Katsayı'nın kalkmasına en çok bu il sevindi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun üniversiteye girişteki farklı katsayı uygulamasını kaldırma kararına, Denizli sanayicisinden de destek geldi. Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden birisi olan Denizli'deki işadamı ve sivil toplum örgütü başkanları, kararı olumlu bulduklarını söyledi. Katsayı uygulaması yüzünden özellikle nitelikli eleman bulmakta çok sıkıntı çektiklerini ifade eden sanayiciler, meslek liselerine daha çok önem verilmesi noktasında birleşiyor.
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, meslek liselerinin önüne geçmişte bazı siyasi sebeplerle koyulan katsayı engelinin sanayiciye büyük darbe vurduğunu söyledi. Gelişmiş ülkeler mesleki eğitime ağırlık verirken Türkiye'de tam tersinin uygulandığını vurgulayan Özer, "Geçen 10 yıl, hem eğitimimiz hem de sanayicimiz açısından kayıp olmuştur. Bu dönemde sanayici ve işletmeciler, kurslardan veya kendisi yetiştirerek vasıflı eleman temin etme yoluna gitti. Elbette YÖK'ün kararını destekliyoruz." dedi. YÖK'ün, meslek liseleri hakkında bundan sonra engelleyici değil, tersine özendirici kararlar almasını da isteyen Özer, "Avrupa'da meslek liselerinin oranı yüzde 70 civarında. Türkiye'de ise yüzde 25-30. Bu aslında iş dünyası için felaket denilebilecek bir orandı. Açığın kapatılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Katsayının, geçmişte imam hatip liseleri için koyulduğu söylendi. Bir eğitim sisteminde, 'Bu öğrenciler başarılı, üniversiteye girmesin, engelleyelim.' diye karar alınır mı? Katsayının kalkmasının, kesinlikle ülkemizin yararına olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, meslek liseleri için yapılan her türlü değişikliği, yatırımı ve teşebbüsü desteklediklerini bildirdi. Keçeci, "Ne çektiysek, fabrikamıza gelen meslek sahibi olmayan işçi ve teknisyenlerden çektik. Tarladan geldikleri için neredeyse bir sene, fabrikamızdaki aletleri tanımakla geçiyor. Meslek lisesi veya yüksekokullarından gelenleri özellikle tercih ediyoruz." açıklamasında bulundu.
DSO Başkan Yardımcısı ve Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı İsmail Yılmaz da katsayının kalkmasını olumlu bulduklarını bildirdi. Yılmaz, yeterli meslek elemanı bulunmamasının ülke sanayisinin en büyük problemi olduğunu dile getirdi. Yılmaz, en büyük sıkıntılardan birinin meslek liselerinin sağlıklı çalışamaması ve yeterli olmaması olduğunu vurgulayarak, "Bize başvuranları, fabrikamızda uzun eğitimlerden geçirdikten sonra çalıştırabiliyorduk. Bundan dolayı verim ve zaman kaybı oluyordu. Yetişmiş eleman olduğu zaman sanayici daha hızlı yol alır." ifadelerini kullandı. Almanya'nın yüksek teknolojisinin, tamamen meslek okullarından çıkan öğrencilerden kaynaklandığını aktaran İsmail Yılmaz, "Türkiye bu konuda çok geç kalmıştır fakat her şeye rağmen bugünden başlamak lazım. Katsayı engelinin kalkmasının, meslek liselerine ilgiyi artıracağını düşünüyorum. Bence bu da yeterli değil. Meslek liselerinin alt yapısına bir an önce makine ve teçhizat desteği verilmeli. Bunu devlet yapamıyorsa, halk hareketi olarak kampanya düzenlenmeli." diye konuştu.
Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Raşit Güntaş ise geçmişteki uygulamayı haksızlık olarak değerlendirdi. Güntaş, katsayının 10 yıldır meslek liselerini engellediğini kaydederek, "Bu karar, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır. Faydalı bir girişimdir, destekliyorum." dedi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.