Önce 'Cimbom'u öğretti, sonra yatırıma çağırdı

Önce 'Cimbom'u öğretti, sonra yatırıma çağırdı
İş Forumu için Endonezya'da bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplantı salonuna girişte kendisine yerel 'fular' takan 'sarı-kırmızı' elbiseli görevli kadına, "En büyük cim bom bom. Galatasaray." tezahüratı yaptırdı. Ardın

Endonezya- Türkiye İş Forumu başkent Jakarta'da başladı. Türk heyetine başkanlık eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplantı salonuna girişte kendisine yerel fular takan görevli kadın ile Galatasaray tezahüratı yaptı. Görevli kadının üzerindeki giysinin sarı-kırmızı olduğunu gören Çağlayan, "Sen de Galatasaraylı ol. En büyük Cim Bom Bom." diyerek, görevliye de aynısını söyletmeye çalıştı. Endonezyalı kadın da, Çağlayan'ın ricasını kırmadı ve "En büyük Cimbom Bom. Galatasaray." diye tezahüratta bulundu.

Zafer Çağlayan, forumda da Endonezyalı iş adamlarına ikili ticari ilişkileri geliştirmeyi teklif etti. Kriz ortamında yüzde 4 büyüme öngören Endonezyalı iş adamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya çağıran dış ticaretten sorumlu bakan, "İki ülke birbirini yeterince tanısa, dış ticaret hacmi 1,7 milyar dolar yerine 10 milyar dolar olurdu. İki ülke arasındaki dış ticareti 3 yılda 5 milyar dolara çıkarmalıyız." dedi.

Türkiye'nin komşu, çevre ülkeler ile Asya Pasifik ülkelerine büyük önem verdiğine işaret eden Çağlayan, Anadolu'nun bir enerji köprüsü konumunda bulunduğunu belirterek, bu çerçevede önümüzdeki yıllarda toplam 128 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacağını kaydetti. Bölgesinin en büyük yatırım projeleri olan Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu projeleriyle de çok sayıda ülkenin yakından ilgilendiğini söyledi.

Krizi en fazla hisseden Avrupa ve Amerika'ya Türkiye'nin 22 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, "Ancak krizden en fazla darbe yiyen de otomotiv sektörü oldu. Alınan tedbirlerle bu etkileri en aza indirmeye çalışıyoruz. Birçok ülkede bankalar krizden zarar gördü. Ancak Türk bankaları hiç etkilenmedi."diye konuştu.

YENİ TEŞVİK PAKETİNİ ANLATTI

Katılımcılara, Türkiye'nin yeni teşvik sistemi hakkında da bilgi veren bakan Çağlayan, teşviklerin yatırımcılara büyük avantajlar ve kolaylıklar sağlandığını, iki ülkenin coğrafi avantajlarını dikkate alarak üçüncü ülkelerde de ortak yatırım yapabileceğini anlattı. Teşvikler sayesinde Türkiye'de 300 dolarlık iş gücü maliyetinin 105 dolara çekildiğini aktaran Çağlayan, kurumlar vergisinin de yüzde 20'lerden yüzde 2'lere indirildiğini vurguladı. Endonezya'dan en çok palm yağı ve kauçuk ithal edildiğini, en fazla ihracatın da un ile demir-çelikten oluştuğunu söyledi.

Endonezya Halkın Refahı Bakanı Abdurizal Bahri'nin de Türk iş adamlarını Endonezya'ya yatırıma davet ettiği konuşmaların ardından Promex Dış Ticaret şirketinin bu ülkeye 17,5 milyon dolarlık demir-çelik ihracatına ilişkin protokol imzalandı. Ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. Bakan Çağlayan da bunlardan bazılarına eşlik etti.




(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.