Türkiye açısından baktığımız zaman, Türkiye'nin dış ticaretinde ABD'nin ağırlığının az olduğunu görüyoruz. Türkiye ihracatının yarısından fazlasını AB ülkelerine gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ABD'nin gireceği olası bir resesyondan Türkiye'nin ihracat anlamında daha az etkilenmesini beklesek de tüm dünyaya yayılabilecek bir durgunluk Türkiye'ye de yansıyacaktır."
Tüm dünyada küresel dalgalanmalar üzerine gelişmeler yaşanırken, Türkiye'nin kendi iç gündemine kapanmasını hiç de uygun bulmadıklarını anlatan Satıcı, "Dünya ekonomileri gelecekleri tayin etmek için yaşanan gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ederken biz yine iç siyasi meselelerimizle yatıp kalkıyoruz" dedi.
Satıcı, 2008 yılının gerçek anlamda bir AB yılı ve özel sektörün, beklentilerini eyleme dönüştürebileceği bir yıl olmasını beklediklerini ifade etti. Satıcı, "Hükümetimizden de bu yıla sadece kağıt üzerinde değil, uygulamada da AB yılı olarak damgasını vuracak somut adımlar atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TüGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli ise konuşmasında, 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık hedefin daha da üzerine çıkmak için, SSK priminde indirime gidilmesi ve Leasing'deki KDV oranının yüzde 1'de kalması gerektiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.