Depresyonu ciddiye alıyor musunuz?

Depresyonu ciddiye alıyor musunuz?
Türkiye'de en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıkların başında depresyon geliyor. Ancak uzmanlar, 'Türkiye'de psikiyatrik sorunlar çok, hekime başvuru oranı çok az' diyor.

Niğde'de her ay ortalama 2 bin kişinin psikiyatrik sorunlardan hastanelere müracaat ettiği belirtildi. Buna rağmen depresyonun halk arasında yeteri kadar ciddiye alınmadığını belirten Niğde İl Sağlık Müdür Vekili Dr. özgür çakır, anne karnındaki bebeklerin bile depresyondan etkilendiğinin yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını dile getirdi.

çakır, depresyonda keyifsizlik, isteksizlik, hayattan zevk alamama, moral bozukluğu, enerjisizlik gibi temel ruhsal bozukluklar ile birlikte bunlara eşlik eden iştah ve kilo kaybı, uyku bozukluğu, cinsel istekte azalma ve halsizlik gibi bedensel belirtilerin ön planda yer aldığını anlattı.

En önemli riskin intihar girişimi olduğunu vurgulayan çakır, umutsuzluk ve tükenmişlik hissinin ağır basmasının intiharı tetikleyeceğine işaret etti.

"İntiharla ilgili herhangi bir bulgu ciddi şekilde değerlendirilmelidir" diyen çakır, depresyona yol açan etkenlerin her zaman bilinemeyeceğini de ifade etti.

çakır, "Bazen günlük hayatımızda depresif belirtiler yaşayabiliriz. Bu durumlarda endişeye gerek yok. Fakat belirtiler günlük yaşamımızı ve ilişkilerimizi etkiliyorsa, bunun yanında gün boyu sürüyor, 15 günden fazla bir zaman oluyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.