Sigarayı bırakmak için büyük fırsat
Yaklaşan sigara yasağı ile birlikte sigara tiryakileri de bu alışkanlıklarından vazgeçmek için çözüm yolları aramaya başladı bile. Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli alışkanlıklardan birinin sigara olduğunu söylüyor. Sigara dumanı, içindeki yaklaşık 5 bin civarında zararlı madde vücuda alındığında, çok sayıda hastalığa neden oluyor. Sigara akciğerler ve kalbe olan zararlı etkileri dışında, neredeyse vücuttaki tüm organları etkileyen bir dizi problemi de beraberinde getiriyor.
EV HARİÇ KAPALI ALANDA YASAK
Yasakla eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları.
Kafetarya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları.
Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçları.
Okullar, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları.
Apartman merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanları.
Yasada kapalı alan tanımı
Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında, bütün yan yüzeyleri veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir.
KONUT VE AÇIK ALANLARDA SERBEST
Konutlar.
Tüm binaların açık alanları.
Yaşlı bakım evlerinin, ruh ve sinir hastalıklarının yataklı birimleri, ceza infaz kurumları, şehirler arası veya uluslararası yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'luk kısmı.
Spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinde, toplam seyir alanının yüzde 50'si. Tütün tüketen müşterilerin konaklamasına tahsisi edilmiş otel odaları.
CEZASI NE OLACAK
Yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.
SİGARA İÇEN DOKTOR KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR
Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin, ABD'de yılda 430 bin insan, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşitin yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlerde yüzde 3, günde 1 paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde yüzde 217'dir.
Sosyal, psikolojik ve genetik faktörlerin bileşimi sonucu ortaya çıkan sigara alışkanlığı, daha çok çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıkıyor. Çocukların dörtte üçü, ebeveynleri sigara içsin veya içmesin 5 yaşına geldiklerinden sigarayı öğrenmektedir.
Gençlik çağlarında sigaraya başlama nedenleri arasında; arkadaşlara uymak, dışlanmaktan çekinmek, cool görünmek, bağımsızlık arayışı, özenme, eğitim yıllarında yaşanan stres (özellikle üniversite çağı), öğretmenlerin sigara içmeleri, sigara içen modeller (gençlik, moda ve erkek dergileri), doktorların sigara içmeleri sigara içen kişiler üzerinde çok olumsuz etki yapmakta, kişiye sigara içmek için kendince bir neden bulma hakkı tanımaktadır), sigara şirketlerinin reklamları (ağızlarındaki sigara bulunan kovboy resimleri ve filmleri, şık ve zengin ortamlarda sigara içilmesi…)
Yanan her sigara sağlığı yok ediyor!
Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık akciğer kanseridir. Sigara içen bir kişinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma riski 8-10 kat daha fazladır.
Sigara ile birlikte alınan nikotin vücuda ilk girdiğinde kan basıncı ve nabız yükselir, sindirim yavaşlar.
Sigara içenlerde ortaya çıkan bir başka önemli hastalık da, KOAH'dır. Bu hastalıklar, öksürük ve balgam çıkarma ile başlayıp hava yolları ve akciğerlerde harabiyet ve ileri yaşlarda nefes darlığıyla seyreden hastalıklardır.
Sigarayı bırakmaya hazırlık döneminde öneriler
Sigarayı bırakma kararında olumlu düşünün. Başarılı olacağınıza inanın.
Sigarayı neden bırakmak istediğinizi listeleyin ve bir kağıda yazın.
Sigara yüzünden toplumda ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünüzü unutmayın.
Sigarayı bırakmak için özel bir gün saptayın. Doğum günü, evlilik yıldönümü, evlilik vs…) günü düşünün ve her yıl çifte kutlama yapın.
Sigarayı bırakacağınız günü çevrenize ilan edin. O gün size önemli bir destek gelecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.