Türkiye'de her yıl 52 bin insan kanserden ölüyor
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, her yaş ve bireyde görülebilen kanserden her yıl 7.6 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi Pataloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Prof. Tuncer, 2015'te 9 milyon, 2030'da 11.4 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yetireceğinin tahmin edildiğini kaydetti.
Prof. Dr. İlhan Tuncer, 3 Ocak 2008'de kabul edilen 5727 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının önlenmesi Kanunu'nun aktif ve pasif içiciler için 'kurtuluş yasası' olarak değerlendirdi.
Adana'daki kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu İl Tütün Kurulu'nun Dünya Kanser Günü nedeniyle Hekimevi'nde düzenlediği toplantıda konuşan Tuncer, Türkiye'de her yıl 52 bin insanın kanser nedeniyle öldüğünü bildirdi.
Tuncer, her sene 100 bin yeni kanser olgusunun görüldüğünü de vurguladı. Kanserden ölenlerin yüzde 40'nın önlenebilir, diğerlerinin ise erken tanı ile tedavi edilebileceğini dile getiren Tuncer, hastalıktan korunmanın yollarını tütün kullanımının önlenmesi, dengeli beslenme, bazı mikroorganizmalara karşı aşılanma, egzersiz yapma, çevre temizliğini sağlama gibi faktörlere bağladı.
Akciğer kanserlerinden yüzde 80-90'ı, tüm kanserlerden ölümlerin yüzde 30'nun sigara kullanımıyla ilişkili olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İlhan Tuncer, tütün kullanımıyla alakalı kanser türlerlerinin en önemlilerini gırtlak, akciğer, yemek borusu ve mide diye sıraladı.
Türkiye'nin sigara tüketiminde dünyada 7., Asya ülkeleri arasında 3. sırada yer aldığını anlatan Tuncer, "Sigara aktif ve pasif içicilerinde, kanser, kalp-damar ve solunum sistemleri hastalıkları başta olmak üzere bir çok önemli sağlık sorunu oluşmaktadır." dedi.
çocukların yüzde 50'sinin evlerinde sigara dumanına maruz kaldığının altını çizen Tuncer, pasif sigara içiminin de kansere sebep olduğunu aktardı.
Eşleri sigara içen kadın da yüzde 20, erkekte yüzde 30; işyerlerinde ise kadınlarda yüzde 16, erkekte yüzde 19 kanser gelişme riski tanımlandığını açıklayan Tuncer, 3 Ocak 2008'de TBMM'de kabul edilen 5727 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının önlenmesi Kanunu'nun aktif ve pasif içiciler için bir kurtuluş yasası olarak değerlendirilmesini istedi.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Turgut Arpacı ise sigarayla mücadele etmek amacıyla oluşturulan İl Tütün Kurulu'nun çalışmalarını aktardı.
Tüm kanser türlerinin önemli bölümüyle ilgili olan sigaranın bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedeni olduğuna işaret eden Arpacı, "Sigara içmenin yalnız içenler yönünden ele almak yeterli bir yaklaşım değildir. İçen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum enfeksiyonları ile astım daha sık görülür." şeklinde konuştu.
çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kocabaş ise sigara içiminin en tehlikeli halk sağlığı sorunu olduğuna işaret etti.
Sigaranın her gün 11 bin insanın ölümenden sorumlu olduğunu belirten Kocabaş, yeryüzünde yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birinin sigara içtiğini söyledi.
Dünya genelinde 1.25 milyar kişinin sigara içtiğine değinen Kocabaş, 2025 yılında sigara içen insan sayısının 1.6 milyar kişiye ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.