Memurun alım gücü eridi mi?
Konfederasyonun araştırma birimi KESK-AR'ın, Türkiye İstatistik Kurumu ve Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne ait katsayı ve istatistikleri kullanarak yaptığı araştırmaya göre, kamu emekçilerinin maaşları, son 2 yılda TÜFE karşısında reel olarak yaklaşık yüzde 1, gıda fiyat artışları karşısında yüzde 8, kira karşısında yüzde 5, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar karşısında yüzde 13, su ve diğer konut harcamaları karşısında yüzde 11 kayıp yaşadı.
-HER 5 EKMEKTEN 1'İ EKSİLDİ-
Kamu emekçilerinin, iki yıl içinde alım gücünün en fazla azaldığı ürünlerin sırasıyla yüzde 45'lik gerilemeyle mercimek, yüzde 27.9'luk gerilemeyle bulgur, yüzde 24'lük gerilemeyle pirinç, yüzde 22'lik gerilemeyle makarna olduğu belirtilen araştırmada, ayçiçek yağı fiyatları karşısındaki gerilemenin yüzde 21, mısırözü yağı fiyatları karşısındaki gerilemenin de yüzde 19 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.
Kamu emekçilerinin maaşlarının dana eti karşısında yüzde 5, koyun eti karşısında yüzde 17 kayıp yaşadığı bilgisine yer verilen araştırmada, "Ekmekteki alım gücü kaybı ise yüzde 17. Yani kamu emekçisinin evine giren her 5 ekmekten 1'i enflasyon nedeniyle eksildi" denildi.
-ALIM GÜCÜ MP3 KARŞISINDA ARTTI -
Kimi ürünler karşısında, kamu çalışanlarının alım gücünün arttığına dikkat çekilen araştırmada, "Kamu emekçisinin alım gücünü en çok arttırdığı ürünler, sırasıyla müzik seti, internet ücreti, elektrikli kesici aletler, MP3 çalar gibi teknolojik ve karın doyurmayan ürünler oldu" yorumu yapıldı.
Araştırmada, ekonomik krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı Eylül 2008'den Temmuz 2009'a kadar emekçilerin kaybının yüzde 15 düzeyinde olduğu öne sürüldü.
Krizin etkisiyle alım gücünde yaşanan düşüşlerin, enflasyon oranlarını belli oranlarda aşağı çektiğine işaret edilen araştırmada, ancak özellikle geçen yıl gıda fiyatlarında yaşanan yüksek artışların, "mutfaktaki enflasyonu", açıklanan enflasyonun çok daha üzerine çıkardığı belirtildi. Araştırmada, şu görüşlere yer verildi:
"Teknolojik gelişmeye koşut olarak elektronik ürünlerin fiyatlarında yaşanan düşüşler, enflasyonu aşağı çekmekte, bu ürünlerin hesaplama kapsamında yer alması gizli bir yoksullaşmaya neden olmaktadır. Bunun nedeni, çalışanlara, yaşamsal olmayan ürünlerin de dikkate alındığı hesaplama sonunda orta çıkan enflasyon doğrultusunda zam yapılmasıdır. Bu yöntem nedeniyle fiyat artışları karşısında emekçilerin içine düştüğü durum göz ardı edilmektedir."
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.