Esnafa iş güvenliği anlatıldı

Esnafa iş güvenliği anlatıldı
Adana Mermerciler Briketçiler ve Karocular Odası Başkanı Bülent Örgü, Türkiye'de yaşanan iş kazaları nedeniyle her 5 saatte bir işçinin öldüğünü, meslek hastalıkları ve iş kazalarının ülkeye toplam maliyetinin ise yılda 4 milyar TL olduğunu söyledi.&

Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB)'ne bağlı Adana Mermerciler Briketçiler ve Karocular Odası tarafından "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Semineri" düzenlendi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde gerçekleştirilen seminere Adana ESOB Başkan Vekili Aydın Hür ile çok sayıda oda üyesi esnaf katıldı. 

Yaklaşık 3 saat süren seminerin açılışında konuşan Bülent Örgü hedeflerinin kendi iş kollarında 'sıfır iş kazası" olduğunu söyledi. 

İstatistiklere göre, Türkiye'de yaşanan iş kazaları nedeniyle her 5 saatte bir işçinin öldüğünü hatırlatan Örgü, meslek hastalıkları ve iş kazalarının ülkemize toplam maliyetinin ise yılda 4 milyar TL olduğunu vurguladı. Dünya Çalışma Örgütü'nün verilerine göre de dünyada her yıl 270 milyon iş kazasının gerçekleştiğini ve her yıl 2 milyon 200 bin insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Örgü, Türkiye'de her yıl 6 bin kişinin iş kazası ya da meslek hastalıkları nedeniyle vefat ettiğine dikkat çekti. 

Örgü, yıllık 350 bin kişinin iş kazası, 1 milyon 700 bin kişinin de meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini anlatırken, "Türkiye, sanayi ve çalışma raporlarında, ölüm ve yaralanmalarda rekorlara koşma yolundadır. Türkiye'de en fazla iş kazaları, 50'den az işçinin çalıştırıldığı, iş sağlığı ve güvenliği kurulu, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hemşiresi veya sağlık memuru gibi zorunlulukların bulunmadığı KOBİ'lerde meydana gelmektedir. İş kazalarının en yüksük olduğu saatler, çalışma diliminin ilk saatleridir. En fazla yaşanan sektör ise yüzde 14 ile metal, ikincisi de inşaat, üçüncüsü de kömür sektörüdür." diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Gökhan Çevik ise iş kazasının planlanmamış ve beklenmeyen bir olay sonucunda sakatlanma ve zararlara yol açan durum olduğuna dikkat çekerken, çalışırken riski en aza indirmek gerektiğini söyledi. İş kazalarının, insan hataları ve makinelerden kaynaklanabileceğini, bunun da el, kol, parmak yaralanmalarına yol açabileceğini aktaran Çevik, çalışırken iş gözlüğü kullanılması, metal atıklarının eldivenle toplanması, çalışan makineyi elle frenlemeye çalışılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Seminer sonrası düzenlenen törende katılımcılara sertifika verildi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.