TİM: 6 aylık ihracat 43,8 milyar dolar

TİM: 6 aylık ihracat 43,8 milyar dolar
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), altı aylık ihracat tutarını 43 milyar 873 milyon dolar olarak açıkladı. Geriye dönük bir yıllık ihracatın ise yüzde 15,51 gerileme ile 104 milyar 394 milyon dolar olduğunu duyurdu. Haziran ayı ihracatı da geçen yılın ay

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı itibarıyla oluşan ihracat gelişmelerini Mardin'de değerlendirdi. İhracattaki gerileme hızının haziran ayında azaldığına dikkat çeken Büyükekşi, aylık bazda ihracatın Kasım 2008'den bu yana ilk kez 8 milyar doların üzerine çıktığına işaret etti. Dünyadaki emtia fiyatlarındaki düşüşe değinen TİM Başkanı, bu yüzden bazı sektörlerde kilo bazında önceki döneme göre daha fazla veya aynı seviyede ihracat yapılmasına rağmen, tutar olarak daha az ihracat yapıldığını kaydetti. Büyükekşi, bu duruma örnek olarak şu sektörleri verdi:

"Ürün detayına girmeden sektörler bazında kabaca yaptığımız miktar-değer kıyaslamasına göre, bunun en çarpıcı örnekleri Ocak-Haziran döneminde miktar bazında yüzde 50 artışa rağmen aynı ihracat tutarı aynı kalan Hububat Bakliyat sektörümüz ile, miktar olarak yüzde 29,36 artışa rağmen, tutar olarak yüzde 20,42 gerileme kaydeden Toprak Sanayii Ürünleri sektörümüzdür. Bu fiyat düşüş eğiliminden etkilenmeyen sektörlerimiz yalnızca Değerli Maden ve Mücevherat, Kimya ve Tütün olmuştur."

TİM'in verilerine göre sanayi sektöründe ilk altı aylık ihracat 36 milyar 917 milyon doları, son bir yıllık ihracat ise 88 milyar 513 milyon doları geride bıraktı. Madencilik ürünleri sektörü de ilk altı ayda 994 milyon, geriye dönük bir yılda ise 2 milyar 648 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.


Sektörler itibarıyla ihracat rakamları*

Otomotiv 1,6

Hazırgiyim ve Konfeksiyon 1,1

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörleri 0,8

(*) Milyar dolar


Sektör grupları itibarıyla ihracat rakamları*

Tarım ve Hayvancılık grubu 0,9

Sanayi grubu 6,9

Madencilik grubu 0,2

(*)Milyar dolar

TİM FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, son büyüme ve ihracat rakamlarının Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Haziran ayı ihracat rakamlarını Mardin'de açıklayan Mehmet Büyükekşi, yüzde 13,8'lik küçülmenin bütün beklentileri revize ettireceğini belirterek, bu durumda 2009'un tamamında yüzde 5'lik bir küçülme yaşanabileceğini kaydetti. Bununla birlikte morallerin bozulmamasını isteyen TİM Başkanı, "Akıllı önlemlerle 2010'u ve daha sonrasını kurtarmalıyız. Yakın tarihimizde ender görülen ancak tahribatı büyük olan bir bunalım dönemini aşmaya çalışıyoruz. Bunu sadece biz değil, dünyanın bir çok ekonomileri yaşıyor." dedi.

Akabinde Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğinin şu aşamada öncelikli gündemleri arasında yer aldığını aktaran Mehmet Büyükekşi, cuma günü açıklanacak olan enflasyon rakamlarının da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.Açıklanan büyüme rakamlarının, Merkez Bankası'nı 'mecburen faiz indirmeye' devam etmeye zorladığını düşünen Büyükekşi, şunları söyledi:

"Her ne kadar Merkez Bankası faiz indiriminin sonuna gelinebileceği ima ediyorsa da biz büyüme dinamiklerinin tam olarak oluşmadığı kanaatindeyiz. Nisan ayı sanayi üretimi rakamları da bunu desteklemektedir. İşte bu yüzden faiz indirimlerine devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İhracatçılar olarak Merkez Bankası'nın faiz indirim kararlarını desteklediğimizi sürecin en başından itibaren açık bir şekilde ifade ettik. İşte bu yüzden faiz lobisinin Merkez Bankası'nı tehdit etmesi durumunda biz de bilfiil bu durumla mücadele edeceğiz. Türkiye'yi yatırım için cazip hale getirmek için şansımız var. Bu noktadan hareketle Merkez Bankası'nın ihracat artışı sağlayacak, üretim ve yatırımı hızlandıracak faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Dünya piyasalarında emtia fiyatlarındaki spekülatif olsa da görülen kıpırdanmanın olumlu bir haber olarak değerlendirilmesini isteyen Mehmet Büyükekşi, bu iyileşmenin kısa zamanda tüketici güvenine pozitif yansıyacağını, dolayısıyla bu heyecanın kesilmemesi için başta Merkez Bankası olmak üzere finansal kurumların ihracatçıya destek vermesi gerektiğini kaydetti.

MORAL VERDİ: EKONOMİK VERİLERDE İYİLEŞME VAR
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında son aylarda gerçekleşen bazı ekonomik verilere de dikkat çekti. Kapasite kullanımında ocak ve şubat aylarında yüzde 63,8'lik oranlar görüldükten sonra mart ve nisandaki artışlarla beraber oranın en son mayıs ayında yüzde 70,4'e çıktığına işaret etti. Benzer şekilde tüketici güven endeksinin Kasım 2008'de 68,88 ile dip yaptıktan sonra 2009 boyunca kademeli artarak mayıs 2009'da 83,28'e yükseldiğinin altını çizdi.

İhracatta da iyileşme yaşandığını belirten Büyükekşi, "Bir önceki aya göre artışına baktığımızda da haziran ayında bir önceki aya oranla ihracatın yüzde 10 arttığını görüyoruz. Birçok sektördeki ihracat gerileme oranının düştüğünü görüyoruz. İhracat değer endeksini de dikkatle izliyoruz. Yüzde 34 civarında seyreden ortalama değer düşüşüne karşılık miktar endeksindeki gerileme yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşiyor." dedi.

İhracatta pek çok sektörde miktar artışları sağlandığını dile getiren TİM Başkanı, bu durumun, emtia fiyatlarındaki bir düzelme ile beraber ihracat değerlerinde de hızlı bir toparlanma olacağını anlamına geldiğini vurguladı.Büyükekşi ihracattaki artışlara örnek olarak şunları verdi:

"Hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 48. Kuru meyveler ve mamullerinde yüzde 43. Toprak sanayi ürünlerinde yüzde 28. Yaş meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 23. Zeytin ve zeytin yağında yüzde 22. Elektrik-elektronik ve makinelerinde yüzde 14."

TİM'den ihracatta Mardin modeli: Mayınlı araziler tarıma açılmalı, Süryani Patrikliği geri kazanılmalı  

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Mardin'in ihracatını ve ihracatının katma değerini artırmak için ilginç bir teklifte bulundu: "Bölgeden göç etmiş unsurların Mardin'e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği'nin de tekrar Mardin'e gelmesi simgesel olarak önemlidir. Bu hem bölgenin çok kültürlü kimliğine katkı olacak hem de bölgeye olan yabancı yatırımcı ilgisini arttıracaktır."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat gerçekleşmelerini Mardin'den duyurdu. Sunuş konuşmasına, ihracatı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarmak ve bu hedefe giderken ihracatı tabana yaymak amacıyla TİM olarak yaptıkları çalışma hakkında bilgi vererek başlayan Büyükekşi, bu çerçevede ilk olarak Mardin'i ele alan çalışmaların sonucunu açıkladı.

Temelde, ihracatı ve ihracatının katma değerini artırmak için yapılması gerekenleri içeren raporun yapılması gerekenler listesinin ilk sırasında mayınlı arazilerin ekonomiye kazandırılması yer alıyor. İkinci sıradaki teklif de oldukça dikkat çekici: "Bölgeden göç etmiş unsurların Mardin'e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği'nin de tekrar Mardin'e gelmesi."

Projenin iki amacı olduğunu aktaran Büyükekşi, bunları, "Birincisi ihracatın miktarını arttırmaktır. Seçilmiş olan 10 ilde, halen ihracatı 150 milyon dolardan fazla ama 500 milyon dolardan az illerin ihracatının önce 500 milyon dolar sonra da 1 milyar doları aşmasıdır. İhracatı 500 milyon dolardan fazla ama 1 milyar dolardan az şehirlerin de ihracatlarının 1 milyar doları aşmasıdır. İkinci amacımız ise bu ihracatın katma değerini ve ihracatçımızın karlılığının arttırılmasıdır." şeklinde sıraladı.

TİM Başkanı, bu çerçevedeki ilk çalışmanın, Mardin'in ihracatını ve ihracatının katma değerini artırmayı hedefleyen bir stratejinin ana çizgilerini belirlemek üzere, yapıldığını aktardı. Söz konusu toplantısının ilki eski bakanlardan Tınaz Titiz'in moderatörlüğünde 20 Mayıs'ta Mardin'de yapıldı. Toplantıya Mardin Valisi, Mardin Belediye Başkanı, TİM İcra Kurulu Üyeleri, TİM Genel Sekreterliği yetkilileri, Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Mardin Sanayi ve İşadamı Derneği üyeleri ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı.

MARDİN, KISA SÜREDE 500 MİLYON DOLARI YAKALAR

2008 yılı sonu itibari ile 276,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Mardin'de 117 ihracatçı firmanın faaliyet gösteriyor. Bu ihracatın 263 milyon doları Irak'a yapıldı. Mardin'in bu yılın ilk altı ayındaki ihracatı da 192,7 milyon dolar oldu. Büyükekşi, Mardin'in kısa vadede 500 milyon dolar hedefini yakalamasının mümkün olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

"Bizim cevabını aradığımız temel soru; Mardin'de üretilen mal ve hizmet ürünlerinin miktarını ve katma değerleri nasıl arttıracağımızdır. Önerilen çözümleri sahiplenecek bir Yönlendirme Komitesi tarafından yapılacak planlamaya göre, her bir çözüm önerisi üzerinde daha geniş bir uzlaşı kurulması ve Yönlendirme Komitesinin, Mardin Valisi, Mardin Belediye Başkanı ve Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanından oluşmasının yeni teşviklerin uygulamaya konulduğu bir dönemde sinerji yaratacağına inanıyoruz. Nusaybin sınır kapısının açılması, mayınlı arazinin tarıma açılması gibi önlemlerin yanında diğer önlemlerin 'daha az önemli' olabileceği gibi bir eğilimden mutlaka uzak durulması gerekiyor. Kapı önemlidir, ama üretimi ve ihracatı tek başına kapı yapamaz."

ORTAK AKILDAN ÇIKAN 6 TEKLİF

TİM Başkanı ardından ortak akıl toplantısının sonuç bildirisinde yer alan ve öne çıkan bazı sonuçları şöyle açıkladı:

1- Mayınlı arazilerin organik tarım ve yan ürünlerine açılıp, sınır ticaret merkezlerinin kurulması gerekir. Irak Mardin'in en büyük pazarıdır, Suriye ise Mardin'in yüksek potansiyele sahip olduğu hedef pazardır. Mayınlı arazileri hem tarıma hem de sınır ticaret merkezlerine açabilirsek her iki ülkeye ve bu ülkelerin ardılı olan ülkelere ciddi ihracat artışı gerçekleştirebiliriz.

2- Bölgeden göç etmiş unsurların Mardin'e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği'nin de tekrar Mardin'e gelmesi simgesel olarak önemlidir. Bu hem bölgenin çok kültürlü kimliğine katkı olacak hem de bölgeye olan yabancı yatırımcı ilgisini arttıracaktır.

3- İnsan nitelik dokusunun geliştirilmesiyle üretim için ihtiyaç duyulan iş gücü karşılanmış olacaktır. Mardin Organize Serbest bölgesinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri nitelikli iş gücünün temel bir sorun olduğunu, yetkinleşen iş gücünü Mardin'de tutmakta sorun olduğunu ifade ettiler. Mesleki eğitimi geliştirmemiz gerekiyor. Biz TİM olarak ihracatçı birliklerinin bünyesindeki geçici eğitim merkezlerinin Mardin'e yönlendirilmesi noktasında üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.

4- Ar-ge ve tasarım kültürünün geliştirilip, tabana yaygınlaştırılması yoluyla markalaşma sağlanması Mardin'de üretim yapan firmaların gelirlerini ve karlılıklarını arttıracaktır.

5- Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için Mardin zengin bir potansiyele sahiptir. Solar enerji ve HES yatırımları için daha fazla girişimcinin bölgeye gelebileceğini düşünüyoruz. Solar enerji konusunda Türkiye'de potansiyeli en yüksek üç ilinden bir tanesi Mardin. Anadolu topraklarına bereket getiren güneş, açık gökyüzüyle en fazla enerjiyi Mardin'de üretiyor. Son yapılan teşvik düzenlemesi ile Mardin her türlü üretim için son derece cazip koşullara sahip oldu. Burada yapılacak yatırımlarda 7 yıl boyunca vergi avantajları sağlanacak. Organize Sanayi ve Serbest Bölgede yatırım için uygun araziler mevcut. Ortadoğu ülkeleri için üretim noktası olmak için gerekli tüm şartları Mardin gösteriyor.

6- Mardin'in çok kültürlülüğünün ve tarihi kimliğinin korunarak markalaştırılması gerekir.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.