Tüzmen: ABD ekonomik krizi başarıyla ihraç etti
Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi (TABİD) üyesi iş adamlarına, bakanlık yaptığı 7 yıllık süre içerisindeki tecrübelerini anlatan Kürşad Tüzmen, ABD'nin ekonomik krizi büyük ölçüde atlattığını ve bu krizi ihraç etmede son derece başarılı olduğunu belirtti. Krizden en az etkilenen ülkenin ABD olduğunu vurgulayan Tüzmen, en çok etkilenen ülkelerinse bazı Avrupa ve Afrika ilkeleri ile gelişmekte olan bazı ülkeler olduğunu kaydetti.
ABD'nin bu ekonomik krizle bünyesindeki toksinlerden kurtulduğunu belirten Tüzmen, krizden sonra tüm dünyada bir ekonomik yarışın başlayacağını, Türkiye'nin de bu yarışa mutlaka hazır olması gerektiğini söyledi. Bakanlık yaptığı dönemde, Türkiye'nin dış ticaret alanında son derece önemli mesafeler kat ettiğini de anlatan Tüzmen, ihracatın ekonomiye lokomotiflik yaptığı bir döneme geçildiğini, dışa kapalı ekonomiden, daha çok üreten, daha çok satan, müreffeh, güçlü ve bölgesinde lider ülke olma konumuna geçildiğini aktardı.
Tüzmen, Avrupa'nın altıncı, dünya'nın ise 15. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin, 2002 yılından bu yana Komşu Ülkelerle Ticareti arttırma stratejisi izlediğini, bu hedefi de AKP'nin seçim beyannamesine bizzat kendisinin yazdırmış olmasından da büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bu strateji neticesinde, Türkiye'nin Dış Ticaret hacminin 36 milyar dolardan 136 milyara ulaştığını, 2002 yılına kadar yurt dışında aldığımız müteahhitlik projelerinin değerinin ise 45 milyardan 130 milyar dolara çıktığını belirtti.
Ekonomik ilişkilerde başarı sağladıkça, siyasî ilişkilerin de düzeldiğini belirten Tüzmen, Yunanistan, Suriye, Rusya, İran, Bulgaristan ile dış ticaret hacmi bakımından büyük mesafeler kat edildiğini vurguladı. Sadece Rusya ile 38 milyar dolarlık dış ticaret hacminin bulunduğunu hatırlatan Tüzmen, Türkiye'nin Hindistan'a yazılım ihraç etme noktasına geldiğini, moda tasarımı konusunda dünya üçüncüsü, tekstilde ise dünya beşincisi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Güney Kore'ye tonu 2 miyar dolar olan kokpit simülatör satmaya başladığını da hatırlatan Tüzmen, Türkiye'nin ileri teknoloji üretme noktasında dünya ülkeleriyle rekabet edecek düzeye geldiğini ancak bu konudaki çabalarını artırması gerektiğini sözlerine ekledi.
Afrika Stratejisini, Asya Stratejisini ve son olarak da Amerika Stratejisini hayata geçirdiklerini anlatan Tüzmen, ABD'yi 5 ayrı bölgeye böldüklerini ve her eyaletin aslında başlı başına bir ekonomi olarak algılanmasının gerekli olduğunu söyledi.
Tüzmen, Amerika'daki Türk toplumunun Türkiye'nin tanıtımında büyük katkısı olduğunu belirterek, Avrupa'da yapılan hataların ABD'de tekrarlanmadığını, Amerikalı Türklerin ekonomi alanında olduğu gibi, artık yavaş yavaş bürokraside ve siyasette de yer alması gerektiğini, böylelikle Türkiye aleyhtarı tezlerin daha kolay bertaraf edilebileceğini kaydetti.
Konferans sonrasında Türk müteşebbislerle bir süre sohbet eden Tüzmen'e, günün hatırası olarak, Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi, TABİD Başkanı Gökhan Özkök tarafından bir plaket verildi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.