Sebze meyve ihracatçıları lojistik destek istiyor

Sebze meyve ihracatçıları lojistik destek istiyor
Yaş sebze ve meyve ihracatçıları, ihracat artışı için lojistik destek istiyor. 

Krizin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 5 gerileyen ihracatın, yıl sonuna kadar 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, lojistik destek sağlanması durumunda Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında dünyada adından söz ettireceğini söyledi.

Aydın Ticaret Borsası ve EİB işbirliğiyle Aydın Yaş Meyve Sebze Festivali düzenlendi. 

Açılışta konuşan Türkmenoğlu, küresel ekonomik kriz sebebiyle yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında gerileme beklediklerini kaydederek, "2008 yılına kıyasla Yaklaşık yüzde 5'lik gerileme olabilir." dedi. 

Tarım üretiminin küresel ısınma ve ekonomik krizle birlikte daha da önem kazandığını anlatan Türkmenoğlu, üretimin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Türkmenoğlu, 2008 yılında 2,9 milyar dolar olan yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının, bu yılın ilk yedi ayında 1,6 milyar dolar olduğunu belirtti.

Yılın geri kalan zamanında bu rakamı sıfırın altında beklediklerini ifade eden Türkmenoğlu, 2010 yılından umutlu olduklarını kaydetti. 

Türkmenoğlu, EİB üzerinden geçen yıl yapılan ihracatın ise 606 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Türkiye, yaş sebze ve meyve ihracatını Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ve Balkan ülkeleri, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Rusya Federasyonu ve eski Doğu Bloğu ülkelerine yapıyor. Son yıllarda Rusya pazarında ciddi bir gelişme yaşandı. 

Mustafa Türkmenoğlu, Rusya pazarında zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, "Görüşmelerle bu sıkıntılar aşıldı. Kesin çözüm, her ortamda belirttiğimiz gibi üreticiden geçmektedir. İhracatçının, bir konteynır içindeki, 400 kiraz üreticisinin malını birebir tahlil ettirmesi neredeyse imkansızdır ve kalıntı sebebiyle sıkıntı yaşaması olasıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2009 yılı başında uygulamaya koyduğu Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği Projesi'nin, uygulanması zorunlu hale getirilen tarım danışmanlığının ve tarım ilaçlarının reçeteyle satışı gibi uygulamaların ve bunlara bağlı birtakım kanuni düzenlemelerin, orta ve uzun vadede olumlu katkılar sağlayacağını düşünmekteyim." şeklinde konuştu.

Türkmenoğlu, Türkiye genelinde yaklaşık 40 milyon ton olan yaş meyve ve sebze üretiminin, hem iç piyasaya hem de ihracata yettiğini belirterek, toplam üretimin ancak yüzde 5'lik bölümünün ihraç edilebildiğine dikkat çekti.

EİB Başkanlar Kurulu Başkanı, geriye kalanların iç piyasada da layıkıyla satılamadığına işaret ederek, "Kısa sezonda satan satıyor, satamayanın malı elinde kalıyor. Böyle olunca üretici de kazanamıyor, ihracatçı da ürünü yeterince değerlendiremiyor. Bu, hemen her ürünün yetiştiği bu coğrafyada, herkesin sorumluluk bilinciyle üzerinde kafa yorması gereken bir durum." dedi.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü ise son yıllarda pamuk, buğday, mısır gibi ürünlerin gelirlerinin memnun etmemesi sebebiyle yerlerine yaş sebze ve meyvenin ön plana çıktığını kaydetti. Akyüzlü, "İlimizin iklimi, verimli toprağı, bol su ve jeotermal kaynakları, her türlü mahsulün en iyi kalitede yetiştirilmesine imkan vermektedir." diye konuştu.

Aydın'da yılda 25 bin tonun üzerinde çilek, 160 bin ton domates, 35 bin ton biber, 26 bin ton şeftali, 5 bin ton kiraz, 20 bir ton erik, 115 bin ton incir yetiştirildiğine dikkat çeken Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Akyüzlü de ayrıca kış döneminde enginar, lahana, kereviz, ıspanak ve karnıbaharın iç piyasada büyük ilgi gördüğünü kaydetti. 

Akyüzlü, yeni tarım politikalarıyla bölgelerini geliştirmek istediklerini belirterek, "Koçarlı, Bağarası, Söke, Nazilli ve Kuyucak'ta narenciye, Karacasu'da Hicaz narı, elma ve Japon eriği, ova köylerinde nektarin ve erkenci kayısı konusunda etkili çalışmalar yapmaktayız. Topraklarımızda, çay ve muz dışında yetişmeyen ürün yok." dedi.

Tarım ve Köyişleri Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise Rusya'nın yaş ve sebzede geçen haziran ayında 14. ihracat kapısı olduğunu belirterek, bu pazarda önemli bir atılım yapacaklarını ifade etti. 

Şelli, Aydın'ın yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 70'inin Rusya'ya yapıldığını kaydetti. Ferhat Şelli, beş yıl önce Türkiye'de tarıma verilen desteğin 1,8 milyar lira olduğunu hatırlatarak, günümüzde 5,8 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

TABLO

2008-2009 (OCAK-TEMMUZ) DÖNEMİ TÜRKİYE GENELİ YAŞ MEYVE SEBZE VE NARENCİYE İHRACAT KAYIT RAKAMLARI 

GRUPLAR 2008 ($) 2009 ($) ARTIŞ/AZALIŞ (%) 2009 PAYI(%) 

TAZE SEBZE 499.606.720 479.933.757 -4 45

NARENCİYE 234.464.335 355.745.747 52 33

TAZE MEYVE 235.950.661 226.975.159 -4 21

GENEL TOPLAM 970.021.716 1.062.654.663 10 100


Kaynak: Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği 

NOT: Gruplar, 2009 yılı fob ($) değerlerine göre sıralanmıştır.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.