Bürokrasiye çeki düzen

Bürokrasiye çeki düzen
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bürokrasinin azaltılmasına yönelik yönetmeliğin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini bildirdi.

"Eğer Sayın Cumhurbaşkanımızdan dönerse yarın büyük ihtimalle Resmi Gazete'de yayımlanacak" dediği yönetmeliğin kapsam ve işleyişini açıklamak üzere Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dinçer, yeni düzende artık resmi işlemlerde vatandaşlardan çok sayıda belge istenmesinden vazgeçildiğini vurguladı. 

Dinçer, "Düzenleme ile artık biz uluslararası alanda mizah konusu olmaktan kurtulacağız. 'Issız adalara düşerseniz yanınıza ne alırsınız?' diye sorulduğunda Türkler artık, 'Nüfus cüzdanı sureti, 6 fotoğraf ve ikametgah ilmühaberi' demeyecekler" diye konuştu. 

Vatandaşa hizmet sunumunu geciktiren ve görevini yerine getirmeyen memurlara yönelik cezai yaptırım uygulanacağını bildiren Dinçer'in verdiği bilgilere göre, "Bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi" başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapılarak yayıma hazır hale getirildi. Bu değişikliklerle, 46 yetki merkezden taşraya, 26 yetki de valilik ve bölge müdürlüğünden alt kademelere devredildi.

Nüfus cüzdanı örneği, ikametgah, sabıka kaydı, sağlık kurulu raporu, noter onaylı fotokopi gibi 421 değişik belge işlemden kaldırıldı. Aralarında araç alım-satım işleminin de yer aldığı 215 hizmette artık noter onayı aranmayacak. 

Kurumlar, sabıka kaydını vatandaştan değil, savcılıklardan talep edecek. İş ve işlemler için nüfus kaydı örneği yerine, TC kimlik numarası istenecek.

-YENİ DÜZENİN MALİ PORTRESİ- 

Düzenlemelerle, yılda 15 milyon sabıka kaydı, 38 milyon nüfus kaydı örneği istenmesinden vazgeçileceğini ifade eden Dinçer, nüfus kaydı örneği, ikametgah, sağlık kurulu raporu gibi belgelerin işlemden kaldırılmasıyla da yılda 1 milyar 13 milyon 45 bin TL tasarruf sağlanacağına işaret etti. 

Bu rakamın, Türkiye'nin 2009 bütçesinin binde 5'i kadar olduğuna dikkat çekerek, bu parayla yılda 350 kilometre otoyol, 700 kilometre bölünmüş yol ve 350 adet 16 derslikli okul yapılabileceğini bildiren Dinçer, çalışmanın gereksiz kağıt kullanımına son vermesi sayesinde yılda 12 bin 489 ağacın kesilmekten kurtulacağının da altını çizdi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.