Demir eksikliği pekmezle giderilmez

Demir eksikliği pekmezle giderilmez
Uzmanlar, demir eksikliğine bağlı kansızlığın giderilmesinin pekmez, mercimek ya da kuru üzümle sağlanamayacağını belirterek, kırmızı etin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını söylüyor.

DENİZLİ Denizli Devlet Hastanesi iç hastalıkları ve hematoloji uzmanı Doç. Dr. Sami Kartı, kırmızı etin az yenmesinden kaynaklanan demir eksikliğinin ülser, emilim bozukluğu, mide ve bağırsak kanserine sebep olabileceğini savundu. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın toplumun önemli bir problemi olduğunu ifade eden Kartı, "Anemiler (kansızlık), sıklıkla karşılaştığımız hematolojik rahatsızlıklardan biridir. Özellikle doğurganlık çağındaki hanımlarda sıklıkla görülür. Halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi ve çarpıntı gibi şikâyetlerle başvuran bu hastalarda önemli olan, demir eksikliğine yol açan sebebi bulmaktır. Hanımlarda sebep çoğunlukla âdetlere bağlı kan kaybıyken erkeklerde ve 45 yaşın üstündeki hastalarda mide ve bağırsak sistemiyle ilgili rahatsızlıklar olabilir" dedi.

Kansızlığın kırmızı etin az yenmesinden kaynaklandığını söyleyen Kartı, özellikle alım gücü düşük kesimlerde yüzde 80 oranında kansızlık görüldüğünü belirtti. Kansızlığın halsizlik ve çabuk yorulmaya sebep olması dolayısıyla iş gücü kaybına yol açtığını da ifade eden Sami Kartı, "Bu kaybın önüne geçmek için kırmızı etin yeterli miktarda yenmesi gerekiyor. Halbuki çoğu kişinin maddi durumu buna uygun değil. Etin yerine mercimek, pekmez ya da kuru üzüm yenmesi gerektiği söylenir ancak bu yanlış bir inançtır, çünkü etin içinde bulunan demirin yerini hiçbir besin tutmaz. Kırmızı ette bulunan demir değerini yakalamak için litrelerce pekmez yemek gerekir. Et yemeyenlerse bu eksikliği gidermek için demir preparatı kullanabilir" şeklinde konuştu.

Demir eksikliğinin bir teşhis değil, bir bulgu olduğunu da anlatan Doç. Dr. Kartı, böyle bir hastada ülser, emilim bozukluğu, mide ve bağırsak kanseri de görülebileceğini kaydetti. Demir eksikliği olan kişilerde killi toprak yeme gibi yanlış bir eğilim olduğunu da hatırlatan Kartı, şunları söyledi:

"Killi toprak yiyenler, bunu akrabalarından gizler, çünkü utanırlar. Bunun bir hastalık belirtisi olduğunu bilmezler. Bu durum daha çok köylerde yaygındır ancak köylü kesim killi toprak yerken şehirli kesim kahve ya da kâğıt yiyor, buz kemiriyor. Demir eksikliği giderilince bu şikâyetler geçiyor. Demir eksikliği mi toprak yeme eğilimi yapıyor yoksa toprak yemek mi demir eksikliği yapıyor şu an için bilinmiyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.