Tüketiciye 'yerli malı kullanın' uyarısı

Tüketiciye 'yerli malı kullanın' uyarısı
Rumelili Sanayici İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık, "Dünyanın tercih ettiği Türk malları ne yazık ki iç piyasada marka hastalığı sebebiyle yeterince ilgi görmüyor bu çıkmazı aşmalıyız." dedi.

'Türk Malı Bursa Malı Kullan Malı' kampanyasının basın toplantısı RUMELİSİAD Dernek Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türk malı kullanımını teşvik etmeye yönelik olarak düzenlenen kampanyayla ilgili açıklama yapan RUMELİSİAD Başkanı Vehbi Varlık, "Türk malının kullanımının özendirilmesi için başlattığımız kampanya ile RUMELİSİAD ve RUMELİSİAD üyelerinin işletmeleri Bursa'da yayın yapan tüm gazetelere 'Türk Malı Bursa Malı Kullanmalı' sloganıyla ilan vermeye başladı. Umarım konuya dikkatleri çekebiliriz." diye konuştu. 

Türk ekonomisinin tüm dünya ile birlikte çok büyük bir sınavdan geçtiğini vurgulayan Varlık, "Krizin hükmünü hala devam ettirdiği bir ortamda yerli malı kullanımına yönelik dikkatimiz ve duyarlılığımız her zamankinden çok daha fazla olmalı. Ayakta kalabilmek için birbirimize ihtiyacımız hiç bu kadar olmamıştı. Toplumun her kesimi tüketim alışkanlıklarını tekrar gözden geçirerek mümkün olduğunca yerli malı ürünleri tercih etmeli. Yerli malı tercih edilmesinin önemi daralan piyasa koşullarında bir kez daha arttı." şeklinde konuştu.

HÜKÜMETTEN SOMUT ADIM BEKLENTİSİ 

Türk ekonomisinin yüzde 13,8'lik oranla tarihinin en büyük küçülme oranlarıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Başkan Varlık, geçtiğimiz gün açıklanan sanayi üretimi endeksinde de geçen yıla oranla yüzde 17 oranında bir azalış olduğunu bu rakamında düşündürücü olduğunu kaydetti. 

Varlık, her şeye rağmen iş dünyasının ve vatandaşların üzerlerine düşen her türlü fedakarlığı yerine getirdiğini belirterek, "Her ne kadar geçen yıla göre sanayi üretiminde bir düşüş olsa da Nisan ayına göre yüzde 5'lik bir artış gözlemlendi. Bu durum krize rağmen Türk sanayicisi ve halkının krize direndiğini gösteriyor. Hükümetten hayatta kalma mücadelesinde attığı adımları daha da somutlaştırmasıdır." ifadesini kullandı. 

Varlık, bu direncin arttırılması için tüketim alışkanlıklarında da değişikliklere gidilmesi gerektiğine işaret ederek şu görüşleri kaydetti: "Tüm ülke olarak yerli malı kullanımına karşı duyarlılığımızı arttırmamız gerekli. Vatandaşlarımız marka tutkularını dizginlemeli, sanayicilerimiz üretimlerindeki hammaddelerin yerli olmasına dikkat etmeli. Buna ek olarak kamu da yerli malı kullanımına duyarlı olmalı. Başbakan'ın yerli malının kullanımına dikkat edilmesine yönelik çıkarttığı genelge kamuda titizlikle uygulanmalı. Varlığına dikkat bile edilmeyen bu genelgeye tekrar dikkati çekmek istiyorum." 

RUMELİSİAD ÜYELERİ TEK SES

RUMELİSİAD Başkan Yardımcısı Naci Şahin de, hafriyat aşamasından anahtar teslimine kadar yerli hammadde kullanılması gerektiğini vurguladı. 

Şahin, "Yerli ürünler hiçbir zaman yabancı ürünler karşısında bizleri mahcup etmedi. Türk inşaat şirketleri projelerde yüzde 100 yerli ürünler kullanmalı." dedi. 

RUMELİSİAD Başkan Yardımcısı Av. Erol Kılıkçıer ise küresel krizin adliyede görülen davalarda da kendisini hissettirdiğine değinerek, ödenmeyen çek ve senet davaları ile haciz davalarında büyük artış olduğuna işaret etti. RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gümrük Müşaviri Selçuk Şahinoğulları da mesleği dolayısıyla krizin nabzını yakından takip edebilme fırsatını yakaladığını belirterek, son aylarda ihracat ve ithalatta küçükte olsa bir kıpırdanma olduğunu sanayi üretiminde gözlemlenen Nisan ayına göre yüzde 5'lik artışın bu hareketlenmenin bir sonucu olduğunu dile getirdi. 

VERGİSİNİ TÜRKİYE'YE ÖDEYEN TÜRK MENŞEİLİ HER MAL TÜRK MALIDIR 

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şahap Aktaş da Türk malı kavramına açıklık getirerek, "Bizler Türkiye'nin istihdamına katkı sağlayan Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış vergisini veren, Türk menşeli ürünler üreten tüm uluslararası şirketlerin mallarını da Türk Malı olarak değerlendiriyoruz. Türk Malı kavramına bakış açımız budur. Başlattığımız kampanyada bu durumun göz önüne alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

Gelen bir soru üzerine otomotiv ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulunan Aktaş, şunları söyledi: "Hükümetin yaptığı ÖTV indiriminden otomotiv endüstrisi pozitif olarak etkilendi. İç piyasanın derinleştirilmesine yönelik başka tedbirlerinde alınmasını bekliyoruz. Öte yandan Avrupa'nın hafif ticari araç üretim üssü haline gelen Türkiye Avrupa piyasalarındaki açılmayla beraber yeniden ihracat rakamlarında artışı yakalayacaktır. İhracat rakamları değerlendirilirken Avrupa'nın yüzde 65'lik ağırlığını da dikkate almak gerekli." 

Basın toplantısına Başkan Vahbi Varlık'ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Naci Şahin, Erol Kılıkçıer, Rahmi Yaran Yönetim Kurulu Üyeleri, Selçuk Şahinoğulları, Musa Loyan, , Recep Bölükbaşı, Şahap Aktaş, Yasemin Kabukoğlu, Ömer Kumova ve Serhat Aytı 'Yerli Malı Bursa Malı Kullan Malı' yazan tişörtlerle katıldı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.