Babacan: Orta vadeli program üzerinde çalışıyoruz

Babacan: Orta vadeli program üzerinde çalışıyoruz
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 yılının dünya ekonomi tarihine kayıp bir yıl olarak geçeceğini belirterek, ''2009 yılı Türkiye'de de ekonomik büyümenin negatif olduğu, ekonominin daraldığı bir yıl olacak. Ancak kriz sonrasında Türki

Babacan, Konya'da gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKE) toplantısında yaptığı konuşmada, EKK'nın bölgesel toplantılarının ilkinin Konya'da başladığını belirterek, ''İkincisini de önümüzdeki hafta Şanlıurfa'da gerçekleştireceğiz. Orada da GAP projesi kapsamında 9 ilimizin sorunlarını masaya yatıracağız'' diye konuştu. 

Dünya ekonomisinin yaklaşık 1 yıldır çok derin bir ekonomik krizle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan Babacan, ''Alınan önlemlerle 2010-2011'de pek çok ülke problemlerini aşmaya çalışırken, Türkiye çok daha hafif bir borç yüküyle ve çok daha sağlam bir finans sistemiyle bu krizini çok daha hafif atlatacak'' dedi. 

''Bu küresel krizin tekrar etmemesi için neler yapmak lazım? Ya da mevcut zor durumdan normal duruma ulaşılması için ayağı yere basan ne tür ekonomik politikalar uygulanması lazım?'' diye soran Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Bununla ilgili somut programlar henüz ortaya konabilmiş değil. Hem hükümetler hem merkez bankaları yoğun bir çabayla krizin etkilerini azaltmaya çalıştılar. Ancak ne yapılırsa yapılsın 2009 yılı maalesef dünya ekonomik tarihine kayıp bir yıl olarak geçilecek. Yine içinde bulunduğumuz G-20 ülkelerinde sorun çok büyük. Bütçelerde olağanüstü açıklar var. Borç stoklarında olağan üstü artışlar var. Biraz işler yoluna girsin, bu kamu açıklarını nasıl kapatacağız. Bütün bu ülkeler zor tedbirler almak zorunda kalacaklar. Türkiye çok şükür bir finans krizi yaşamadı. Bizim aldığımız tedbirler ve yaptığımız bankacılık düzenlemeleri, Türkiye'de bugün itibariyle bir finans krizi yaşanması önlenmiştir. Bankacılık sektörüne destek zorunda kalmayan tek ülke Türkiye'dir.'' 
   
-KRİZDEN ÇIKIŞ STRATEJİSİ- 
   
Krizin Türkiye'nin ihracat oranlarını düşürdüğünü ancak Türkiye'yi ihracat yapılan pazarların daralmasının etkilediğini dile getiren Babacan, ''Dünya ekonomilerindeki ortalama daralmanın 3 misli daralmayı biz, Türkiye'nin ihraç pazarlarında görüyoruz. Biz bu krizin sebebi değiliz, Türkiye'nin uyguladığı daralmalar değil. Krizin kaynağı herhangi bir şekilde Türkiye'nin uyguladığı politikalar değil. Yine ülkemiz bu sene ekonomik daralmayla karşı karşıya kalacak. 2009 yılı Türkiye'de ekonomik büyümenin negatif olduğu, ekonominin daraldığı bir yıl olacak'' dedi. 

2009 yılı her ne kadar kayıp bir yıl olsa da, kendilerinin, son 2 aydır yoğun bir şekilde 2010, 2011 ve 2012 için çalıştıklarını dile getiren Babacan, şunları kaydetti: 

''Yani kriz sonrasında Türkiye'nin neler yapacağıyla alakalı detaylı bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu orta vadeli program Türkiye'nin krizden çıkış stratejisi olacak. Pek çok ülke ne yapacağını ortaya koyamamışken, Türkiye 2009 yılından sonra neler yapacağını açıklayacak, hedeflerini ortaya koyacak ve bu özellikle öngörülebilirlik açısından, son derece yararlı olacak.'' 

Türkiye'nin kamu borç stokuna, 3-5 sene ileri bakıldığında Avrupa ortalamalarının neredeyse yarısı kadar olacağının öngörüldüğünü vurgulayan Babacan, şöyle dedi: 

''Borç yükü çok daha hafif, sağlam bir finans sistemiyle sağlam bir ekonomik programla yoluna devam eden bir ülke olacağız. Bu bize büyük avantajlar sağlayacak. Alınan önlemlerle 2010-2011'de pek çok ülke problemlerini aşmaya çalışırken Türkiye çok daha hafif bir borç yüküyle ve çok daha sağlam bir finans sistemiyle bu krizini çok daha hafif atlatacak. Bunu iyimser bir hava olsun diye söylemiyorum. Bugünlere hazırlanmalıyız, pazarları şimdiden genişletmeliyiz.''
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.