'Sinüzit, en çok migren ve beyin tümörleri ile karıştırılıyor'

'Sinüzit, en çok migren ve beyin tümörleri ile karıştırılıyor'
Kış aylarında en sık yaşanan enfeksiyonların başında gelen sinüzit'in, nevralji, migren, göz, diş, boyun ve çene eklemi

BURSA Kış aylarında en sık yaşanan enfeksiyonların başında gelen sinüzit'in, nevralji, migren, göz, diş, boyun ve çene eklemi problemleri ve beyin tümörleri gibi hastalıklarla karıştırıldığı belirtildi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, sinüzitin yol açtığı 'ağrı' nedeniyle en çok bu hastalıklarla karıştırıldığına dikkat çekti.

Yüz kemiklerinin burun boşluğunu çevreleyen alanı içinde yer alan havalı boşlukların sinüs olarak adlandırıldığını belirten Yetişer, sinüzitin de sinüslerdeki iltihap nedeniyle ortaya çıktığını kaydetti.

Hastalığın çocuklarda dirençli geniz ve burun akıntısı, sürekli burun tıkanıklığına yol açtığını vurgulayan Yetişer, sinüziti olan çocukların burnu ve genzindeki tıkanma nedeniyle, 'genizden konuşma' görüldüğünü dile getirdi.

SİNüZİTTE ZONKLAYICI BAŞ AĞRISI OLUYOR

Yetişer, sinüzit'in belirtilerini şöyle sıraladı: "Sinüzitte bazen tek bir sinüs tutulabileceği gibi, yüzdeki tüm sinüs boşluklarında da enfeksiyon oluşabiliyor. Genellikle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle olarak başlayıp hızla sinüzit tablosuna doğru ilerleme gösterebiliyor. Şiddetli soğuğa maruz kalma sinüslerin burun içine açılan kanallarında ödem yaparak tıkanmaya yol açıyor. Sinüsler içinde sekresyon (akıntı) birikerek bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Hastada özellikle tutulan alana göre alında, burun kökünde, yanakta ve göz arkalarında dolgunluk hissi ile beraber zonklayıcı tarzda ağrı oluşuyor. Ağrı baş hareketleri ve başı öne eğmekle artar ve bazen çok şiddetli olabiliyor."

KİMLER SİNüZİTE DAHA YATKIN?

Bazı durumlarda sinüzitin daha sık görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Yetişer, bu durumları şöyle sıraladı: "Nezle ve gribin sık tekrarlanması, zezlenin hemen sinüzite çevirmesi, kişide alerji olması ve bağışıklık sistemindeki eksiklikler, burun iç yapısındaki eğrilikler, sürekli burun tıkanıklığı ve horlama olması"

TEDAVİ EDİLMEZSE BAŞKA HASTALIKLARA YOL AçIYOR

Yetişer, özellikle altta yatan hazırlayıcı sebeplere bağlı olarak sinüzit şikayetlerinın uzayarak kronik bir sürece girebildiğini hatırlatarak, bu durumda şiddetli baş ağrıları yerine sinsi ve sürekli ağrı, dolgunluk ve burun tıkanıklığı izlendiğini aktardı.

Sertaç Yetişer, şöyle devam etti: "Nadir de olsa tedavi edilemeyen sinüzitler ilerleyerek şu ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor; göz etrafında apse ve kemik enfeksiyonu oluşabiliyor, kan yoluyla kafa içine yayılarak menenjit, beyin apsesi oluşuyor, genize olan akıntının etkisi ile orta kulak enfeksiyonu, tonsillit, bronşit ve zatürre gibi akciğer enfeksiyonları ortaya çıkabiliyor. Tedavide akut sinüzitte geniş etkili ve güçlü antibiyotikler, burun damlaları, analjezikler, antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanılmalı ve iyileşme radyolojik olarak takip edilmelidir. İlaç tedavisine rağmen düzelmeyen ve sinüzitin kronikleştiği hastalarda ise sinüs drenajının sağlanması amacıyla cerrahi girişimler planlanabiliyor. Sık sinüzit atakları geçiren hastalarda altta yatan sebeple mücadele edilmeli ve burun içi anatomisini bozan yapılar düzeltilmelidir. çocuk hastalarda kronikleşmenin az görülmesi ve gelişmekte olan vücut kemik ve kıkırdak yapının etkilenmemesi amacıyla bu tür cerrahi girişimlere çok nadiren ihtiyaç duyulur. Meslek itibarıyla özellikle dış ortamlarda çalışmak zorunda olanların soğuktan korunması da önem taşımaktadır. İleri yaş gruplarındaki hastaların kışa girerken yaptırdıkları grip aşılarının kısmi koruyuculuk sağlayarak sinüzit ataklarının azaltılmasında katkı yaptığı bildirilmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.