Türk Sağlık-Sen, Tam Gün Yasası'nın son halini beğenmedi

Türk Sağlık-Sen, Tam Gün Yasası'nın son halini beğenmedi
Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, "2003 yılından bu yana sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sürekli dile getirilen ancak bir türlü çıkarılamayan tam gün yasası sürüncemede kalmaya devam etmektendir. Son haliyle yine başa döndük

Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Tam Gün Yasası'yla ilgili düzenlendiği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu'na sevk edilen yasanın bu dönemde çıkıp çıkmayacağının da kesin olmadığını ve bu halini beğenmediklerini dile getirdi. Doğruyol, beş yıldır oyalandığını, bu süreçte doktorların muayenehanelerini kapattığını, fakat tekrar açtıklarını, kamuda tam gün çalışan doktor oranının 2003 yılında yüzde 15'lerdeyken şu anda yüzde 80'lere ulaştığını söyledi. 

Doğruyol, "Bu tasarı yasalaşsa da yasalaşmasa da amacına ulaşmıştır. Tam gün çalışmayan, yani muayenehanesi olan hekimlerden bazılarının hastayı özele yönlendirdiği bir gerçek olsa da tam gün yasasıyla birlikte, kamuda mesleğinde ilerlemiş doktor sıkıntısı çekilebilir. İyi denetlenmezse kayıt dışı muayenehaneciliği arttıracağı endişesini de taşımaktayız." şeklinde konuştu.

Ahmet Doğruyol, Türk Sağlık-Sen'in de katkıda bulunduğu, Sağlık Bakanlığı'yla birlikte hazırlanan kanun taslağı sağlık çalışanlarına birçok katkı sağlarken, Bakanlar Kurulu'nda yeniden düzenlenerek personel lehine olan maddelerin çıkadıldığını söyledi. Doğruyol, sağlık çalışanlarının halen günlük dokuz, haftalık 45 saat olan mesai saatlerinin 40'a düşürüldüğünü, 1980 yılından bu yana yapılan haksızlığın düzeltildiğini, Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan personelin döner sermaye oranlarında yüzde 800'e varan artışlar olacağını, fakat yeni taslakla yine mağdur olduklarını kaydetti. 

Doğruyol, "Taslakta bu haliyle özellikle tabip dışı sağlık personelinin döner sermaye oranlarında gerekli artışların yapılmaması kabul edilemez. Bakanlık, bu son düzenlemeyle hekim eksenli olan döner sermaye ödemelerinde personel arasındaki makası biraz daha genişletmiştir. Daha önceki taslakta birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan personele de nöbet ücreti ödeneceği hükme bağlanmışken, yeni taslakta yer verilmedi. Nöbet ücretleri yataklı tedavi kurumları, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti karşılığında, kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele ödenmesi hükmü getirildi. Mevcut hükümde sadece 25'ten fazla yatağı bulunan yataklı tedavi kurumları ile sınırlı olarak nöbet ücreti ödenmekteydi. Halen yürürlükte olan nöbet ücretlerinin ödenmesi için 8 saatten az olmaması şartı, daha önceki taslakta 4 saate indirilirken son taslakta 6 saate çıkarılmıştır. Mevcut durumda, ayda 80 saatten fazla nöbet ücreti ödenmiyordu, bu sınırlama da 130 saate çıkarıldı. Halbuki bir önceki taslakta saat sınırlaması kaldırılmıştı." dedi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.