Karaman meyvecilik üssü
KONYA Yıllık yaklaşık 1 milyar YTL tarım ve hayvancılık üretim değerine sahip kent, bunun yüzde 20'sini meyve bahçelerinden elde ediyor. Karaman, elma ağacı sayısında Türkiye'de birinci sırada yer alıyor.
Kentteki meyve suyu fabrikaları da işbirliği içinde meyve fidanı dağıtımına destek veriyor. Karaman, önümüzdeki yıllarda özellikle zeytin, nar, incir üretiminde söz sahibi olmak istiyor. Zeytinde şu anda yıllık 5 bin ton üretime sahip olan şehir, üretimini 10 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Yıllık bin 500 ton nar üretimini, 3 bin tona çıkarmayı planlayan Karamanlı üreticiler, yıllık 100-150 ton olan incir üretimini de 2 bin tona çıkarmaya hazırlanıyor. Elma üretiminde ise Türkiye ikincisi olan Karaman, ihracata dönük çeşitlerin elde edilmesi projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, elma üretiminde söz sahibi olduklarını, ağaç sayısı bakımından Türkiye'de birinci sırada yer aldıklarını söyledi.
Son yıllarda, ilkbaharda meydana gelen geç donların üretimi etkilemesi nedeniyle üretim açısından ikinci sırada yer aldıklarını ifade eden Doğru, "Elma yetiştiricisi son dönemlerde bilinçlendi. Damlama sulama sistemiyle bu olumsuzlukları aşmaya çalışıyoruz" dedi.
"YILLIK 500 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP"
Kentte elma üretiminin yıllık 500 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Doğru, yurt dışından talep edilen çeşitlerde üretim olmaması, geleneksel ürün çeşitlerinin yetiştirilmesi nedeniyle ihracatta istenilen noktaya ulaşamadıklarını, ancak yıllık 10 ile 15 bin ton elma ihraç ettiklerini kaydetti.
2006 yılından bu yana Türkiye genelinde uygulanan bir proje kapsamında ihracata yönelik elma yetiştiriciliği projesi ile dekara 300 YTL destek verildiğini belirten Doğru, "Karaman'da ihracata dönük elma yetiştirilmesi kapsamında çok güzel gelişmeler var. Bifa A.Ş'ye ait 400 dekarlık alanda 2000 yılından bu yana yeni çeşitlerden oluşan bir bahçede tam bodur elma yetiştiriliyor. Bu bahçe bölgeye örnek oldu ve yetiştiricileri, eğitimlerle dış pazarlara yönelik çeşitlere yönlendiriyoruz. Şu anda Karaman'da kurulan yeni bahçelerin tamamı ihracatlık çeşitlerin üretimine dönük" diye konuştu.
İhracat değeri olan ve dünya pazarları ile buluşacak meyvelerin yetiştirilmesinde çok önemli avantaja sahip olan Karaman'da başta kiraz, ceviz, zeytin ve nar yetiştiriciliğini teşvik etmek istediklerini belirten Doğru, meyvecilikte üretim kapasitesini ve potansiyelini geliştirmek, çiftçilerin yüksek gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar
yaptıklarını bildirdi. "YILLIK 1 MİLYAR YTL TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİM DEĞERİNE SAHİP"
Karaman'ın İç Anadolu Bölgesi'nde yer almasına rağmen incir, nar, zeytin, Antep fıstığı, Trabzon hurması, gibi ürünleri yetiştirdiklerini kaydeden Doğru, şöyle devam etti: "Yıllık yaklaşık 1 milyar YTL tarım ve hayvancılık üretim değerine sahip olan Karaman bunun yüzde 20'sini meyve bahçelerinden elde ediyor. Meyvecilik alanında hedeflerimiz çok büyük. 2003 yılına kadar kentte üretici birliği yoktu. Şu anda sayısı 6'ya çıktı. Toplamda 10 birlik var ve 6'sı meyvecilikle ilgili. Bu da meyveciliğin geliştirilmesi ve pazarlanmasına katkı sağlayacak. Karaman, Türkiye'nin meyvecilik üssü olmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda bu bölgeye önemli yatırımlar yaptık. Geçen yıl vatandaşların meyve fidanlarını daha az maliyetle elektrik enerjisi ile sulamaları için 1 milyon YTL yatırım yapılarak bu bölgeye elektrik hattı çekildi. Tarım İl Müdürlüğü olarak bu yıl toplam 300 bin adet meyve fidanı dağıttık. Aroma A.Ş de 130 bin fidan dağıttı. Önümüzdeki yıllarda fidan dağıtımını sürdüreceğiz"
Özellikle zeytin, nar ve incir üretimi üzerinde durduklarını kaydeden Doğru, dağıtılan fidanların meyve vermeye başlaması ile zeytinde yıllık 5 bin ton olan üretim miktarını 10 bin tona, bin 500 ton olan nar üretimini 3 bin tona çıkaracaklarını bildirdi.
Bölgedeki incir üretiminin ise dağınık bahçelerde yapıldığını son yıllardaki çalışmalarla toplu bahçeler haline getirildiğini kaydeden Doğru, ihracata yönelik siyah incir üretimi hedeflediklerini, şu anda 100 -150 ton olan incir üretiminin 2 bin tona çıkarmaya hazırlandıklarını belirtti. Doğru, Trabzon hurması denemelerinin olumlu sonuçlandığını ve üretime geçileceğini aktardı.
"KİRAZ ÜRETİMİNDE DE ÖN PLANDA"
Kiraz üretiminde de ön plana çıkan Karaman'da üretilen yıllık 7 bin ton kirazın yüzde 50'si Alara A.Ş ve bir İtalyan firma tarafından Ortadoğu ve AB ülkelerine ihraç ediliyor.
İl Müdürü Hikmet Doğru, Ermenek İlçesi'nde yeni kurulan şoklama ünitesine sahip soğuk hava deposu sayesinde normalde 1.5 ay olan kiraz depolama süresinin 4 aya çıkacağını ve mevsim dışında bile ürünün değerinin üzerinde ihraç edilebileceğini vurguladı.
Kentte 3 yeni soğuk hava deposu kurduklarını ifade eden Doğru, kentte üretilen meyvelerin burada muhafaza edilebildiğini, her biri 2 bin 500 ton kapasiteli depolarda ürünün bol olduğu mevsimlerde depolanıp, fiyatın yükseldiği dönemlerde satılması için kullanılacağını ifade etti.
Yeni kurulan depolarla birlikte soğuk depolama kapasitesinin yüzde 15 oranında artırılacağını ifade eden Doğru, hedeflerinin her yıl bir depo kurmak olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.