'Evde içilen sigara çocukları astım yapabiliyor'
BURSA Anne ve babası sigara içtiği çocukların solunum yolu hastalıklarına yakalanma risklerinin de diğer çocuklara oranla 2 kat daha fazla olduğunu kaydeden Dr çelik, "Ortakulak iltihabı riski 8 kat daha fazladır. Lösemiye yakalanma riski 10 kat daha fazladır. Yılda 30-80 adete yakın miktarda sigarayı farkında olmadan içmektedirler. Annesi hamilelik sırasında sigara içen çocukların aniden ölme riskleri 2 kat daha fazladır. çocuklar anne-babalarınızın yanınız da sigara içmelerine izin vermeyin." diye konuştu.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı çelik, bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesinin özel bir önem arz ettiğini kaydetti. Dr. çelik, Sağlık Bakanlığı'nın üyelik için başvuruda bulunduğu Uluslararası Kanser Kontrol örgütü'nün (UICC) başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Gününün bu yılki temasının 'çocuklar İçin Sigarasız Bir çevre' olarak belirlendiğini vurguladı.
çelik, "Bugünün hedefi de dünyada 700 milyon çocuğun sigara dumanıyla kirlenmiş hava soluduğuna dikkat çekilerek yetişkinleri ve ebeveynleri çocuklarla birlikte bulundukları ortamları sigaradan arındırma sorumluluğuna yönlendirmek olacaktır. Dünyadaki çocukların yüzde 50'si pasif içici durumundadır. Kapalı alanlarda çocukların maruz kaldıkları tütün ürünleri ve sigara dumanı onların pasif içici olmalarına sebep olmakta ve hem çocukluk hem de erişkinlik yıllarında, ciddi sağlık risklerini beraberinde getirmektedir. Pasif içiciliğin azı çoğu olmaz, hepsi zararlıdır. Evler, çocukların sigara kullanıcısı aileleriyle ve diğer erişkinlerle en çok zaman harcadıkları ortamlardır. Bu yüzden de pasif içiciliğin en çok meydana geldiği yerlerdir. Pasif içiciliğin, düşük kilolu doğum, ani bebek ölümü sendromu, kulak iltihabı, akciğerlerin az gelişmesi, bronşit ve zatürre, astım, öksürük ve hırıltılı soluma riskleri vardır." dedi.
Dünyadaki çocukların yüzde 50'sinin pasif sigara içicisi konumunda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, evde anne-babasının sigara içen çocukların başta astım olmak üzere birçok hastalığa yakalanma risklerin diğer çocuklara oranla daha yüksek olduğunu belirtiyor. Türkiye'de, kanserle mücadelede hedefin 2020 yılına kadar 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini yüzde 15 azaltılması olduğu bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.