Tüpraş, demiryolu ile akaryakıt taşımacılığına başladı
KOCAELİ Kırıkkale Rafinerisi'nde ihtiyaç fazlası 732 ton kurşunsuz benzini taşıyan şirkete ait 17 vagon, TCDD'ye ait lokomotifle İzmit Rafinerisi'ne getirildi.
Rafinerilerde verimliliğin artırılması, üretimin güvenli biçimde sürekliliğinin sağlanması, ürün ve üretim kayıplarının en aza indirilmesi için planlanan yeni iş hedefleri doğrultusunda uygulama başlatıldı. Demiryolu taşımacılığı ile ilk etapta, üretim ve talep dengesine göre Tüpraş'ın İzmit, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri arasında yılda yaklaşık 2 milyon ton ürünün taşınması planlandı. Rafinerileride üretilen ürünler, arz fazlası olan bölgeden, talep olan bölgeye demiryolu ile taşınarak verimliliğin artırılması sağlanacak.
TCDD'nin Tüpraş'a kendisine ait 151 adet sarnıçlı vagon ile taşımacılık yapmasına ilişkin izni vermesinin ardından, satın alınan ilk etap 41 adet vagon için EPDK ve TCDD'den akaryakıt taşımacılığı kapsamında gerekli izinler alındı. Demiryolu ile akaryakıt taşımacılığının yapılabilmesi için İzmit Rafinerisi'nde 14.390.000 YTL, Kırıkkale Rafinerisi'nde 5.696.000 YTL, Batman Rafinerisi'nde ise 396.781 YTL olmak üzere vagon dolum, boşaltım tesislerinin revizyonu için toplam 20.482.781 YTL ve yeni vagon alımları çerçevesinde ise 1.864.800 YTL yatırım gerçekleştirildi.
Yaklaşık iki yıldır süren çalışmalar sonucunda ilk kargo, Kırıkkale'den İzmit'e getirildi. Kırıkkale Rafinerisi'nde ihtiyaç fazlası 732 ton kurşunsuz benzin Kırıkkale Yahşihan Tren İstasyonu'ndan Kocaeli'nin Körfez Tren İstasyonuna önceki gün ulaştı. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve diğer yöneticiler tarafından karşılanan katar, İzmit Rafinerisi vagon dolum ve boşaltım tesislerine getirilerek, ürün piyasaya sunulmak üzere rafineri tanklarına aktarıldı.
İlk katarın İzmit Rafinerisi Vagon Dolum Boşaltım Tesislerine ulaşması nedeniyle düzenlenen seremoniye katılan Genel Müdür Yavuz Erkut, "Rafineriler ve bölgeler arası ürün ve talep dengesizliklerini gidermek, rafineriler arasındaki sinerjiyi geliştirmek amacıyla başlattığımız bu uygulama ile atıl kapasite kullanılırken ülke ekonomisine ilave katma değer sağlanmasına imkan verecektir." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.