Dünyada su ve elektrik teyakkuzu
Global ölçekte 2030 yılına kadar ihtiyacı karşılayabilmek için elektrik ve su altyapı çalışmalarına 35 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai'de düzenlenen Dünya Gelecek Enerji Zirvesi'ne katılan Metito adlı şirketin iletişim müdürü Budur Hunun, tüm yeryüzünde 2030 yılına kadar elektrik ve suya olan ihtiyacın ve buna paralel olarak gerekli yatırım miktarının artacağını söyledi.
Yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak çevre dostu metotlarla su arıtım sistemleri kuran Metito, zirve boyunca deniz suyu arıtımı ve atık suların yeniden kullanılması gibi alanlarda geliştirdiği teknolojiyi anlatırken özellikle Ortadoğu'da su kaynaklarının azlığına ve tasarrufun önemine dikkat çekti.
Uzmanlara göre Ortadoğu'da su projeleri için önümüzdeki 10 yıl boyunca 120 milyar dolar harcanacak.
Bu rakam, tüm dünyada harcanacak miktara göre çok yüksek bulunmasa da hükümet ve özel sektörün el ele vererek içecek su kaynaklarının hızla azalmasına karşı acilen tedbir alması gerektiği belirtiliyor.
Son zamanlarda 'Karbon Ayakizi' adı altında şahıs başına düşen kirletici karbon emisyonlarının hesaplanmasıyla dünyada 'yeşil enerji'ye olan talebin daha da artacağı tahmin ediliyor.
çöl iklimine sahip Körfez ülkelerinde hızlı bir nüfus artışı görülmesine rağmen içecek su kaynaklarında bir iyileşme yaşanmıyor.
örnek olarak su tüketimini azaltma amacıyla Dubai belediyesi ve diğer bazı emirliklerin belediyeleri çevre düzenlenmesi dahilinde dikilen ağaçlar ve çimlerin sulanması için içmeye uygun olmayan arıtılmış su kullanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.