Uslu, Gül'den "veto" bekliyor

Uslu, Gül'den "veto" bekliyor
Hak-İş Başkanı Uslu: Cumhurbaşkanımızın 'kiralık işçi' yasasını veto edeceğine inanıyorum

Hükümetle sendikalar arasındaki 'kiralık işçi' düzenlemesi tartışması büyüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlemenin birçok Avrupa ülkesinde uygulandığını ve istihdamı arttırdığını belirtirken, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Türkiye'de 'ödünç işçiye' geçmenin gayri ahlaki olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e düzenlemenin sakıncalarıyla ilgili rapor sunduklarını aktaran Uslu, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın ikna olduğuna inanıyorum. Yerindelik ve evrensellik açısından değerlendireceklerini söylediler. Veto edeceğine inanıyorum." dedi. 

Toplu görüşmeler ve kiralık işçi konusunda yoğun günler geçiren konfederasyonlardan Hak-İş'in başkanı Salim Uslu, bu süreçte yaşadıklarını Cihan'a anlattı. Türk-İş ve DİSK başkanlarıyla birlikte çıktıkları Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül'e 6 tablo sunduklarını aktaran Salim Uslu, "Bunların içinde Avrupa'daki sendikalaşma sayıları, ödünç işçi uygulamasına ilişkin tablolar var. ÖİB uygulamalarının sonuçlarına ilişkin yıllık değerlendirmeler var. Bunları Cumhurbaşkanına sunduk. Kayıt dışıyla mücadele ve ek istihdam sağlamak gibi iri laflar dışında bizim kadar ayrıntılı veri Cumhurbaşkanı'na gitmemiştir. Veto edeceğine inanıyorum. Veto olmazsa yasal hak arama noktasına gideceğiz." diye konuştu.

Köşk'te özellikle kiralık işçi konusu üzerinde durduklarını belirten Salim Uslu, artık Avrupa'da da bu uygulamadan vaz geçildiğini ifade etti. Düzenlemeyle ilgili İş Kurumu'nun yaptığı açıklamaların doğru olmadığını savunan Hak-İş başkanı, Türkiye'nin meslek envanteri olmadığını, Avrupa'da sendikasız işçilerin bile toplu iş sözleşmesinden yararlanabildiğini ama Türkiye'de böyle bir düzenleme bulunmadığını anlattı. Salim Uslu, "Avrupa'da var olup bizde olmayan bunca kurum olmadan sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeden ödünç işçiye geçmek gayri ahlakidir. Türkiye, bu iş uygulamasıyla ek istihdam oluşturmaz. İstihdamın yüzde 50'sinin kayıt dışı olduğu bir ülkede esnek çalışmayı savunmak doğru olmaz." diye konuştu.

Amele pazarlarını endüstri ilişkilerine taşımanın ne verimliliğe, ne istihdama ne de kaliteye hiçbir katkı sağlamayacağını öne süren konfederasyon başkanı Uslu, "Amele pazarlarındaki işçiyi istihdam etmeyeceğiz diye yasa hazırlarsanız, buraların yerini Özel İstihdam Büroları alır. Ne ücretlerde ne çalışma koşullarında hiçbir iyileşme olmayacaktır. 20 bin liraya çay bahçesi açılamazken istihdam bürosu açılabiliyor. Türkiye'deki istihdam bürolarının iki oda bir salondan oluşuyor. Meslek edindirme eğitimi veremezler." ifadelerini kullandı.

MASA BAŞINDA ANLAŞMAK EN İYİ GREVDEN DAHA İYİDİR

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, anlaşmayla sonuçlanan toplu görüşmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 241 binden fazla kamu işçisinin yeni dönem maaşlarını belirleyen rakamların kendilerini memnun etmediğine işaret eden Uslu, uzlaşmaya varmalarında, Türkiye'nin içinden geçtiği ağır kriz ortamının etkili olduğunu kaydetti. Eylemlerin ve grevlerin devam etmesinin krizin etkilerini daha fazla derinleştireceği endişesi taşıdıklarını aktaran Uslu, "Daha soğukkanlı daha sorumlu davranarak masa başında anlaşmak en iyi grevden daha iyidir. Bu konuda sendikalar sorumlu davranmışlardır. Yüzde 20 ile yola çıkıp yüzde 8'e imza atmanın anlaşılır tarafı yok. Hesabı kitabı iyi yapmak gerekiyor. En optimal noktayı bulup o noktada teklif yapmak gerekiyor." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.