Meram Tıp Fakültesi'nden Hepatit B'ye savaş
KONYA Selçuk üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne müracaat eden tüm hastalara Hepatit B antijen ve antikor testi yapılıyor. Virüs tespit edilen kişiler Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Ana Bilim Dalı'na yönlendirilerek tedavi altına alınıyor. Hepatit B virüsü rastlanmayan hastalara ise aşılama yapılıyor.
Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma çivi, "Sağlık ocaklarında 1998'den bu yana yeni doğanlar ve çocuklara düzenli olarak aşı uygulanıyor. Ancak polikliniğimizde yaş sınırlaması olmaksızın Hepatit B antijen ve antikoru bulunmayan herkese aşı uyguluyoruz. Toplumda hepatit, siroz ve karaciğer kanseri gibi enfeksiyona bağlı sorunları azaltmaya çalışıyoruz. 2005 yılında başlatılan uygulama kapsamında bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişiyi aşıladık." dedi.
Hepatit B'ye karşı başlatılan uygulama kapsamında 3 yılda yaklaşık 5 bin kişinin aşılandığını söyleyen Prof. Dr. çivi, poliklinikte haftada 1 gün gerçekleştirilen aşı uygulamalarının 3 yıldır devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. çivi, "Haftalık aşı sayımız 40-45'e ulaştı. Sağlık ocaklarında 1998 yılından bu yana yeni doğan ve çocuklara aşı uygulanıyor. Şu anda 10 yaş ve daha küçüklerin aşı programları düzenli olarak işliyor. Ancak daha büyük yaşlardaki aşı eksikliğini polikliniğimizdeki program ile kapatmaya çalışıyoruz. Böylece hepatit, siroz ve karaciğer kanseri gibi enfeksiyona bağlı sorunları azaltmaya çalışıyoruz." dedi.
Bir enfeksiyon hastalığı olan Hepatit B virüsle meydana gelmekte. Hepatit B karaciğerde ortaya çıkarak çabuk bulaşma özelliğine sahip bir hastalık. ülkemizde her 3 kişiden 1'i virüsle karşılaşmış olup, 10 kişiden 1'i virüsü vücudunda taşımakta. Taşıyıcılar virüsü kan ve vücut sıvıları ile diğer kişilere bulaştırır. Taşıyıcı ile kan ve vücut sıvıları yolu ile temas eden kişilerin aşılanmaları uzmalar tarafında şart olarak görülmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.