Hisarcıklıoğlu: Hızlı bir rüzgara ihtiyaç var!

Hisarcıklıoğlu: Hızlı bir rüzgara ihtiyaç var!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, krizden çıkışta iç piyasayı canlandırmak gerektiğini belirterek, düşük gelirlilerin harcama kapasitesinin arttırılmasını istedi. Harcama çeki talebine göndermede bulunan Hisarcıklıoğl

TOBB'un 32 sivil toplum kuruluşuyla yürüttüğü 'Kriz Varsa Çare de Var' kampanyasının 5. ayağı Adıyaman'da yapıldı. Hisar Düğün Salonu'ndaki 'Biri Varsa Hepsi Var Üretim İstihdam Tüketim' sloganıyla kamuoyuna tanıtılan toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, toplantının Adıyaman'da düzenlenme gerekçesini krize rağmen ekonomideki başarısı olarak açıkladı. Türkiye'de açılan şirket sayısında yüzde 20 azalma varken Adıyaman'da yüzde 5 artış olduğunu ifade eden Başkan, ihracat rakamlarında Türkiye'de yüzde 31 düşüş yaşanırken, Adıyaman'daki düşüşün sadece yüzde 8'de kaldığına vurgu yaptı. "Adıyaman'daki birlik beraberliğin ürünü bütün bunlar." diyen Hisarcıklıoğlu, Adıyamanlı işadamlarının teşvikte neden 4. bölge olmadı şikayetlerden vazgeçmesini istedi. Firma sahiplerine "Aman enerjinizi boşuna harcamayın. Eski motivasyonunuzu kazanıp üretime yatırama devam etmeniz lazım. Adıyaman zenginse Türkiye zenginleşir." çağrısında bulundu. 

Hisarcıklıoğlu, son yıllarda sürekli kavga edilip her konuda bölündüklerini bunun üzerine global kriz eklenince ekonomisinin yüzde 13,8 küçüldüğünü vurguladı. Bu nedenle düzenlenen kampanyanın 50. gününü doldurduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kampanyaya desteğin hükümet, muhalefet ve kamuoyundan destek bulduğunu aktardı. Hisarcıklıoğlu, şu ana kadar 52 ilde valilerin, belediye başkanları, siyasi parti temsilcilerini ve üreten Türkiye platformu üyelerinin alışveriş organizasyonları düzenleyerek bölgelerinde ekonomiye hareketlilik kazandırdığını dile getirdi.

HARCAMA ÇEKİ TALEBİ

Hisarcıklıoğlu, hükümet yetkililerinin karşı çıktığı harcama çeki talebini yeniledi. "Gemiyi limandan çıkarmak için güçlü bir rüzgara ihtiyaç vardır." diyen Başkan, krizde fırtınanın durulmaya başlamasıyla önemli olanın ağaçların yeniden tomurcuklanmaya başlaması değil, mevcut tomurcukların daha patlamadan kurumasını önlenmesi olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Bunun yolu düşük gelirlilerin harcama kapasitesini geliştirecek, üretimi teşvik edecek yeni adımların atılmasıdır. Tüketiciye eve kapanma derken özel sektörün de elini taşın altına sokması gerekmektedir." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, ülke olarak bu krizden çıkılacağına yönelik inancın tam olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise krizden çıkmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini aktardı. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise tüketicinin desteklenmesini ve bunun için harcama çeki verilmesini istedi. Üreticinin ürününün satılabilmesi için talep artışının sağlanması gerektiğini kaydeden Akyıldız, "Dar ve orta gelirlilere aylık 200 liralık harcama çeki verilmesi ve bir yıllık 12 milyar liralık hareketlilik kazandırılmalıdır." dedi. MÜSİAD Başkanı Ömer Vardar da iç talebin canlanmasıyla ekonominin canlanacağını dile getirdi.

Toplantıya TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Alışveriş Merkezleri Perakendeciler Derneği Başkanı Ahmet Nane, Birleşmiş Markalar Birliği Başkanı Ekrem Akyiğit'in yanı sıra TİSK, Hak-İş, TÜSİAD, TİM, TÜRKONFED, AGSD, DEİK, TİKAD, TÜMDSİAD, BAKTAD, MOBİSAD, OSBÜK, PARSİAD, TÜFOD, MOSDER, OMSİAD, TÜRES, MUDER ve İGİAD, Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği, Alışveriş Merkezi Yatırmcıları Derneği, Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği, Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği ve Örme Sanayicileri Derneği'nin temsilcileri katıldı. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.